Te ismered a harlekinkaticákat?

Te ismered a harlekinkaticákat?

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Te ismered a harlekinkaticákat?

A piros színű, pettyes szárnyú katica a bogarak között nagy valószínűséggel dobogós helyett foglalna el a népszerűségi listákon. Az elmúlt években viszont te is megtapasztalhattad már, ahogy kevésbé barátságos „rokonaik” sorra lepik el a házak falát, kerteket és szinte bármit, ami megtetszik nekik. De vajon mik is azok a harlekinkaticák, és hogy kerültek ide ilyen hirtelen?  

Barátból ellenség

A harlekinkatica ránézésre ártalmatlannak tűnhet, azonban ne tévesszen meg a külseje; a bogarak között ugyanis igazi ragadozónak számít.

Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, mára azonban Magyarországon is ezrével bukkannak elő, nem sokkal azután, hogy ősziesre váltott az időjárás.

Benned is felmerült, hogy került ilyen messzire az otthonától ez a katicafajta?

Nos, korábban az USA-ban kezdték el betelepíteni őket, mert úgy tűnt, könnyű szerrel legyűrik a levéltetveket, ami a mezőgazdaságban sok hasznot hozott.

Így kis idővel később már nálunk is megjelentek, néhány év alatt azonban haszonállatból igazi kártevővé változtak.

A katicák is lehetnek károsak?

Az egyik legnagyobb gond ezekkel a bogarakkal, hogy az országban őshonos kétpettyes- és hétpettyes katicákat is szívesen eszik meg vacsora gyanánt, aminek következtében a számuk egyre gyorsabban csökken.

Ráadásul nem csak ők vannak veszélyben: sokszor még a gyümölcsöket is elpusztítják a harlekinek.

Leginkább az almát, körtét és málnát kedvelik, de az abszolút kedvenceik közül a szőlő sem maradhat ki.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy a testükben található keserű vegyületek véletlenül belekerülhetnek a készülő mustba is, teljesen elrontva annak egyedi ízét.

Az egészségre is veszélyesek lehetnek

Általában október és november között állítanak be hívatlanul a lakásokba, és szívesen át is vészelik ott a telet.

Hacsak nem szereted megosztani a szobádat egyszerre több másik lakóval, valószínűleg téged is hamar zavarni kezdenek ezek a bogarak.

Ráadásul nem ez az egyetlen ok, ami miatt nem fog életre szóló barátság kialakulni köztetek: a testükben lévő vegyület akár allergiás reakciót is okozhat, ami szép lassan kötőhártya-gyulladáshoz vezet.

Sőt, az sem ritka, hogy megharapják az embereket, amit nem túl kellemes illatú, sárgás váladék kísér.

De miről lehet felismerni őket?

A sima katicáknál nagyobbak, testalkatuk ovális, színük és mintájuk pedig nagyon is különbözik egymástól.

Magyarországon jelenleg három fajtájával futhatsz össze: az egyik a megszokott piros helyett narancssárgában vagy vörösben pompázik, és akár 15-21 fekete pöttyöt is kiszúrhatsz a szárnyain.


6 érdekesség a katicabogárról, amit te sem tudtál


A másik kettő fajta alapszíne fekete, a megszokottnál pedig jóval kevesebb folt díszeleg rajtuk: általában 4 vörös, vagy 2 piros, így könnyen meg tudod különböztetni őket a hétköznapi katicától.

Védekezésre fel!

Sajnos nincs egyszerű dolgunk a harlekinkaticákkal szemben, ugyanis a permetszereket szinte meg sem érzik.

A rovarirtókkal már nagyobb az esély a sikerre, de mielőtt bevetnéd ellenük, bizonyosodj meg róla, hogy biztosan ezzel a bogárral van dolgod, és nem a hétköznapi katicákkal.

Sokan egyébként az összeporszívózásra esküsznek, de a legbiztosabb megoldás, ha ősz előtt felszereled a szúnyoghálókat, és bereteszeled a kisebb réseket, amiken keresztül beszökhetnek az otthonodba.

A megfigyelések szerint ugyanis ha egynek sikerül bejutnia, hamarosan a többiek is követni fogják.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást