Jelek, hogy tényleg ideje lenne aludnod egyet

Jelek, hogy tényleg ideje lenne aludnod egyet

Címlap / Életmód / Egészség / Jelek, hogy tényleg ideje lenne aludnod egyet

A borongós időben hamarabb ránk tör a fáradtság, ám sokszor csak elhatározás kérdése, hogy teret engedünk-e neki, és belesüppedünk a szürke homályba, vagy egy jó kávéval, esetleg egy vidám számmal jobb kedvre hangoljuk magunkat. Vannak azonban jelek, amelyek arra utalnak, hogy itt már tényleg csak egy kiadós alvás segít.

Az indokolatlan visítva nevetés

Mivel mégsem zokoghatunk egész nap a kötött kesztyűnkbe temetett arccal, az agyunk kétségbeesetten próbál némi ébren, és jelen esetben életben tartó endorfint termelni.
A gépezet azonban nem egyszer túlpörgeti magát, ilyenkor következik be az úgynevezett indokolatlan visítva nevetés jelensége, amit többnyire egy interneten előbukkanó napszemüveges macska képe vált ki.

Képernyőkímélő

A valódi fáradtság egyik jele, amikor azon kapod magadat, hogy percek óta a képernyőkímélőt bámulod a monitoron.
A valódi ok ilyenkor persze az, hogy a saját agyad is bekapcsolta a maga képernyőkímélőjét, azaz lehet, hogy tágra nyitott szemekkel meredsz egy pontra, de a pupilláid már jó ideje semmiféle külső információt nem engednek be, ellenben színes, szinkronizált animációs film megy a fejbéli kivetítődön egy unikornis és egy vattacukor sörényű csillámpóni főszereplésével.

Új nyelvi fordulatok

Lehet, hogy a gondolatokat még sikerül összeraknod a fejedben, ám a nyelved függetleníti magát, esetleg eddig rejtett kognitív képességeid kerülnek a felszínre, és olyan tájszólásokat, illetve nyelveket kezdesz beszélni, amelyeknek a létezéséről eddig nem is tudtál.
Nagyobb gond, hogy mások sem ismerik őket, és nagy valószínűséggel a fejedben cikázó szótöredékekből, spontán nyelvtani szabályok alapján állítod össze őket.

Szundikálás a metrón

Képes vagy kerülő úton közlekedni, és mondva csinált ürügyeket találsz ki arra, hogy miért csak a következő állomáson fogsz leszállni a metróról, pedig a valódi ok egyszerű: a kocsiban töltött idő minden percét kihasználod némi szundikálás reményében.
A terhes kismamák, a járókeretes nénik és a gipszelt lábú embertársak ilyenkor ősellenséggé válnak a szemedben.

Tetszőleges gyerek az oviból

Miközben beugrasz a csemetékért az óvodába, már gyakorlatilag csak a rutin tart mozgásban, és mindössze a vak szerencsének köszönheted, hogy tényleg a saját utódodat viszed haza, te ugyanis gépies mozdulatokkal húzod fel a cipőt, tekered rá a sálat és adod a kabátot egy tetszőlegesen kiválasztott gyerekre, akit aztán kézen fogva haza is vezetsz.

Ha nem tiltakozik hangosan, akkor remélhetőleg tényleg a sajátodat viszed.

Félreolvasás

Amikor a vadászdarázst varázsgarázsnak, a reaktort rektornak, a szerelem bőségét pedig a szerelem bőgésének olvasod, akkor nagyon is valószínű, hogy a szemed és az agyad már nagyon nincs egy hullámhosszon, és mindenféle bennrekedt információkkal próbálja pótolni a kieső információkat – jellemzően sikertelenül.

Szívdobogás

Időről időre azon kapod magadat, hogy a szíved olyan heves kalapálásba kezd, mintha éppen most szaladt volna át előtted a gimis szerelmed a zebrán, vagy szemtanúja lennél annak, ahogyan Kit Harington élő adásban váratlanul ledobja magáról az ingjét.
Valójában csak a kávéivásra reagál így a szervezeted, jelezve, hogy bőgetheted tovább a motort, de jobban járnátok, ha a koffeinfröccsök helyett végre hagynád egy kicsit regenerálódni.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!