Kitalálod, melyik helyiségben töltjük a legtöbb időt? Megérdemli a kiemelt figyelmet 

Kitalálod, melyik helyiségben töltjük a legtöbb időt? Megérdemli a kiemelt figyelmet 

Címlap / Életmód / Család / Kitalálod, melyik helyiségben töltjük a legtöbb időt? Megérdemli a kiemelt figyelmet 

Éppen a múlt héten akadt a kezembe egy olyan tanulmány, amiben a kutatók megállapították: egyre jobban hiányzik az embereknek a közösen eltöltött vacsora. Az ok egyértelmű: manapság átlagosan háromszor eszik együtt a család egy héten, tehát még a napi egy alkalom is elérhetetlen célnak tűnik. Korábbi adatok szerint legalább négyszer ettünk közösen a családtagjainkkal és kétszer a barátainkkal hetente. Tehát mostanra a felére csökkent az étkezés, mint közösségi élmény. 

Még mindig a konyha a ház szíve-lelke

… dacára annak, hogy a legtöbb időt a hálószobában, illetve a nappaliban, a képernyők előtt töltjük, ha otthon vagyunk. A megkérdezettek szerint, ha egy igazán fontos és szeretett helyiséget kellene kijelölniük az otthonukban, akkor egyértelműen a konyhát választanák. Az amerikaiak kicsivel több, mint napi egy órát töltenek ebben a helyiségben, éves szinten 400-at. Ezt az átlagos magyar háztartások minden bizonnyal túlszárnyalnák. Már csak azért is, mert a felmérés alapján a résztvevők 77%-a hetente egyszer főz és csak 31% szán erre időt minden nap. Bár itthon is egyre népszerűbbek a különféle étel-előfizetések, vagy éppen a gyorséttermek, sokan már csak a spórolás szempontjából is szívesebben főznek családtagjaik számára.

Visszasírjuk a közös étkezéseket

Akárcsak a korábban említett tanulmány, úgy ez is arra a következtetésre jutott, hogy visszasírjuk a régi, nagycsaládos étkezések hangulatát. A válaszok alapján legkedvesebb családi emlékek származnak az ilyen alkalmakból. Ezek közül a résztvevők külön kiemelték a nagyszülők történeteit, amiket gyakran a közös étkezések során meséltek a jelenlevőknek.

A megkérdezettek említették azt is, hogy mindkét szülő példája nagy hatást gyakorolt rájuk a konyhához, a főzéshez való viszonyukat tekintve. Tévedés tehát azt hinni, hogy ha legalább az egyikőtök rendszeresen főz otthon, annak ne lenne eredménye a gyermeketekre vonatkozóan. Úgy tűnik, az egészségmegőrzés mellett szép emlékeket, követendő példákat is gyűjthet így. Sőt, a felmérésben 64% nyilatkozott úgy, hogy még ma is főz olyan ételeket, amelyeket a szülők vagy a nagyszülők készítettek.

gpointstuido/istockphoto.com

Különleges családi tevékenységnek tűnik a főzés

A konyhában töltött időről a többség úgy vélekedett, hogy igazán különleges, családi tevékenység lehet, olyasvalami, ami a legproduktívabbnak bizonyul a négy fal között. A megkérdezettek nagy többsége nem tudott kiemelni olyan egyéb tevékenységet, ami annyira hasznossá és közösségformálóvá válhatna a négy fal között, mint a főzés, illetve a közös étkezés. 

Szerencsére itthon is egyre nyitottabbak vagyunk és szívesebben tanulunk a család kultúrájához kapcsolódó ételekről, szokásokról. Ugyanígy teljesen más ízvilágot is bátrabban kipróbálunk, mint korábban. Érdemes is kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, és fokozott figyelmet fordítani arra, hogy a konyhában töltött idő ismét valami különlegesen értékessé léphessen elő. A felhasználásra szánt ételek termesztése, piacon, helyi termelőknél történő beszerzése lehet az első lépés. Ez talán bagatell, de mégis alapvetővé kellene válnia, hiszen manapság a gyermekek sokszor fel sem ismerik a friss alapanyagokat. Érdemes tehát őket a bevásárlásba éppúgy bevonni, mint az ételek elkészítésébe, vagy akár a befőzésbe, tartósításba. 

A konyhák kialakításakor, felújításakor pedig célszerű a tágas térre, a sokoldalú megközelíthetőségre és kihasználtságra törekednetek.

Nem csak divatosak, hanem nagyon praktikusak is a szigetek, amiket körülállhattok, de a méretes pultok önmagukban is hasznosak. Az szintén sokat tud hozzáadni az élményhez, ha a konyha és az étkező egy helyiségben van. Így a konyhai előkészületek nem elszeparáltan zajlanak, azok is részt tudnak venni a beszélgetésekben, akik már az asztalnál ülnek, de azok is, akik még a konyhában sürögnek.

Szerencsére úgy tűnik, továbbra is a térbeli nyitottság marad az alapelv a konyhák-étkezők megtervezésénél. Így pedig csak rajtatok múlik, hogy visszahozzátok-e azt a régi jó szokást, miszerint legalább naponta egy közös étkezésre sort kerítetek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást