6 érdekesség a katicabogárról, amit te sem tudtál

6 érdekesség a katicabogárról, amit te sem tudtál

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 érdekesség a katicabogárról, amit te sem tudtál

Szinte mindenki szereti a katicabogarat, játékos kinézete és hasznossága miatt. Ám mégis keveset tudunk róla. 2011-ben az év rovara volt. A Magyar Rovartani Társaság ezúton kívánta felhívni a figyelmet a rovarvilág jelentőségére. A hétpettyes katicabogarat – Coccinella septempunctata – Németországban 2006-ban választották az év rovarává. Sok szép rovar van, ám felvetődik a kérdés, miért imádjuk annyira a katicát?

A katicabogár, mint szimbólum

A katicabogarat a középkorban Szűz Máriának szentelték. Azóta a termékenység talizmánja.

A szkarabeusszal és a katicabogár ugyanazon dolgot jelenti: szerencsehozó, megóv a veszélytől, sok szép élménnyel kecsegtet az életben és a szerelemben.

Állítólag akik katicabogarat tetováltatnak magukra, szerencsére és gond nélküli életre vágynak. Igen népszerű minta.

A katicákról általában

Mindenevő bogár. Számos fajtája van, hossza ettől függ. 1,5 és 12(!) milliméter hosszú lehet.

Színei minden esetben élénkek, leginkább narancs, vörös, sárga és fekete. A szín arra figyelmeztet, hogy íze kellemetlen. Nem csak pettyes katica létezik, hanem csíkos vagy egyszínű is.

Amikor veszélyt érez, úgynevezett reflexes vérzéssel próbál védekezni, mert ez az anyag kellemetlen ízű, ami elriasztja a hangyákat és madarakat. A telet csoportokban vészelik át.

Táplálékuk többek között a levéltetű és atka. Petéinek száma 3 és 3000(!) között mozog.

A hétpettyes katica

A legelterjedtebb európai faj, ám például Észak-Amerikába betelepítették. Rendkívül hasznos, emiatt igen népszerű. Rengeteg módon becézik: kata, katóka, tehénke, bödebogár.

Neve abból adódik, hogy szárnyfedőin 3,5 fekete petty van. Mindenhol megtalálható, ahol növény, ezáltal levéltetű van.

Maximum 400 petét rak, melyek egy héten belül kikelnek. Ragadozó, emiatt lárvái igen mozgékonyak. Egy lárva akár 1000(!) tetvet is elfogyaszt. A katicabogarak egy telet átvészelnek, majd a szaporodás után hamar elpusztulnak.

Az új faj, ami veszélyes

Első egyedeit 2004-ben fedezték fel Angliában. A neve harlekin, melynek szárnyai a piros és sárga szín bármely árnyalatát hordozza. A már meglévő 45 katicafajt veszélyezteti, mert kiszorítja fajtársait. A harlekint csúcsragadozóként emlegetik.

Dr. Helen Roy szerint alig van olyan rovarfaj, ami megtámadná, korlátozná elterjedésüket, ami több ezer más rovarfajra nézve is komoly következményekkel járhat.

Egy atkafajtával próbálják kordában tartani szaporodásukat, ami nemi úton terjed köztük, és szaporodásképtelenné teszi a női egyedeket.

És egy érdekesség

72 ezer katicabogarat engedtek szabadon egy amerikai bevásárlóközpontban, mert a területen lévő számos növényt levéltetvek támadták meg.

A Mall of American nevű központba a megnyitás előtt harmincezer(!) növényt, köztük 400 fát telepítettek, hogy természetes légtisztítóként működjenek.

Ez egy természetbarát kezdeményezés, mely igen figyelemre méltó, hisz a tetveket más úton is meg lehetett volna tizedelni. Egyéb iránt a bevásárlóközpont fűtési rendszere is természetbarát, mivel a nap melegét használja fűtésre.

Ablakai 1,5 kilométer(!) hosszúak.

Csináld magad

Én magam is katicabogár rajongó vagyok. Emiatt csináltam az ajtóra egy katicát, hogy szerencsét hozzon.

Egy fél dióhéj kell hozzá, amit pirosra festünk és felpettyezzük, fekete kartonból pedig olyan alapot készítünk, amit úgy vágunk formára, hogy a dióhéj alól kilógjanak a katica lábai és feje. A gyerekek is könnyedén elkészíthetik.

És tán még szerencsét is hoz…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást