Illatok, amik azonnal boldogabbá tesznek – A tudomány szerint

Illatok, amik azonnal boldogabbá tesznek –  A tudomány szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Illatok, amik azonnal boldogabbá tesznek – A tudomány szerint

A boldogság az orrod előtt van, és ezt most nem képletesen értjük, sőt nem is tudnánk ennél konkrétabbak lenni.

Az illatok hatással vannak ránk, a hangulatunkra, de bizonyos fokig akár a testi állapotunkra is, az alábbi aromák pedig a tudomány szerint azonnal beindítják az agyban az endorfin termelését, azaz rögtön jobb kedvre hangolnak.

Fenyő

A fenyő illata sokakban a téli ünnepek hangulatát idézi meg, és így azonnal képes csökkenteni a stresszt.

De nem csak a karácsonyhoz kapcsolódó asszociációk miatt hozhat megkönnyebbülést a fenyő illata: a japán Kyoto Egyetem kutatása szerint egy fenyőerdőben tett séta azonnal és mérhetően csökkenti a stressz szintjét, és bár természetesen a természetben töltött időt egy aromaolaj nem pótolhatja, segíthet közelebb hozni a nyugalmat és boldogságot.

Citrusok

Ha egy kis plusz energiára, ráhangolódásra, egy extra lökésre van szükséged, hogy beinduljon a nap, akkor a citrusok illata lehet a legjobb barátod.

A C-vitaminban gazdag gyümölcsök illata energetizáló, vitalizáló hatással van az emberekre, ráadásul – és ez már az elmúlt 50 év tisztítószer-reklámjainak hatása, de attól még miért ne használnád ki?

A citrusos illatot a tisztasággal, frissességgel köti össze az agyunk, így azonnal komfortosabban és jobban érezzük tőle magunkat.

Frissen vágott fű

Talán ez a tétel okozza a legkisebb meglepetést a listán: valószínűleg nincs olyan ember, aki ne imádná a frissen vágott fű szagát, de egy ausztrál vizsgálat számszerűen is kimutatta, hogy a frissen vágott fű illata valóban rögtön nyugodtabbá, lazábbá teszi az embereket, sőt képes örömöt is előidézni.

Nem véletlen, hogy egyre többen zárják palackba az aromát, hogy a boltból azok is hazavihessék a frissen nyírt pázsit illatát, akiknek nincs módjuk füvet nyírni.

Maga a hatás egyébként olyan erőteljes, hogy egyes vizsgálatok szerint a frissen vágott fű illata még az időskori mentális hanyatlást is lassíthatja.

Rozmaring

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, a rozmaring illata is értékes tulajdonságokkal bír: vizsgálatok igazolták, hogy a rozmaring szagolgatása segíti az emlékezést, komplexebb dolgokat is könnyebben idézünk fel vele, és hogy az illat az összpontosítást, koncentrációt is elősegíti.

Ha pedig nem vagyunk szétesve, ha fókuszáltak és céltudatosak vagyunk, az a stressz szintét is csökkenti, ami pedig azonnali boldogságot idéz elő.

Borsmenta

Az olaj, amit ezekből az üdezöld kis levelekből lehet kinyerni, képes arra, hogy stimulálja az elmét és a testet, frissebbnek, tettre készebbnek érzed tőle magadat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a sportolók, akik borsmenta illatát szagolták, jobban teljesítettek és egyenletesebben lélegeztek.

Ha nehezen ébredsz reggelente, vagy hajlamos vagy morcos lenni a korai órákban, érdemes beiktatnod ezt az illatot akár egy párologtató, akár borsmentás tusfürdő vagy csak egy borsmenta tea formájában, és jobb kedvűek lesznek a reggeleid.

Hintőpor

A végére egy kakukktojást is hagytunk, hiszen a hintőpor illata komplexebb, mesterségesebb illat, de ez még nem változtat azon a tényen, hogy a vizsgálatok szerint képes boldogságot előidézni.

Ha szereted a hintőpor illatát, akkor a kutatók szerint nem kizárt, hogy nosztalgikus emlékeket idéz benned, ez az örömöd forrása: a hintőpor visszahozhatja azokat az egyébként elfeledett emlékeket, amelyeket kisgyermekként éreztél, a biztonság, gondtalanság érzését.

Ha pedig saját gyermeked is van, a hintőpor felidézi azt a boldogságot, amit akkor éreztél, amikor a gyermeked pici volt.

Még akkor is, ha egyébként ott és akkor talán nem a hintőpor használata és a pelenkacsere volt a napod fénypontja – az idő megszépíti az emlékeket, és csak a kellemes benyomások maradnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást