Nagyon káros, ha nyaralás alatt dolgozol – egy tanulmányból kiderül

Nagyon káros, ha nyaralás alatt dolgozol – egy tanulmányból kiderül

Címlap / Hírek / Nagyon káros, ha nyaralás alatt dolgozol – egy tanulmányból kiderül

Az idei év tovább kedvezett azoknak, akik eddig is otthonról dolgoztak, de alaposan megugrott azon munkavállalók száma, akik a négy fal közé kényszerültek. Ez egyúttal azzal jár, hogy még jobban leszűkült a tér a pihenés-szabadság, valamint a munkaidő között. A globális válság pedig tovább rontja a helyzetet, hiszen a munkavállalók sok esetben kifejezetten szerencsésnek érezhetik magukat, hogy egyáltalán dolgozhatnak – ráadásul otthonról.

A Harvard Business Review portálon megjelent publikáció alapján egyébként számos előnye van az otthoni munkavégzésnek. Például az, hogy az ilyen formában kapott rugalmasságnak köszönhetően az emberek képesek összehangolni a saját életüket a maximális munkatermelékenységgel. Az, hogy maguk állíthatják fel az ütemtervüket, motiváltabbá, eredményesebbé teszi a munkavállalókat, legalábbis ez derült ki a korábbi felmérésekből. A HBR viszont saját kutatásaiban sokszor ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalja.

Csökken a belső motiváció

A Harvard Business Review által készült tanulmányból kiderült, hogy az otthoni munkavégzés során – kiemelten akkor, ha a feladatok belecsúsznak a hétvégékbe, valamint a szabadságokba – nagymértékben csökken a belső motiváció. Az ilyen formában történő munkavégzés aláássa az emberek lelkesedését, azt veszi el tőlük, amitől érdekesnek, élvezetesnek találják a feladataikat.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

A belső motiváció elvesztésével konfliktus adódik a személyes és a szakmai célok elérése között. Ezzel pedig automatikusan kevésbé lesz élvezetes a munkavégzés. A tanulmányban csaknem 1300 amerikai alkalmazottat kérdeztek meg a munkavégzési szokásaikat illetően, és kiderítették, hogy helyes a hipotézisük. Ráadásul nem csak a munkára, hanem a tanulásra is áll ugyanez. Egyik alkalommal ünnepnapon tanultak a diákok: amikor erre nem hívták fel a figyelmüket, átlagos válaszokat kaptak, ellenben amikor kiemelték, hogy valójában egy szabadnapon tanulnak, akkor a diákok kevésbé élvezetesnek találták a tananyagot, kevésbé voltak motiváltak a tanulásra.   

Mi lehet a magyarázat?

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást