A hagyma szeletelése a konyhai rutin egyik leggyakoribb, mégis legkellemetlenebb mozzanata. Szinte nincs olyan ember, aki ne könnyezett volna már meg egy erőteljesebb példány felvágásakor – és ilyenkor hiába dörzsölgetjük kézfejünkkel a szemünket vagy próbálunk a másik irányba nézni, a csípős érzés és a könnyek csak nem akarnak abbamaradni. A jó hír, hogy van rá tudományos magyarázat, miért történik ez, és ami még fontosabb: vannak jól bevált, tudományosan alátámasztott módszerek arra is, hogyan kerülhetjük el.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Miért sírunk hagymavágás közben?
Ahhoz, hogy megértsük a megoldást, először is tisztában kell lennünk a problémával. A hagymában különféle kémiai anyagok találhatók, amelyek nyugalmi állapotban ártalmatlanok. Viszont amikor a hagyma sejtjei felvágás hatására megsérülnek, enzimek szabadulnak fel, és reakcióba lépnek a kénalapú vegyületekkel. Ennek eredményeként keletkezik egy illékony gáz – a propántiol-S-oxid –, amely a levegőbe kerülve a szemünkbe jut. A szaruhártyánkat irritálva arra készteti a könnycsatornákat, hogy mosással próbálják eltávolítani az anyagot. Így indul be a könnyfolyam.