Hozzávalók kb. 12 süteményhez:
Az alapvető omlós tészta receptben kétszer annyi liszt jár mint zsiradék. Tehát ha módosítani akarunk a mennyiségen, ezt a szabályt tartsuk szem előtt. A tésztát nem édesítjük, mert a töltelék elég édes lesz.
– 110 g margarin vagy vaj
– 220 g sima liszt
– 200 g szilva lekvár (vagy alma, eper, barack lekvár is nagyon finom)
– 1 vaníliarúd kikapart belseje
– 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
1. A margarint vagy vajat tegyük egy nagy keverőtálba. Öntsük rá a sima lisztet. Kézzel morzsoljuk szét a zsiradékot a liszttel. Reszeljük hozzá a citromhéjat és tegyük bele a vaníliát is. Keverjük jól el és gyúrjuk összeálló tésztává. Ha nem áll össze elég jól a tészta, és túlságosan morzsálódik, öntsünk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
2. Tekerjük a tésztát fóliába és tegyük hűtőbe 30 percre.
3. Szórjuk be kevés liszttel a munkafelületet és vegyük elő a sodrófát. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
4. Készítsünk elő egy 12 helyes muffin sütőt. Nem kell kikenni vagy kibélelni sütőpapírral, mert a zsíros tészta nem fog ragadni.
5. Nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjunk ki belőle 12 körformát (lisztezett szélű öblös pohárral, de speciális tésztavágóval is lehet).
6. A körformákat helyezzük a sütőformákba. Töltsük meg lekvárral. A maradék tésztát gyúrjuk össze. Csípjük le belőle 1/4-ét, a többit nyújtsuk ki és vágjunk kisebb köröket belőle és helyezzük a lekváros töltelékekre. Ujjunkkal ragasszuk a „kupakokat” hozzá a szélekhez. Kenjük be a sütik tetejét tejjel ecset segítségével.
7. A maradék tésztát is nyújtsuk ki és vágjunk ki belőle apró karácsonyi formákat: csengő, fenyő, csillagforma és tegyük a sütik tetejére. Kenjük be ezeket is tejjel.
8. Süssük 200 fokon kb. 20 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni, hintsük meg porcukorral. 3-4 napig is eláll.