Narancs, fahéj, szegfűszeg – ezért érezzük olyan varázslatosak a karácsony illatait

Narancs, fahéj, szegfűszeg – ezért érezzük olyan varázslatosak a karácsony illatait

Címlap / Otthon / Dekor / Narancs, fahéj, szegfűszeg – ezért érezzük olyan varázslatosak a karácsony illatait

Karácsony környékén nemcsak csodálatos díszkivilágításokkal és egyéb gyönyörű dekorációval találkozhatunk, hanem mondhatni elkerülhetetlenül találkoznak az útjaink a tipikusan ünnepi illatokkal is. Ilyen például a narancs, a fahéj vagy a szegfűszeg, amelyek mintha egyből melegséget adnának még a leghűvösebb téli napokon is. De vajon tényleg olyan csodálatosak, mint amilyennek érződnek?

Dr. Takács-Tóth Diána gyógynövény szakértő, vegyész segítségével utánajártunk, mi is az illóolajok sikerének valódi titka, és miért érdemes terveznünk velük az elkövetkezendő időszakban, vagy akár azt követően is.

Az illóolajok hatással vannak ránk

Ugye veled is előfordult már, hogy egyszer csak megérezted a narancs, a szegfűszeg vagy éppen a fahéj illatát, és egyből jó érzéssel töltött el? Karácsony környékén különösen gyakran találkozhatunk szinte már varázslatosnak tűnő illatokkal, amelyek valóban képesek hatni ránk. Elég csak a szegfűszeg, a fahéj vagy a narancs illóolaját éreznünk, és pillanatok alatt megjelenhet előttünk a karácsonyi forralt bor vagy sült alma képe. 

De hogy miért is van ez így? „Az illóolajoknak az érzelmekre és a hangulatra gyakorolt hatását a szaglásunkon keresztül érzékeljük. A szaglás közvetlen kapcsolatban áll az agy limbikus rendszerével, amely az emócióért és memóriáért felelős. Ennek következtében az illatok képesek befolyásolni a hangulatot és az érzelmi állapotot is” – mondja a szakértő.

Fotó: Kiss Imelda

Többféleképpen kedveznek az egészségünknek

A különféle csodás illatok az egészségünkre is jó hatással lehetnek, így akár karácsony környékén, akár az év bármely szakaszában érdemes tudatosan is terveznünk velük. „Valamennyi illóolaj hatással van az emberi szervezetre. A belélegzett illóolaj 5%-a jut az orrban található szaglóhámra. A fennmaradó 95% a tüdőn keresztül jut a véráramba, majd a test sejtjeihez.”

Ahány illóolaj természetesen, annyi egyedi hatás érvényesülhet, így mindig érdemes azt is figyelembe vennünk a használatuk előtt, hogy mely pozitívumok számunkra a legfontosabbak. „Az édesnarancs héjából sajtolással kinyert illóolaj friss, gyümölcsös illata felfrissítheti és feldobhatja a hangulatot. A narancsillatot energizálónak, harmonizálónak, nyugtatónak tartják. A szegfűszeg bimbóból kivont illóolaj fűszeres, meleg illata bizonyos esetekben nyugtató és kényeztető lehet. Emellett a szegfűszeg illóolajat fájdalomcsillapítónak és afrodiziákumnak is tekintik. Kisgyerekeknek nem javasolt a használata.

A kardamom illóolaj illata friss és fűszeres, és gyakran használják az éberség és a koncentráció fokozására. Emellett a kardamomnak édeskés és enyhén citrusos jegyei is lehetnek, amelyek kellemes érzést keltenek. Lelki szinten a düh, az agresszió ellen lehet hatásos a kardamom illóolaj párologtatása. A fahéj illóolaj meleg, fűszeres illata tipikus téli illóolaj, a meghittség érzetét kelti. A fahéj stimuláló, melegítő hatása fokozza a keringést, a megrekedt életenergiát.

„Ezek az illatok tehát nemcsak kellemesek, hanem számos esetben az érzelmi és a mentális jólétet is támogatják. Az egyes személyek reakciói azonban eltérőek lehetnek, és az illatok értelmezése nagyban függ az egyéni élményektől és preferenciáktól.”

