Jojózd ki magadból a feszültséget! Nyugtató módszerek – akár irodába is

Jojózd ki magadból a feszültséget! Nyugtató módszerek – akár irodába is

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Jojózd ki magadból a feszültséget! Nyugtató módszerek – akár irodába is

Meleg is van, stressz is könnyen lehet a munkahelyen, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk néhány olyan módszerrel, amely akár egy-két perc alatt meg tudja nyugtatni az idegeinket. Lássuk ezek közül a legegyszerűbbeket – sokukhoz még eszköz sem kell!

Jojó

Az egyik nagy múltú játék a jojó, amellyel már az ókori Távol-Keleten is játszottak.

A pörgő játék látványa és a dinamikus mozdulatsor, ahogy játszunk vele, nem csak abban nyújt segítséget, hogy levezessük a feszültséget, de egyben kiválóan alkalmas arra is, hogy elterelje a figyelmünket a problémákról.

Néhány perc játék után már valószínűleg jobb színben látjuk a dolgokat magunk körül, és nem utolsó sorban egy kis vidámságot is csempészhetünk nem csak a saját, de a környezetünk életébe is.

Nyugilabda

A nyugilabda leginkább a multiknál népszerű, de egyre elterjedtebb játékeszköznek számít most már mindenhol. Ez egy kis labda, kényelmesen elfér a kezünkben.

A lényege annyiban áll, hogy a kezünkben tartva nyomogathatjuk, és ezzel meglepő módon nagy feszültséget, sok stresszt vezethetünk le.

Bevihetjük megbeszélésekre is, de akár akkor is nagy segítséget jelenthet, ha szerepelnünk kell valahol, és előtte vagy akár közben is a kezünkben tartjuk ezt.

10 kifújás

Egyszerű módszer, de nagyon hatékony, ha stresszes helyzetben nagyon felszínesen és röviden apró levegőket fújunk ki. Nem kell mély levegővétel hozzá, hanem épp ellenkezőleg: apró kifújásokkal engedjük ki magunkból a levegővel együtt a stresszt is.

Még jobb, ha közben összezárt ujjakkal, kinyújtott tenyérrel nagyon finoman ütögetjük a mellkasunkat.

A ritmusos mozdulatsor és a levegő kifújásának ismételgetése kíméletesen, de biztosan segít levezetnünk a stresszt. Minimum 10 alkalommal érdemes végezni, vagyis egyben azt is megvalósítjuk, hogy 10-ig számolunk a nehezebb helyzetekben is.

Jóga

A jógához semmilyen eszköz nem kell, csak annyit kell tennünk, hogy néhány percre felállunk és végzünk egy-két nyújtógyakorlatot. Érdemes a legegyszerűbbek közül választani, mivel ezek semmi előkészületet nem igényelnek.

Ilyen például, hogy álljunk egyenesen, összekulcsolt kezünket pedig emeljük fel annyira, amennyire csak tudjuk, majd tartsuk meg a mozdulatot.

Olyan gyakorlatot válasszunk, amelyet már otthon is gyakoroltunk, nehogy megerőltessük az izmainkat, mert egy fájdalmas mozdulat inkább csak ront a hangulatunkon és fokozza a feszültséget.

Légzőgyakorlat

Talán a legegyszerűbb módszer, egyben a jógának is a leegyszerűsített változata, hogy egyszerűen légzőgyakorlatokat végzünk. Nem kell mást tennünk, mint egyenesen állni, kihúzni magunkat és teleszívni a tüdőnket, amennyire csak bírjuk. Aztán lassan fújjuk ki a levegőt a szánkon át, és törekedjünk arra, hogy tökéletesen kilélegezzünk mindent.

Ezután újabb mély levegővétel következik, amelyet akár karemeléssel is kísérhetünk, hogy még mélyebben vehessük a levegőt. Persze jó, ha olyan helyen csináljuk ezt, ahol jó a levegő, de indokolt esetben bárhol elvégezhető.

Dühöngő vagy nyugodt stresszlevezetés

A modern szemléletű munkahelyek némelyikében létezik úgymond „dühöngő” szoba is, ahol nem csak kiabálni vagy box zsákot ütögetni lehet, de egy-két olyan játék is rendelkezésre áll, amelyek nem csak a feszültséget vezetik le, de egyben a figyelmet is elterelik.

Így a dolgozók úgy jönnek ki onnan, mintha tényleg kidühöngték volna magukat, pedig valószínűleg csak játszottak néhány percet.

Békés módszerekkel

Mindez jó példa arra, hogy a stresszre nem biztos, hogy további feszültség, akár agresszió a megfelelő lépés. Lényegesen nyugodtabb, békésebb módszerekkel is elérhetjük azt, hogy a feszültséget nem csak továbbadjuk, hanem tényleg lezárjuk.

Rossz lépések hatására a feszültség megsokszorozódik, és a probléma messze nem lesz megoldva.

Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy melyik módszer tűnik a leghatékonyabbnak, és válasszuk azt, amelyik személyiségünkhöz a legközelebb áll.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást