Hogyan legyen szép a padló befejezése, a fal mellett is? Ilyen szegőlécet válassz

Hogyan legyen szép a padló befejezése, a fal mellett is? Ilyen szegőlécet válassz

Címlap / Otthon / Dekor / Hogyan legyen szép a padló befejezése, a fal mellett is? Ilyen szegőlécet válassz

Mire kell odafigyelnünk, hogy megfelelő szegőlécet válasszunk? A padló a legnagyobb felület, ha a burkolandó részekre gondolunk egy otthon kapcsán. De nemcsak a kiválasztott padlólapokon múlik a szép környezet kialakítása, hanem a jól illeszkedő kiegészítőkön is. (x)

A szegőlécek kiválasztása legtöbbször a felújítás vagy a lakás befejezésének utolsó lépése, éppen ezért gyakran nem fordítunk rá elég figyelmet. Pedig a szegőlécek nemcsak esztétikai funkciót látnak el, fontos feladatuk is van. Az időtállóságuk és a megjelenésük megadhatja az utolsó pozitív vagy negatív felhangot a térnek.

A jól megválasztott szegő kiemeli a legszebb padló tulajdonságait is. Más esetben a rossz szegő akár optikailag csökkentheti is a helyiség méretét. Szóval mire is kell figyelni a szegőléc kiválasztásakor?

Muszáj szegőlécet feltenni?

A szegélyléceket a padló és a fal találkozásánál található dilatációs rés fedésére használjuk. Ahhoz, hogy az úszó padló a legjobban teljesítsen, helyet kell hagyni egy paneleknek, hogy a hőmérsékletváltozás hatására tágulni tudjanak. Ez a rés megvédi a padlót a meghajlástól, és a zárrendszert is tehermentesíti, megóvja. A szegőléc tökéletesen elfedi ezeket a réseket, és befejezi a padló-fal kompozíciót. Nemcsak elrejti a réseket, szépen össze is köti a falat a padlóval. A dilatáció mérete elsősorban a padló alapanyagától függ, és attól, mennyire pontosan fektetjük le a padlópaneleket. A Vinyl padlók legtöbb gyártója azt tanácsolja, 5 mm-es dilatációs réseket tartsunk, de nehéz ennyire pontosan kimérni ezt a távolságot, és ilyen tapasztalt szakembert találni. Biztosra megyünk, ha 1 cm-es dilatációt hagyunk. A laminált padlóknál a javasolt dilatáció 10 mm, így az ide tervezett szegőléceknek 15-20 mm mélységűnek kell lennie, hogy teljesen elfedje a rést. Vannak olyan szegőlécek is, melyek 26 mm mélyek, kifejezetten az egyenetlenségek vagy esetleges hibák elfedésére.

Szegőléc, mely elrejti a dilatációt

A fenti, egyértelmű okok mellett fontos funkciója is van a szegőléceknek. Megvédik a falakat a tisztítás, porszívózás közben keletkező sérülésektől. Olyan helyen védik meg a szegőlécek a falakat, ahol a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve: közel a padlóhoz.

Hogyan válasszunk szegőlécet, hogy szép legyen a padlónkkal?

A szabály, mely biztosra megy, az az, hogy a padlónkkal azonos színű szegőlécet válasszunk. Különösen akkor, ha funkcionális és használati tulajdonságaiban is jobbá teszi a padlót. Amikor úgy dönt, a padlógyártótól vásárolja meg a szegőlécet is, biztos lehet benne, hogy azok színei teljesen passzolni fognak egymáshoz. Egy tapasztalt vállalatnál több színből is választhat, akár olyan terméket, melynek technikai paraméterei megfelelőbbek a padlóhoz.

Először is, a szín

Az első tényező, amelyet figyelembe veszünk, a szegő színe. A szegélylécek kiválasztásának két legnépszerűbb stratégiája az, ha olyan padlóburkolatot választunk, amely szerkezete, színe, fa mintázata illeszkedik a padlóhoz, vagy más belső elemekhez, például ablak- vagy ajtókerethez. Ebben az esetben a legnépszerűbb választás a fehér árnyalat. A szegélylécekkel játszhatunk a belső térrel – a padlóhoz illesztett szegélylécek miatt a hely nagyobbnak tűnik, de a magas, kontrasztos színek optikailag zsugorítják a falat. Itt van három megoldás a szegélyléc színegyeztetésére:

A Szegő a padlóval azonos színű

Több lehetőség közül választhat. A jó, biztonságos választás maga a padló gyártói szegőléce. Nagy valószínűséggel feltételezheti, hogy a padló és a szegélyléc ideálisan illeszkedik az árnyalathoz és a szerkezethez. Ha világos a padlója, a szoba nagyobbnak tűnik, ha hozzá illik a szegő. Ez a választás valóban népszerű és biztonságos. Klasszikus és összefüggő belső teret kap, amely a legtöbb vendégnek is tetszik. Jó választás lenne az univerzális szegélyléc alkalmazása is, amelynek két fő előnye van: olcsóbb és sok üzletben széles körben elérhető.

TORE szegőléc – tökéletesen illik a színe és struktúrája az Arbiton vinyl klikk rendszerű padlóhoz

Végül vannak univerzális szegélylécek is. Ezek a legnépszerűbb megoldások. A széles színtartomány megfelel a gyártók legnépszerűbb színeinek. Könnyen kiválaszthatók a boltban, csak a padló mellé téve, mivel széles körben elérhetőek. A sok színnek köszönhetően nagyon könnyen beszerezhető a padlószegély. Vitathatatlan előnye, hogy univerzálisan elérhetőek.

A fal színéhez kiválasztott szegő

A szegélyléc falhoz illesztésének növekvő népszerűségét figyeljük meg, amikor a szegélyléc színe koherens a fal színével. A másik megoldás az, hogy erősen kontrasztos hatást váltunk ki a szegélyléc és a fal különböző színeinek kombinálásával, így a szegélyléc „kiugró” lesz. Nagyon tetszetős kombináció, ha fehér szegélylécet használunk a sötét fal mellett, de lehetőség van a színek megfordítására is, és sötét vagy antracit szegélylécek rögzítésére a fehér falhoz. Mindkét megoldás modern megjelenést mutat, de körültekintést igényelnek a tervezés során, és a telepítés terén szerzett tapasztalatokat.

A szegő színének ajtókerethez, fa panelekhez vagy bútorokhoz illesztése

Egyre népszerűbb megoldás egységes belső függőleges falfelületek létrehozására. Ez összehangolt falat hoz létre. De nagyon fontos figyelni a színekre, mivel az egyes gyártók kissé eltérő árnyalattal rendelkezhetnek, így akár egy olyan egyszerű dolog is, mint a fehér szegély, eltérő lehet. Jelenleg a legnépszerűbb megoldás a színek RAL paletta alapján történő meghatározása. Tehát egy fehér szegélyt ebben a rendszerben RAL 9003 kóddal találunk meg. Tehát a forma, a szélesség és a hosszúság összehasonlításakor a különböző gyártók között nagyobb az esély arra, hogy ugyanazt a színt válasszuk, ha a RAL kódot használunk. Tavaly óta több olyan belső teret terveznek, amelyek különböző szürke árnyalatokat használnak az ajtókhoz, és illesztik őket a szegélylécekhez – a két legnépszerűbb a RAL 7035 és a RAL 7042.

A szürke szegő jól illik a natúr fa színekhez

Másodszorra: magasság és forma

Alapesetben magas, (8 cm és magasabb) szegélyléceket használunk 260 cm feletti belmagasságnál. Ha tipikus családi házhoz vagy padláshoz keres szegőlécet, érdemes megfontolni a 6-8 cm-es szegélyeket.

Az alacsony profilú szegélylécek magassága 4-5 cm. Lehet egyszerű íves szegély vagy alacsony lábazat. A kis magasság tökéletesen illeszkedik a padlóhoz. Tökéletesek lehetnek kis helyiségekhez, amik így valóban nagyobbnak tűnnek. A fő hátránya a belső tér vizuális változása és a funkcionális tulajdonságok kisebb változása. 4 cm-es magasság nagyon gyakran túl kevés ahhoz, hogy megvédje a falat például egy porszívó odaütődésétől. A legnépszerűbb és tipikus megoldás a 6–8 cm magas szegőléc. Szinte minden szobában használható. Ez a magasság megtartja a szoba természetes arányait. A 10 cm feletti szegélylécek – alkalmasak a 280 cm feletti helyiségekhez. Kicsit extravagáns és nagyon mutatós. A hagyományos belső terekben megzavarhatják a természetes arányokat, és így egy szoba kisebbnek tűnik. Tudatos használatuk azonban esztétikus és különleges teret hoz létre.

Ha olyan anyagokról van szó, amelyekből a szegélylécek készülnek, rengeteg közül lehet választani. Vannak tömörfa vagy MDF szegélyek, nem PVC és univerzális PVC szegélyek, hibrid szegőlécek.

A tömörfa szegélylécek festhetők, lakkozhatók vagy furnérozhatók (vékony fa rétegek pl. a szekrényekhez is). A szegők megjelenése elegáns, de a funkcionalitásuk hiányos. A fa szegélylécek nem a legjobbak a vinil padlók számára, mivel elnyelik a vizet, ami a károkhoz vezethet.

Az MDF szegélylécek (farostlemezekből) szintén lakkozhatók, furnérozva vagy papírral bevonva. Előnyeik a széles körű rendelkezésre állás és a nagy mintaválaszték. Ezeknek a szegélyeknek a felülete ellenáll a mechanikai sérüléseknek, de nem teljesen áll ellen a nedvességnek.

Miután csak néhány hónapig használjuk őket a szobában felmosóval, megduzzadhatnak a nedvességtől, leválhatnak és megrepedhetnek. Egy másik dolog az összeszerelés. Gyakorlatot igényelnek a sarkok befejezésekor – precíz vágásokra van szükség 45 fokos szögben és nagyon időigényes szilikonozásra a fal mentén.

A fém szegélylécek alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készülnek. Modernnek tűnnek, de főleg az ár és a vitatott kialakítás miatt nem népszerű megoldás.

A hagyományos műanyag szegélylécek olcsók, vízállók, de gyakran a látható rögzítési csatorna vagy a kiálló sarok vizuálisan zavaró. Vinil panelekhez választhatunk nem PVC anyagból készült szegélyléceket, pl. VIDELIT. A VIDELIT egy olyan ökológiai anyag, amely különleges funkcionális tulajdonságokkal rendelkezik, például vízállósággal és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képességgel.

A hibrid technológiájú szegélylécek szintén jó megoldást jelentenek, mivel szépek is, és teljesen vízállók. Ezek a szegélyek nagyon ellenállnak a mechanikai sérüléseknek is.

Harmadszorra, szavazzunk a vízállóra

Ha padlónk vízálló, azaz vinilből vagy laminált panelekből készül, amelyek fokozott nedvességállósággal rendelkeznek – a szegélyléceknek is vízállónak kell lenniük. Ez egy fontos elv, amelyet érdemes követni. A gyártók sok vízálló szegélylécet kínálnak.

Az ARBITON márka legújabb javaslata a TORE hibrid szegélyléc, amely két magasságban (6 cm és 8 cm) kapható. Egyedülálló forma és sima matt felület jellemzi. A TORE ötvözi a rugalmasságot és a vízállóságot (amely a PVC szegélyléceket jellemzi) a lakkozott szegélylécek bevonatának megjelenésével. A nagy felbontású UV piezoelektromos digitális nyomtatási technológia tökéletes színt és nagyszámú ismételhetőséget biztosít a gyártási tételek között. Ennek a technológiának köszönhetően a szegélyléc színe pontosan illeszkedik a választott padlóhoz. A TORE szegélyléc teljesen vízálló és nagyon könnyen tisztán tartható. A TORE szegélylécek teljes színválasztékban kaphatók, amelyek megfelelnek az ARBITON vinil klikk paneleknek – fából, betonból és kőből egyaránt. Ez egy olyan termék, amely tökéletesen illeszkedik a vinil padlóhoz. A TORE szegélyléc nagyon egyszerű és gyors telepítéssel tűnik ki – kétféle módszer áll rendelkezésünkre: feltehetjük kapcsokkal vagy ragasztóval is.

Érdekes megoldás a STIQ padlólemez, amelyet vinil padlóknak szenteltek. Alakja, színe, tartóssága és vízállósága miatt ez a szegélyléc tökéletes olyan helyiségekben, ahol a padlón vinil panel található. Keskeny profiljának és modern alakjának köszönhetően tökéletesen illeszkedik minden helyiségbe, kiemelve és javítva a padló tulajdonságait. Tökéletes helyettesítője az általánosan használt lábazatnak. A STIQ szegélylécek színükkel is kiemelkedők. A szürke két nagyon divatos árnyalatában kaphatók – RAL 7035 és RAL 7045 színekben.

A VIGO szegélyléc tavaly óta népszerű a piacon. Ennek a hibrid szegélylécnek a gyártási technológiája növeli annak rugalmasságát és vízállóságát, amely hagyományosan is jellemzi a PVC szegélylécet, és a lakkozott díszlécek megjelenését adja. A VIGO különlegessége a szegélylécbe integrált tömítőcsík, amely kiküszöböli az időigényes szilikonos befejezést. A rugalmas gumiszalagok vízálló akadályt hoznak létre, és tapadnak a fal alakjára, kiküszöbölve a kisebb hibákat. A szilikonos vagy akrilos hézag kitöltéssel ellentétben nemcsak a telepítést gyorsítja, hanem a csatlakozás is sokkal tartósabb. A VIGO szegélylécet azért hozták létre, hogy kiküszöböljék a választást a tervezés és a használhatóság között. A sima felületnek köszönhetően a szennyeződés nem tapad olyan keményen a szegélylécre, és könnyen tisztítható. A szilárd mag megkönnyíti a szögben történő vágást. Számos dedikált tartozékot is használhat (sarkok, toldók, végzárók). A VIGO szegélylécet nagyon egyszerű és gyors, klipszekkel vagy ragasztóval történő felszerelés is megkülönbözteti. Univerzális fehér és természetes fa színekben is kapható. A VIGO két magasságban kapható – 6 cm és 8 cm. Tehát semlegesebb és visszafogott megoldásokhoz is ajánljuk.

Hogyan installáljuk megfelelően a szegőléceket?

A szegélyléc rögzíthető a falhoz kapcsokkal vagy ragasztóval. Ez utóbbi lehetőség gyors és kényelmes, de a klipszekhez képest meglehetősen drága. Körülbelül nyolc folyóméterhez lesz szükségünk egy tubus ragasztóra, amelynek ára 7-8 EUR körül mozog. A szegélylécek ragasztóval történő rögzítése nem igényel fúrást és nagyon kényelmes. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy az így rögzített szegélyléc a belsőépítészet állandó elemévé válik. Tehát, ha még egyszer kifestjük a szobát, nagyon jól meg kell védenünk. Előfordulhat, hogy az elem a feszülés miatt leválik a falról. Ez különösen érvényes a nem rugalmas szegélylécek kiválasztásakor. A szegélylécek ragasztásakor válassza a gyártó által ajánlott és javasolt ragasztókat. A szegélyléc klipszekre vagy sínekre történő felszerelése esetén saját rendszerekkel van dolgunk. A klipszekre történő felszerelés abból áll, hogy először a rögzítő elemet a falra szereljük, majd a szegélyt rápattintjuk. A szegőt a klipszek a kapcsokon vagy a sínen tartják, a belső tartóknak köszönhetően. A klipszeket tiplikkel rögzítik a falhoz 40-50 cm-enként, és minden saroktól 5-10 cm-re. A rögzítés láthatatlan. A síneknek megvan az az előnye a kapcsokkal szemben, hogy könnyebb egyenes vonalat elérni, és nem kell azon gondolkodnunk, hogy a sínünk megtartja-e a vízszintet. Általában a szobák falai sajnos egyenetlenek. Egyes szegélylécek rugalmas gumiszalag-rendszerekkel rendelkeznek, amelyek kompenzálják ezeket az egyenetlenségeket. A gumik a falhoz tapadva vízálló felületet hoznak létre. Ha termékünk nem rendelkezik szilikon tömítésekkel, akkor valószínűleg akrillal kell befejeznünk a falral való érintkezést. A szegőléceket általában a falak festése után rögzítik, így az ilyen szilikonos vagy akrilos befejezés további foltokat okozhat.

VIGO szegőléc beépített szilikon csíkkal, mely feleslegessé teszi az utólagos szilikonozást

A szegélylécek felszerelésének megfontolásakor emlékeznünk kell a sarkokra is. Anyagtól függően használhatunk kész elemeket (műanyag vagy hibrid szegélylécek), vagy 45 fokos szögben levághatjuk a szegélyeket. A vágás időt és sok tapasztalatot igényel. A kész elemek viszont vizuálisan gyakran eltérnek a kívánt hatástól. Van azonban itt egy új lehetőség is: a hibrid szegélyléceknél vannak könnyen felszerelhető és egyszerű mini sarok elemei (pl. VIGO 80 szegélylécek).

Végül mit kell figyelembe venni a szegélyléc kiválasztásakor?

Az ár-alapú döntés nem mindig a legjobb stratégia. Az univerzális szegélylécek a legolcsóbbak. A hibrid technológiával készült termékek ára magasabb, de egy teljesen más terméket is kapunk. Minél innovatívabb a termék, annál magasabb árra számíthatunk. Ha azonban kiváló hatást akarunk elérni egy új padlón, akkor nem a legolcsóbb megoldásokat kell keresnünk, hanem speciális szegőléceket kell választanunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást