7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

A természet szerencsére az őszi hónapokban is finom ajándékokkal kecsegtet. A nyári finomságok átadják a helyüket a karakteresebb ízű, de vitaminokban és ásványi anyagokban ugyancsak gazdag gyökérzöldségeknek – amelyek közül néhányról talán még csak nem is hallottál. Most megtudhatod, melyiket kell mindenképpen megkóstolnod!

Spagettitök

A tökfajta húsa spagettiszerű csíkokra hullik, amikor szétszeded. Ez rendkívül esztétikus tálalást tesz lehetővé. A héjából kikaparva 170°C-on süsd 30-40 percig, aztán sózd, borsozd, ízlés szerint pakolj rá sajtot, és tedd vissza 5 percre immár 220°C-on!
A-vitaminban és rostban gazdag csemegét kapsz, amelyet bazsalikommal vagy petrezselyemmel is díszíthetsz. A tökfogyasztás nagyon jót tesz az emésztésnek, ráadásul kalóriaszegény csemege.

Cékla

Ha még csak üveges befőtt formájában láttad, ideje újragondolnod! Grillezheted, sütheted és főzheted is, ráadásul a szárnyashúsok mellé kitűnő köretnek. Sőt, akár ropogós chips-et is gyárthatsz belőle, ami biztosan nem lesz olyan egészségtelen, mint a burgonyából készült bolti változat.
Valóságos folsavbomba, emiatt kismamáknak kifejezetten ajánlott, hiszen hozzájárul a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez.

Édesrépa

A lúgosító étrendek kapcsán került előtérbe ez a gyökérzöldség a tengerentúlon, hiszen segít a szervezet kémiai egyensúlyának helyreállításában. Tele van élelmi rostokkal, B6-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, káliummal és mangánnal, valamint jelentős C-vitamin tartalma révén immunerősítő hatású, tehát véd a megfázás ellen a hűvös hónapokban.
Bármelyik másik gyökérzöldséggel közösen tálalhatod – céklával összereszelve például isteni finom.

Édeskömény

A világ egyik legismertebb gyomorerősítő növénye igazi szuperzöldség: nincs olyan része, amit ne lehetne hasznosítani a konyhában. Tésztához, húsokhoz és önmagában is kiváló. A levelével díszíthetsz és fűszerezhetsz, a magjából pedig zamatos teát készíthetsz.

Légúti megbetegedés esetén nyákoldó hatású, valamint a gázok távozásának elősegítésével támogatja a hatékony emésztést. Természetes ösztrogéntartalma pedig enyhíti a női bajokat.

Paszternák

A pasztinák néven is ismert gyökérzöldség elsőrangú rost-, B-vitamin és E-vitamin forrás. Vastartalma révén elősegíti a megfelelő vérképzést, hiánybetegség esetén pedig minél gyakoribb fogyasztása javasolt.
A konyhában a krumpli alternatívájaként vagy azzal együtt is használhatod. Íze kicsit hasonlít a fehérrépáéra, ám annál egy árnyalatnyival édeskésebb. A benne lévő cink kiválóan táplálja a bőrt és a hajat.

Burgonya

Bizonyára mindenki ismeri, de mégsem hagyhattuk ki a felsorolásból. Szegénynek olykor próbálják rossz hírét kelteni, teljesen alaptalanul: elvégre egy egészséges zöldségről van szó, mely tekintélyes mennyiségű C-, B6-, B3-vitamint, káliumot és foszfort rejt.
Az elkészítési mód azonban kulcsfontosságú, mivel sok zsiradékot képes magába szívni – persze, csak ha hagyod. Főzd inkább, vagy süsd ropogósra sütőpapíron!

Vajtök

Amerikában őshonos, de isteni íze miatt már Európában is termesztik. Gyakorlatilag bárhogy elkészítheted: levesnek, főzeléknek, egytálételnek vagy magában. Süsd, főzd, grillezd – egyik módszert sem bánod meg! A magjait is megsütheted külön, így a sütőtök magjához hasonlóan finom csemegét nyersz.
Egyetlen csészényi adaggal máris fedezet a napi C-vitamin szükségleted felét, ráadásul rengeteg antioxidánst is beviszel a szervezetedbe.
Próbálj meg ősszel is arra törekedni, hogy a tányérod legalább felén valamilyen zöldségféle terpeszkedjen. Ezzel nemcsak az egészségednek teszel jót, de vele együtt az alakodnak is, hiszen biztosan nem fogsz plusz kilókkal gyarapodni!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!