Iskolai bántalmazás: minden ötödik gyerek gondolt már az öngyilkosságra

Iskolai bántalmazás: minden ötödik gyerek gondolt már az öngyilkosságra

Címlap / Hírek / Iskolai bántalmazás: minden ötödik gyerek gondolt már az öngyilkosságra

Minden ötödik gyermek gondolt már öngyilkosságra az iskolai bántalmazások miatt – derítette fel egy új vizsgálat Nagy-Britanniában. Az 1003, 11 és 16 év közötti diák bevonásával készült felmérést a The Diana Award nevű jótékonysági szervezet végezte, mely az egykori Diana hercegnő tiszteletére jött létre, és a hercegnő fia, Cambridge hercege támogatja.

A vizsgálat eredményei szerint a gyermekek több mint fele, egészen pontosan 57%-a nyilatkozott úgy, hogy iskolás évei alatt találkozott már zaklatással, csaknem ötödük pedig emiatt gondolt már az öngyilkosságra is.

Azok között a gyerekek között, akiket ért már iskolai zaklatás, nagyon magas volt azok aránya, akik azt mondták, hogy emiatt szorongást éreztek – a bántalmazott kisdiákok több mint háromnegyede, 78% érzett így, 56% pedig azt mondta, hogy az iskolai zaklatás miatt volt már velük, hogy nem tudták átaludni az éjszakát.

A megkérdezett gyerekek 74%-a mondta azt, hogy látta már, ahogyan valaki mást zaklatnak, és 23%-uk úgy gondoltam, hogy az iskolájuk nem képes kellően kezelni ezt a problémát.

A tanulmányaikra is hatással lehet

A kutatás rávilágított arra hogy, milyen nagy mértékben befolyásolhatja a gyerekek tanulmányi előremenetelét az iskolai zaklatás: a bántalmazott gyerekek 35%-a hiányzott már emiatt az iskolából, egyötödük pedig iskolát váltott, vagy magántanuló lett miatta.

Az eredmények hatására Nagy-Britanniában a The Diana Award kampányt indított a zaklatások ellen, amiben többek között részt vesz Peter Andre popénekes, Lawrence Okolie boxoló és az egykori modell, Penny Lancaster is. A hírességek a #Back2School hashtag használatával osztják meg saját tapasztalataikat a zaklatásról egy videósorozatban. A videókban Peter Andre elmondja például, hogy amikor gyerekként Ausztráliába költöztek, mindenki azt éreztette vele, hogy kívülálló, és volt egy alkalom, amikor a többi gyerek a kerítéshez kötözte és kövekkel dobálta azon versenyezve, ki tudja eltalálni a fejét.

„Borzalmas volt.

Nagyon féltem, szinte kővé meredtem” – teszi hozzá az énekes.

Kép: samwordley/depositphotos.com

Idehaza is gyakori a probléma

Az iskolai bántalmazás sajnos itthon is nagyon létező probléma: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2015-ös felméréséből az derült ki, hogy tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak az iskolában a kortársai vagy a tanárai (!), 5-8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában. A leggyakrabban a visszahúzódó, magányos gyerekek lesznek az áldozatok, a tanárok pedig vagy maguk is elkövetők (többnyire verbális bántalmazással), vagy ha segíteni próbálnak, a diákok gyakran úgy érzik, nincsenek meg ehhez a kellő eszközeik, tehetetlenek a problémával szemben.

A megkérdezett diákok egyébként a virtuális bántalmazást ítélték a zaklatás legsúlyosabb formájának, ezt még a fizikai bántalmazásnál, tehát például a verésnél is súlyosabbnak tartották.

A legtöbb, az iskolai zaklatás és bántalmazás problémájával foglalkozó esélyegyenlőségi és jótékonysági szervezet a megoldást a közösségi, közösséget építő gyakorlatokban látja. Ha a gyerekek tudnak együtt dolgozni, ha senki nem lesz magányos vagy kívülálló, akkor az iskolai zaklatás valószínűsége is drámaian csökkenni fog.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást