Veled is előfordult már, hogy fogyni szerettél volna, ezért kipróbáltál egy jól hangzó diétát, amivel végül éppen az ellenkező eredményt érted el? Sajnos borzasztóan könnyű manapság is belefutni ebbe a hibába.
Jó néhány évvel ezelőtt Jerkovics Bogival is így történt, amikor viszont rájött, hogyan támogathatja a testét és a lelkét is igazán, nemcsak a felesleges kilóktól sikerült megszabadulnia, de egy csodás útra is rátalált.
Láthattuk A Konyhafőnök című műsorban, ahol rendkívül szép eredményt ért el, jó ideig szerepelt a TV Paprika csatornán, és már évek óta folyamatosan azon dolgozik, hogy minél többeknek segítsen az igazán tudatos életmódváltásban.
Honnan ered a gasztronómia iránti szereteted?
Apai ágról vendéglátós a családból származom, de alapvetően sokáig nem igazán foglalkoztatott a gasztronómia világa. Egyszer aztán csak jött az átfordulás, amikor az első vállalkozásomat megalapítottam. Ez egy diétás alapanyagokat forgalmazó webáruház volt, amelyen már saját receptjeim is jelentek meg.
Amikor először elkezdtem igazán foglalkozni az életmódváltás rejtelmeivel, vagyis akkor még inkább hiúsági kérdésből a diéták világával, megszerettem a főzést, és innen ered tulajdonképpen a gasztronómia iránti érdeklődésem. Amikor pedig megérkezett A Konyhafőnök az életembe, akkor teljes mértékig beleástam magam.
Miként alakult ki annak idején az egészséges táplálkozás, életmód iránti elkötelezettséged?
Egészen pici koromtól kezdve sportoltam, sportszerető családból jövök, így ez is volt számomra a példa. Mindig hagyományosan étkeztünk egyébként otthon, viszont tinikoromban, 13-14 évesen jött az elhatározás, hogy szeretnék jobban odafigyelni magamra.
A fehér lisztet és a cukrot tudatosan elkezdtem elhagyni. Nem iktattam ki egyiket sem 100%-ig az életemből, de ha tehettem, kerültem őket. Ezután jött egy divatdiéta az életembe, ami sajnos megborított teljesen. 8 kilót sikerült leadnom a tervezett 5 kiló helyett, utána pedig 24 kiló jött vissza rám elég rövid időn belül.
Igazság szerint ezt követően alakult ki bennem 100%-osan olyan típusú elköteleződés, hogy szeretném azokat az embereket segíteni, egy jobb útra terelni, akik életmódot váltanának, helyes táplálkozással, lemondásmentesen. Először a konyhavilágba ástam jobban bele magam, és elkezdtem mentes főzőtanfolyamokat tartani a diétázók, érzékenyek számára, hogy a megszerzett tudásom minél több embernek átadhassam. Majd időközben kitanultam a holisztikus táplálkozási tanácsadó szakmát, illetve sokat tanultam a női hormonokról, és folyamatosan képeztem magamat a mentes étkezés terén is.
Hogy valójában ne azt lássuk mögé, hogy semmi nem lesz egészségesen finom, és ez csupán a lemondásokról szól, hanem tanuljuk meg, hogy az egészséges táplálkozás valójában azt jelenti, hogy mindent ehetünk, csak az életünk, az egészségünk érdekében érdemesebb megválogatni, hogy az adott ételek milyen alapanyagokból és milyen elkészítési móddal készülnek.
Hogyan élted meg, amikor azt a bizonyos 24 kilót sikerült leadnod?
Maga az, hogy felszedtem azt a 24 kilót, hamar kiderült, hogy egy rossz döntés eredménye volt. Ezután hormonális problémáim és más egészségügyi gondjaim is lettek. Idő és sok-sok önmagamon való lelki munkálat is volt az, hogy sikerüljön leadnom. Így nagyon-nagyon örültem neki, és azt éreztem, hogy végre újra ott vagyok és az vagyok, akinek lennem kell, de arra is rájöttem, hogy valójában az instant megoldások mindig hosszú távú sikertelenséget és problémákat okoznak.
Hiszen nagyon szuper, hogy mondjuk egy évig tudunk valamit tartani, de egy év után is jöhetnek olyan lelki problémák, amik miatt az addig felépített „idill” meg tud borulni és vissza tudunk zuhanni ugyanoda, ahonnan indultunk. Éppen ezért gondolom, hogy fontos a holisztikus szemléletmód is, a lelki oldal támogatása is.
Folyamatos fejlődésen megyek keresztül én magam is. Hiszen a folyamatos megújulás mind szakmailag, mind emberileg elengedhetetlen. Úgy gondolom, hogy amikor az ember fiatalon kezd el vállalkozni, és úgy dönt, hogy felépíti az életét a nulláról, akkor sajnos a maximalizmus és állandó hajtás miatt a kiégés is benne van a pakliban. Szóval szerintem erre különösen érdemes figyelni.
Még ha sokaknál nem is látszik, szerintem mindenki életében vannak nehezebb periódusok. Ami engem illet, kifejezetten törekszem arra, hogy akik velem vannak, akár a közösségi oldalamon, akár személyesen, ők egy reális képet lássanak rólam, amibe beletartoznak a rosszabb pillanatok is, mert nekem is vannak ilyenek a mindennapjaimban.
Milyen élményekkel gazdagodtál A Konyhafőnök című műsorban?
Nagyon boldog voltam abban az időszakban, nagyon örültem neki, hogy szerepelhetek a műsorban és rengeteget készültem rá. Akkor éreztem igazán azt, hogy mennyire szeretek kamerák előtt lenni, és milyen komfortos ez a világ számomra, mindamellett, hogy ki is tudtam teljesedni abban, amit eddig is szerettem csinálni, vagyis főzni.
