Így szabadulhatsz meg a dohos szagtól az otthonodban – a kanapétól a pincéig

Így szabadulhatsz meg a dohos szagtól az otthonodban – a kanapétól a pincéig

Címlap / Otthon / Háztartás / Így szabadulhatsz meg a dohos szagtól az otthonodban – a kanapétól a pincéig

Mi okozza a dohos szagot?

Ha érezted már, milyen szaga van a rothadó fának, vagy egy hosszú hétvége nyomaként egy kupacba hajigált vizes törölközőknek, akkor bizonyára megismerkedtél a penész földes szagával. Ez egyébként egészen pontosan a penész spóráinak szaga, melyek mindenhol megtalálhatóak. Ha viszont találnak maguknak egy kellemes helyet, például egy nedves foltot, akkor ott gyorsan elszaporodnak, közben pedig olyan gázokat bocsátanak ki magukból, amit az orrod is könnyedén detektál.

Sajnos a spórák gyorsan szaporodnak, ráadásul nem is kell sok ahhoz, hogy dohos szagok lepjék el a házat.

Ha viszont alaposan megtisztítasz mindent és kicsit odafigyelsz, nem fog visszatérni a penész. Azt még érdemes tudni, hogy nagyobb kiterjedésű penészfoltok eltávolításához már érdemes profi segítséget kérni. Amennyiben viszont csak kisebb kolóniákról van szó, akkor te magad is megszabadulhatsz tőlük.

Mennyire veszélyes a penész?

Sajnos veszélyesebb, mint sokan gondolnák, hiszen vannak, akik alapvetően érzékenyebbek a penészre, netán már asztma is kialakult náluk. A penész nem csak légúti panaszokat, hanem például orrdugulást, tüsszögést, köhögés, szemirritációt, viszketést, légszomjat és lázat is okozhat. 

Hogyan találd meg a szag forrását?

A legegyszerűbb, ha az orrodat követed és a fürdőszobában kezded a kutatást. A kád peremén, vagy a zuhanyfüggönyön is megjelenhetnek a különböző penészgombák, de a WC és a mosdókagyló környéke, valamint a mosógép is ideális környezetet biztosít a szaporodásukhoz. A konyhában a mosogató és a hűtő, valamint a vízzel működő kisebb berendezések, például a kávéfőző és vízforraló környékét nézd át.

A nappaliban és hálószobában az ablakok környékén, illetve a szobanövények kaspója mellett alakulhatnak ki penészfoltok. A szekrények sincsenek biztonságban, hiszen a nedves ruhák tökéletes közeget nyújtanak a gombák számára. A pincében és a padláson is nézz körül, hiszen a nyílászárók, radiátorok környezetében gyakori jelenség a penészedés.

AndreyPopov/istockphoto.com

Mit tehetsz a penész ellen?

Ha valahol vízszivárgást érzékeltél, akkor első körben ezeket javítsd meg. A rosszabbul szellőző helyiségekben érdemes valamilyen ventillátort használnod. Utóbbi azért is fontos, mert ha nem megfelelően levegőző szobáról van szó, akkor nő az esély a dohos szagok megjelenésének. A rendszeres szellőztetés tehát minden évszakban fontos fegyver lehet a penész ellen. A szagelszívót és a klímát is rendszeresen tisztíttasd ki.

Egy másik fontos tipp a párátlanítás, hiszen – különösen a hidegebb időben – nőhet a levegő nedvességtartalma, ami szintén remek alkalmat kínál a penész elszaporodásához.

Mire figyelj a takarításnál?

A saját biztonságod érdekében a penész eltávolítása során ügyelj az alábbi dolgokra:

  • vegyél fel gumikesztyűt, szükség esetén maszkot és védőszemüveget
  • alaposan porszívózz ki a helyiségben, hogy megszabadulj a spórák egy részétől
  • szintén jó ötlet alaposan szellőztetni a takarítás közben és után
Epiximages/istockphoto.com

Hogyan vedd kezelésbe a foltokat?

Ha már megtaláltad a veszélyesebb pontokat, akkor indulhat a takarítás. A kisebb, aprópénz méretű foltokat, valamint a kemény felületeken lévő penészt langyos, mosószeres vízzel is eltávolíthatod, nagyobb szennyezettség esetén viszont már ajánlott a klórt is bevetned. Egy vödörnyi vízhez keverj 1-2 dl klóros tisztítószert és ezzel menj át a csempéken, fugán, de a beton esetében is használhatod ezt a kombinációt.

A klóron kívül a hidrogén-peroxid és a gyógyszertári alkohol is hatásos lehet a penész ellen. A természetesebb megoldások híveinek jó választás lehet az ecet. Öntsd egy szórófejes flakonba a sima ecetet és spricceld a penészfoltra. Egy óra elteltével egy szivaccsal, vagy mikroszálas törlőkendővel egyszerűen el is távolíthatod. 

Amennyiben textíliákra került penész, érdemes a lehető legmelegebb vízben, erős mosószerrel kimosnod – fehér ruhák esetében klóros fehérítő is kerülhet a gépbe. A penésszel nagy mértékben szennyezett szőnyegeket érdemes lehet kidobni, ha a dohos szag a tisztításuk után sem szűnik meg.

A szagok ellen

  • alaposan tisztítsd ki a szőnyegeket, szövetborítású bútorokat (ha szükséges, hívj szakembert)
  • törekedj arra, hogy ne tornyosuljanak fel a papírok, könyvek, a rendezettséggel is megelőzheted a penész megjelenését
  • a szagtalanítókat is bevetheted, házilag pedig szódabikarbóna, kávé és macskaalom keverékével veheted fel a harcot a párával szemben

Egy kis odafigyeléssel tehát sikerülhet kordában tartani a dohos szagok forrását, azonban fontos, hogy ha nagyobb felületet érint a probléma, azt bízd szakemberre és persze a biztonságod legyen az első!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást