A bejgli egy tradicionális magyar karácsonyi sütemény, amit dióval és mákkal töltenek meg. A dió a néphit szerint rontás ellen véd, a mák pedig bőséggel ajándékoz meg.
Ez az édesség eredetileg Sziléziából származik, hozzánk osztrák közvetítéssel került. A 19. század második felében kezdte felváltani a hagyományos magyar mákos kalácsot.
Abban az időben kezdték német módra ünnepelni a karácsonyt. Czifray István 1830-ban megjelent Magyar Nemzeti Szakácskönyvében „Pozsonyi finom mákos kaláts” néven említi a mákos bejglit.
Most újszerű felfogásban torta formában együtt sütöttem meg a diós és a mákos bejglit. Mennyei lett! Csak ajánlani tudom neked is!
Hozzávalók egy 16 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál porcukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- 20 dkg margarin
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ citrom lereszelt héja
- csipet só
A diótöltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom héja
- csipet őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál rum aroma
- 1 dl tej
- 2 dkg mazsola
A máktöltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 1 evőkanál barna cukor
- csipet őrölt szegfűszeg
- csipet kandírozott narancshéj
- 1 dl tej
- 2 dkg mazsola
Elkészítés:
Először a tésztát állítjuk össze. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt, majd a tojássárgáját. A liszthez hozzáadjuk a sót és a margarint. Jól elmorzsoljuk. Az élesztős résszel összekeverjük, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kevés tejföl hozzáadásával szép sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a dió és a mák töltelékeket. Mindkettő hozzávalóit alaposan elkeverjük.
A tésztából leveszünk egy csipetnyit a díszítéshez, a többi tésztát egy nagyobb és két kisebb, azonos nagyságú részre osztjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a nagyobbik tésztát, akkorára, hogy a sütőforma oldalát is be tudjuk majd borítani vele, sőt a torta tetejére is jusson.
A tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tésztát nyújtófa segítségével a sütőpapírozott formába terítjük. Szépen a forma oldalához igazítjuk.
A diótölteléket a tésztára simítjuk.
Kinyújtjuk a következő tésztát. Akkora legyen, mint a sütőforma. A tésztát óvatosan a diótöltelékre helyezzük, majd elterítjük rajta a máktölteléket.
A tészta formán túllógó részeivel szépen beborítjuk a tortát. A félretett tésztából kis csillagokat szaggatunk, és a torta tetején csinosan elrendezzük.
Hústűvel megszurkáljuk a bejgli tortát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.35-40 perc alatt megsütjük. Tetejét maradék diótöltelékkel és olvasztott csokival díszítjük.
Picit várj, amíg kihűl ez a csodás diós-mákos bejgli torta, és már tálalhatod is. Egy-két nap múlva is nagyon finom, már ha marad belőle.