Művészi húsvéti csokitojásokat készít a magyar márka

Művészi húsvéti csokitojásokat készít a magyar márka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Művészi húsvéti csokitojásokat készít a magyar márka

Van vidéken egy kis design shop, amelynek a termékeire rápillantva talán senki nem mondaná meg, hogy nem Budapest egyik legnépszerűbb csokoládé manufaktúrájából származnak. A különleges, színes bonbonokat, csokoládékat nézve egyből az jutott eszembe, hogy nemcsak édességek, hanem igazi remekművek tárulnak a szemem elé. A titkuk pedig azóta már úgy sejtem, az a szeretet és gondoskodás, ami mögöttük áll.

Az üzlet tulajdonosa, Mák Dóri már több, mint 15 éve kezdett el saját készítésű bonbonokkal és trüffelekkel kísérletezni. A kakaó szeretetét a nagymamájától örökölte, aki rengeteget sütött, a süteményein lévő fényes csokiréteg pedig mindig ámulatba ejtette. Mostanra már egy csodálatos kis shopja és saját csokiműhelye is van, de olyan nemes ügyekről sem feledkezik meg, mint a fenntarthatóság fontossága és a jótékonykodás.

A kép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

Mikor született meg a Choco Mák & Design Shop? Nehéz volt a megvalósítás?

A Choco Mák & Design shopot 2018. december 13-án nyitottuk meg Szombathelyen, a Vörösmarty Mihály utca 23. szám alatt. Először nem ide terveztük, de a másik helyről kiderült, hogy az előző bérlő vagy tulaj minden áramforrást, vezetéket, elvágott, amit sok millióba került volna helyrehozni, így el kellett engednünk. 

Közben viszont megrendeltük az eszközöket, illetve egy nagyon kedves barátunk egy 24 literes Selmi csokigépet, ami hatalmas segítség volt. Mindez a nyár közepén történt. Gyorsan keresnünk kellett egy helyet, így jött a mai székhelyünk, ami akkor épült. Igaz irodának készült, de külön engedéllyel megkaptuk a nyitáshoz szükséges dokumentumokat, engedélyeket. Így történt, hogy 2018 karácsonya előtt kinyitottunk.

A kép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

Milyen alapanyagokat használtok a csokoládék elkészítésekor? 

Alapanyagok tekintetében szigorú vagyok, csak a jó minőségűek és a 100% tisztaságúak jöhetnek szóba. Callebaut és Luker csokikkal dolgozunk, illetve fagyasztott 100%-os gyümölcspürékkel. Nincs bennük hozzáadott cukor, és tartósítószert sem használunk. Egy málnás “golyó” például 100%-os málnapüréből, fehércsokiból, vagy étcsokiból áll (ez attól függ, mikor melyiket gyártjuk, mert a tejérzékenyekre és diétázókra is gondolunk), és ennyi. A csokigolyókat pedig liofilizált málnaporba forgatjuk. 

Van például mogyorókrémes is, ami 100%-os mogyoró pasztát, 50%-os mogyorópraliné pasztát, tejet vagy étcsokoládét és mogyoróolajat tartalmaz, így minimum 45%-a mogyoró. Azt gondolom, ha vásárolunk egy gyümölcsös, vagy magvas csokoládét, akkor ne nyomokban találjuk meg benne az ízét, hanem már az illata is árassza, hogy valójában mit fogyaszthat a vásárló.

A kép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

Hogyan jelenik meg nálatok a fenntarthatóság?

A bopp tasakjainkon kívül mindenünk papír, a tasakjaink újrahasznosított összetevőkből készültek. A kávékapszuláinkat a kezdetektől fogva gyűjtjük, és ékszerek, Angyalkák készülnek belőle Krenner Ildi által. A csokoládé mellett reklám molinó hálókból és ponyvákból kosarakat készítünk, amik igazán egyediek és strapabíróak. A nagy reklámhálók újrahasznosítása nagy feladat, hiszen alaposan le kell mosni akár több 100 nm-es felületeket, majd kiszabni és összevarrni. Minden egyes kosár a gyerekünk, hiszen nagy öröm, hogy szeretik a vásárlóink. 2020-ban a Raiffeisen Banknak készítettünk kosarakat és kicsi oldaltáskákat, nemrég pedig az e-onnak adtuk át az általuk rendelteket.

Honnan merítesz inspirációt ezekhez a varázslatos kivitelezésekhez?

Szerencsés vagyok, mert úgy érzem, hogy a kreativitásom határtalan, de nézem és követem a legjobbakat, akiktől a közösségi oldalakon is tanulok, illetve szabadjára engedem a fantáziámat. Mindenben nagyon szeretem az egyedit, mind kinézetre, mind ízre, hiszen az egyben a védjegye is az alkotónak. 

A kép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

Melyek voltak az eddigi legextrémebb ízkombinációitok? 

A bazsalikomos-őszibarack, a mákos-rebarbarás, az őrségi melegen sajtolt, a pirított tökmagolajos-málnás és a frissen pörkölt kávékülönlegességből készített bonjaink ízkombinációi voltak eddig a legkülönlegesebbek.

A kép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

A csokoládékból származó bevétel egy része az alapítványotokhoz kerül. Mesélnél erről?

A Mák Dóri-DKM Alapítvány fogyatékkal élő gyermekeken és felnőtteken segít. Divatbemutató Kicsit Másképp néven vannak rendezvényeink, illetve integrált játszótereket hozunk létre országszerte. Így, ha valaki vesz egy csokit, nemcsak magának okoz örömet, hanem másnak is, továbbá egy kisvállalkozást is támogat. Alapítványunk adó 1%-ot is gyűjt évek óta, amit ugyancsak játszóterekre és mások segítésére fordítunk, illetve a céges adományokért is hálásak vagyunk.

Milyen jövőbeli terveid vannak? 

 Szeretném megvalósítani a “Poppy Pagony” Kisboltot, ahová csokiműhelyet is tervezek. A jövőbeli kihívásaim között pedig a csokiszobrászat, a további ízek kombinálása, ezzel teljesen egyedi ízvilágok létrehozása és a tudás továbbadása – Workshopokon keresztül – állnak. Vagyis minden, ami csokoládé.

Nyitókép forrása: Choco Mák & Design Shop Facebook

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!