Úgy éreztem, hogy egy világ nyílt ki előttem. Egy kisvárosból, Bajáról jöttem, mindent magamnak kellett elérnem az életben. Hosszú utat jártam be, és azt éreztem, hogy a lány, aki megérkezett a kisvárosból, barátokra lelt, és végre kezd a helyére kerülni. Összességében minden szempontból nagyon sokat adott nekem ez a műsor, és nagyon hálás vagyok érte a mai napig.
Hogyan, milyen feladatokkal, projektekkel telnek mostanában a mindennapjaid?
Szeptember 30-tól indul az általam megtervezett ÁLOMALAK PROJEKT Kihívás. Ez egy közös megmozdulás így év vége előtt, hogy akik szeretnék elérni Álomalakjukat, azok egy szuper motiváló közösséggel tehessék meg ezt.
Holisztikus táplálkozási tanácsadóként mostanában időm és energiám híján vagyok. Hiszen sokoldalú vagyok és egyszerre több projektem is fut: főzőtanfolyamokat tartok, Női Életmódtáborokat szervezek édesanyámmal, mindemellett tartalomkészítőként is dolgozom rengeteg neves cégnek. A közösségi médiában való jelenlétemmel pedig segítem az embereket az életmódváltás rögös útján. Az ősz folyamán több előadást is fogok tartani a témában, amiért nagyon hálás vagyok.
Visszatérve az ÁLOMALAK PROJEKTRE: komplex a munkám, ezért muszáj volt húznom egy határt, hogy úgy tudjak segíteni, hogy magamat is jobban figyelembe veszem, illetve kimondottan a családi életemre is szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni, idővel édesanyává válni.
Egy évvel ezelőtt létrehoztam a fogyást segítő e-bookomat, amiben összegyúrtam minden tudásomat az életmódváltás rögös útjáról, hogyan lehet sikeresen súlyt csökkenteni, helyesen megtartani. Egészséges életmódbeli, étkezési szokásokat, menüterveket foglaltam egybe közel száz recepttel, hogy a segítségével mindenki tudjon boldogulni önállóan is.
Ezt az e-bookot megújítottam a nyár folyamán, és tulajdonképpen csak ezt kell beszerezni azoknak, akik részt szeretnének részt venni az ÁLOMALAK PROJEKT Kihívásban, illetve csatlakozni kell a Facebook-csoportomhoz, ahol 6 héten keresztül egymást tudjuk motiválni a kitűzött cél érdekében. A 6 hét elteltével pedig az eredményüket megküldők között értékes nyereményeket fogok kisorsolni.
Milyen ételeket készítesz a legszívesebben a hétköznapokban?
A legszívesebben könnyen összedobható ételeket készítek, úgy, hogy akár 2-3 napra előre is meglegyünk vele, illetve én is, és a férjem is szívesen fogyasszam. Nincs olyan étel, amit kerülnénk, maximum kicsit reformálok rajta, változtatok a hagyományos alapanyagok egy részén. Például nem sima búzalisztes tésztát főzök ki, hanem gyúrok magunknak valamilyen minőségi lisztből, mondjuk köles- vagy csicseriborsó lisztből. Vagy ha bolti verziót választok, akkor is megfelelő minőségűt.
Mit tanácsolnál azoknak, akik mostanában szeretnének fogyni vagy egészségesebb életmódra váltani?
Hogy ne másokhoz hasonlítgassák magukat, és ne higgyenek az instant megoldásokban, mert sajnos a mai napig rengeteg olyan divatdiétával vagy gyors fogyást ígérő módszerrel lehet találkozni, ami bizonyos ideig szolgálni fog minket, de a hosszú távú egészségünkért semmit sem tesz.
Próbáljanak megfelelő szakembert találni, aki rávezeti őket arra az útra, hogy nem kell az alapanyagoktól félni, vagy rettegni az ételektől, nem szabad, hogy egy kóros viszonyunk alakuljon ki az étkezéssel. Emellett pedig nagyon fontos az is, hogy figyelembe vegyük a testünk igényeit és jelzéseit.
Az egész életmódváltásra egy kalandként érdemes tekinteni, de semmiképp sem kényszerként, mert amíg görcsösség van bennünk, addig sosem tudjuk elérni azt, amit szeretnénk. Azt javaslom, hogy amellett, hogy figyeljenek arra, hogy mit esznek, és egyéb egészséges életviteli alapelvekre, a lelkük gyógyításával is foglalkozzanak, mert ha az helyreáll, akkor csodával határos módon a kitűzött súlyt is sokkal hamarabb fogjuk elérni.
Milyen jövőbeli terveid vannak?
A tervem az, hogy az általam létrehozott Mentesen egészségesen projekt egy önműködő rendszer legyen, ami nélkülem is meg tudja állni a helyét, de a kezemből teljesen kiengedni nem szeretném. Nagyon régóta szeretnék egy kis bisztrót vagy kávézót, saját termékek fejlesztésén is gondolkodtam már. Illetve szívesen lennék újra képernyőn is, nagy álmom, hogy egyszer egy saját műsorom is legyen. Ötletelek, tervezek, aztán az élet úgyis hozza a lehetőségeket.
Szeretném, hogy minél több embernek tudjak segíteni, és akit csak tudok, rávezethessek arra, hogy ha teszünk az egészségünkért, annak nem kell egyet jelentenie a lemondással. Mindezek mellett pedig a továbbiakban is nagy hangsúlyt szeretnék fektetni arra, hogy minél többeknek segíthessek a test és a lélek együttes gyógyulásában.
Nyitófotó: @jerkovics_bogi