Így vágd fel a hagymát, hogy ne folyjon a könnyed: a tudományos módszer

Így vágd fel a hagymát, hogy ne folyjon a könnyed: a tudományos módszer

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így vágd fel a hagymát, hogy ne folyjon a könnyed: a tudományos módszer

A hagyma szeletelése a konyhai rutin egyik leggyakoribb, mégis legkellemetlenebb mozzanata. Szinte nincs olyan ember, aki ne könnyezett volna már meg egy erőteljesebb példány felvágásakor – és ilyenkor hiába dörzsölgetjük kézfejünkkel a szemünket vagy próbálunk a másik irányba nézni, a csípős érzés és a könnyek csak nem akarnak abbamaradni. A jó hír, hogy van rá tudományos magyarázat, miért történik ez, és ami még fontosabb: vannak jól bevált, tudományosan alátámasztott módszerek arra is, hogyan kerülhetjük el.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Miért sírunk hagymavágás közben?

Ahhoz, hogy megértsük a megoldást, először is tisztában kell lennünk a problémával. A hagymában különféle kémiai anyagok találhatók, amelyek nyugalmi állapotban ártalmatlanok. Viszont amikor a hagyma sejtjei felvágás hatására megsérülnek, enzimek szabadulnak fel, és reakcióba lépnek a kénalapú vegyületekkel. Ennek eredményeként keletkezik egy illékony gáz – a propántiol-S-oxid –, amely a levegőbe kerülve a szemünkbe jut. A szaruhártyánkat irritálva arra készteti a könnycsatornákat, hogy mosással próbálják eltávolítani az anyagot. Így indul be a könnyfolyam.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!