Könnyebb lehet velük a karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés sokunknál nem telik stresszmentesen. Ha úgy érzed, hogy ez rád is igaz, akkor itt az ideje, hogy bevesd az illóolajokat, ugyanis a párologtatásuk kiváló módja annak, hogy kellemes, békés légkört teremtsünk a karácsonyi készülődés során. Ha szeretnéd csökkenteni a stresszt, növelni a relaxációt és általában is kellemes hangulatot teremteni, sokféle nagyszerű illóolaj közül válogathatsz.

„A levendula illóolaj például nyugtató és relaxáló hatású. Segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást. A bergamott illóolaj friss és citrusos illata energizáló és nyugtató hatású is lehet. Javíthatja a hangulatot és segíthet ellazulni. A fenyő illata a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik, és friss, erdei hangulatot teremthet. Emellett légúttisztító hatása és immunstimuláló hatása is lehet. A szantálfa földelő és nyugtató hatás, az illata segíthet mély relaxációt és békességet teremteni. Illetve az adventi időszakban jellemzően előtérbe kerülnek a narancsos keverékek vagy a fenyvesek illata, ehhez jó választás az Adventelő és Kedvesfenyves illóolaj keverékek.”

Fotó: Petz Júlia

A használatuk is egyszerű

Ha eddig még te sem próbálkoztál illóolajokkal, vagy biztosra szeretnél menni, akkor sincs okod aggodalomra, ugyanis szinte pillanatok alatt elsajátíthatod a használatukat. „Használjunk aromalámpát vagy elektromos diffúzort az illóolajok párologtatásához. Az advent idején egy karácsonyi illóolaj keverék remek választás fertőtlenítő, immunerősítő és relaxáló hatása miatt.

Cseppentsünk néhány csepp illóolajat egy flakon vízbe, rázzuk fel és permetezzük szét a szobánk légterében! Vagy készítsünk saját botanikai parfümöt! Keverjünk össze illóolajokat jojoba olajjal, és masszírozzuk be a csuklóinkba, nyakunkba! Ezek az illóolajok hozzájárulhatnak egy békésebb, nyugodtabb karácsonyi hangulathoz. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az illóolajokat mindig körültekintéssel kell használnunk!”

Amire fontos, hogy figyelj

Bár az illóolajok sok pozitív hatással bírhatnak, fontos tudni, hogy bizonyos körülmények között és bizonyos egyének számára veszélyesek is lehetnek. „Esetleges veszélyforrás például, hogy az illóolajok koncentrált formájukban bőrirritációt vagy allergiás reakciókat válthatnak ki. Mindig hígítsuk fel őket hordozóolajjal, mielőtt közvetlenül a bőrre kenjük!

Vannak, akik allergiások lehetnek bizonyos illóolajokra. Ha a szervezetünk számára új illóolajat használunk, először végezzünk allergiatesztet, és figyeljük meg a reakciókat. Fontos tudni azt is, hogy a gyerekek és háziállatok az intenzívebben reagálhatnak az illóolajokra.”

Bizonyos illóolajok kifejezetten veszélyesek lehetnek a kisgyermekekre és bizonyos állatokra, ezért mindig konzultáljunk egy szakemberrel, mielőtt illóolajokat használnánk körülöttük. 6 éves kor fölött ajánlott a fahéj és a szegfűszeg illóolaja is.

Terhesség alatt vagy bizonyos egészségügyi állapotokban az illóolajok használata előtt mindig konzultáljunk szakemberrel, mivel bizonyos illóolajoknak lehetnek különleges ellenjavallatai. Várandósság idején kerülendő karácsonyi illóolaj a fahéj és a szegfűszeg illóolaja. Aztán persze számolnunk kell azzal is, hogy az illóolajok gyúlékonyak lehetnek, és a mécseses párologtatók használata esetén tűzveszélyt jelenthetnek. Ügyeljünk arra, hogy mindig kövessük az eszközök használati utasításait!

Végül, de nem utolsó sorban pedig, bármennyire is csábító az illatuk, az illóolajok belsőleges fogyasztása kockázatos lehet, és csak szakember utasításai alapján javasolt ezt megtenni. Sok illóolaj nem felel meg a belsőleg fogyasztás követelményeinek, és komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig olvassuk el az illóolajokat kísérő használati utasításokat, és tartsuk be a biztonsági előírásokat. Ha bármilyen kétségünk van az illóolajok biztonságos használatával kapcsolatban, kérjünk tanácsot egészségügyi szakembertől vagy aromaterápiás szakértőtől” – teszi hozzá Dr. Takács-Tóth Diána.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!