Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

Mit jelent a pszichológia szerint, ha azt álmodod, hogy kihullanak a fogaid?

Van egy visszatérő álmom, hogy teljes erőből futok, már alig bírom szuflával, nem veszem észre előttem a gödröt, és egyik lábbal beleesek. Arra szoktam felébredni, hogy ilyenkor rándul egy óriásit a lábam.

Olyat viszont még soha nem álmodtam, hogy kiesnének a fogaim, pedig állítólag nem tartozik a ritka álmok közé.

Az álmoknak számtalan jelentésük lehet. Az, hogyha azt álmodjuk, hogy kiesik egy fogunk, a párkapcsolatunkra vetítve azt jelentheti, hogy bizonytalanok vagyunk benne, félünk a változástól, esetleg rossz döntést hoztunk, és elégedetlenek vagyunk.

Ugyanakkor az alvástípustól és az álom részleteitől függően a válaszok rendkívül sokrétűek, változatosak lehetnek. 

Jelenthet halált?

Noha az igaz, hogy a félelemhez mindenképp köze van annak, ha azt álmodjuk, hogy kiesik egy fogunk, de többnyire ennek semmi köze a halálhoz. A legtöbb kultúrában a félelemérzet és a halál összekapcsolódik, de ennek az álomnak nincs köze a halálhoz.

Másrészről, ha az álmunkban a kieső fog szemfog, más jelentések is kapcsolódhatnak hozzá.

A legkézenfekvőbb magyarázat itt is a valamitől való félelem, mivel ezek a fogak az agressziót, az erőt jelentik, ezek a legélesebbek egy anyaállatnál, hogy könnyebben megnyúzhassák a prédájukat.

Ebből következően, ha azt álmodjuk, hogy kiesik egy szemfogunk, valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy épp félünk valamitől, nem érezzük magunkat biztonságban. Az érzés, ami az álmunkban megjelenik, nem feltétlenül a jelenlegi állapotunkat tükrözi, vonatkozhat a múltra is, amikor elhagyatottnak, sérülékenynek éreztük magunkat.

Olvastad már?  Jól figyelj, mert ezek a baljóslatú álmok nem sok jót ígérnek!

További jelentései is vannak a fogaink elvesztésének álmunkban

Ha álmunkban elveszítjük egy fogunkat, az azt is jelentheti, hogy valami olyasmi történik az életünkben, amit nem kontrollálhatunk teljes mértékben, ezért viselnünk kell a ránk kimért sors következményeit. Ilyenkor a tudattalan énünk figyelmeztet, hogy tartsuk jobban kézben az érzéseinket.

Az is megtörténhet, hogy nem természetes módon hullanak ki a fogaink álmunkban, hanem éppen mi vagyunk azok, akik kihúzzuk őket. Az eddigitől teljesen eltérő magyarázat létezik erre, méghozzá az, hogy elégedetlenek vagyunk önmagunkkal. Talán belül úgy érezzük, rossz döntést hoztunk, elhagytuk a partnerünket, pedig valójában nem lett volna szabad kilépnünk a kapcsolatból, vagy munkát váltottunk. Ilyenkor álmunkban így büntetjük magunkat tudattalanul.

A fog mint jelkép

Annak is van jelentősége, ha azt álmodjuk, hogy mozognak a fogaink. Ha álmodunk olyasmit, hogy kihullanak a fogaink, bizonyára olyat is álmodni szoktunk, hogy egyszerűen csak mozognak.

Ezek rendkívül valóságos álmok lehetnek, amelyektől kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünkben. Valószínűleg az a kép jön elénk, amikor gyerekként elvesztettük a tejfogainkat.

Az álom az önértékelésünkkel van összefüggésben: a fogaink a legtartósabb, legstabilabb és a legerősebb testrészeinknek számítanak, ezért ha úgy érezzük, hogy egyik pillanatról a másikra mozogni kezdenek és kieshetnek, az azt jelenti, hogy gyengének és sebezhetőnek érezzük magunkat. Ebben az esetben az alvás gyakran még több szorongást és kétségbeesést okoz. Ez az álom azt jelentheti, hogy túlságosan idegesek és feszültek vagyunk valami miatt, amin mindenképp változtatnunk kell az életünkben.

Ha azt álmodjuk, hogy valaki más fogai esnek ki, az annak lehet a jele, hogy aggódunk amiatt a személy miatt. Attól tartunk, hogy nem jó döntést hozott, és tudat alatt azt feltételezzük, hogy rossz irányt vesz az élete.