Kikapcsolódás / Tech és kütyük

Figyelhetnek a laptopod kameráján keresztül? Ekkora a valószínűsége

Figyelhetnek a laptopod kameráján keresztül? Ekkora a valószínűsége

Ha a Fehér Ház oldalát meg tudják hekkelni, akkor minden bizonnyal a te e-mailezésed feltörése sem jelent akadályt egy tapasztalt kiberbűnözőnek, mégis minden nap használjuk a laptopunkat, telefonunkat érzékeny információk megosztására vagy akár pénzügyek intézésére is. Vajon van okunk a félelemre? Mekkora az esélye annak, hogy a laptopod kameráján keresztül valaki tényleg kémkedik utánad? Az rd.com egy inernetbiztonsági szakértőt kérdezett meg erről.

Ha van egy modern technológiai eszközöd, akkor szinte bizonyos, hogy azon egy kamera is van, ami minden alkalommal feléd néz, amikor a képernyőre pillantasz. Az ilyen, beleegyezésed és tudtod nélkül készült felvételek pedig potenciálisan kiköthetnek az internetes feketepiacon, vagy zsarolásra használhatják őket. Ezért van, hogy sokan inkább leragasztják a laptopjuk kameráját, ezzel fizikailag megakadályozva, hogy az intim pillanataik láthatóvá váljanak még akkor is, ha valaki a távolból képes bekapcsolni a kamerájukat.

Nem sci-fi, hanem valóság

A tipp nem teljesen a paranoián alapul. 2014-ben zajlott az FBI eddigi legnagyobb kiberakciója, amelynek során több mint 12 országban rengeteg webkamera-hackert tartóztattak le. A hackerek által használt, Blackshades nevű program egy jelentés szerint hozzáférést biztosított az áldozatok számítógépén tárolt „fényképekhez és egyéb fájlokhoz, és rögzítette az áldozat billentyűzetén beírt összes billentyűleütést”. Ez lehetővé tette a támadóknak, hogy ellopják a jelszavakat az áldozatok online fiókjaihoz. Sőt, még a lapotopok webkameráját is aktiválni tudják, hogy kémkedhessenek utánuk – mindezt teljes titokban.

Számos internetkapcsolattal rendelkező webkamerának saját IP-címe van a távoli hozzáférés engedélyezéséhez, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül csatlakozz a webkamerához a világ bármely pontjáról. Ha azonban a kamerádat nem védi egy erős jelszó (és sokat nem az véd), akkor ez sokkal könnyebbé teszi a hackerek behatolását.

Oldalak: 1 2

3 hozzászólás

 • Avatar
  Shatya
  2020.10.01., 19:03

  Ezek a kommunisták mindenre képesek

  Válasz
 • Avatar
  deakgyuri
  2021.03.07., 11:06

  Tehát jobban aggódunk azért, hogy “hekker” meglátja, hogy bambulunk a képernyőre, minthogy egy keylogger segítségével elviszi a jelszavainkat, ( amit persze önként adunk meg a Google-nak, mikor a mentjük azokat )

  Válasz
 • Avatar
  biomami
  2021.03.07., 14:54

  Lekell ragasztani. Csak akkor nem, ha éppen beszélek ismerőseimmel, akkor eltávolítom kis időre.

  Válasz

Írj egy hozzászólást