Igazak rád ezek a jelek? Akkor valószínűleg te is orrcseppfüggő vagy!

Igazak rád ezek a jelek? Akkor valószínűleg te is orrcseppfüggő vagy!

Címlap / Életmód / Egészség / Igazak rád ezek a jelek? Akkor valószínűleg te is orrcseppfüggő vagy!

Ha alig bírsz kikecmeregni a megfázásból, és zsebkendő nélkül egy lépést sem teszel sehová, akkor itt az ideje elgondolkodnod, hogy talán már nem is egy egyszerű kis betegségről van szó. Ha az alábbi jelek közül több is igaz rád, akkor szinte biztosra veheted, hogy te is orrcseppfüggővé váltál!

A hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbak a megfázások is. Ilyenkor a lüktető fejfájás, és a minden nyelést megkeserítő torokfájdalom mellett talán az orr eldugulása jelenti a legnagyobb bosszúságot. Nem kérdés tehát, hogy az ember egyből orrcsepp után nyúl, hogy megkönnyítse a légzést.

Sokan el sem olvassák a betegtájékoztatót, vagy ha esetleg át is futották, nem veszik elég komolyan. Pedig az úgynevezett nyálkahártya-lohasztó orrcseppeket vagy spray-ket maximum tíz napig szabad használni. Azonban előfodul, hogy a fránya megfázás ennél sokkal tovább is eltart ,és az ember ész nélkül csak fújkál az orrába. Itt kezdődnek a problémák, hiszen könnyen függőség alakulhat ki. Ezek a lohasztó készítmények a nyálkahártya ereit húzzák össze, így csökkentve a vérellátást. Ezáltal kevesebb folyadék jut az erekből a szövetközi résekbe, tehát csökken a nyálkahártya duzzanat. Ez viszont csak rövid távon működik, hosszú távon pont az lesz, amit nem akartunk. Szövetközi vizenyő jön létre, tehát paradox módon az orrcsepptől lesz tartósan duzzadt az orrnyálkahártya! Azaz becseppentesz azért, hogy levegőt kapj, de pont azért dugul el az orrod, mert befújtál.

Jól figyelj, mert ha több állítást is kipipálhatsz a következő felsorolásból, akkor ott már gondok vannak.

  • Azt hiszed, hogy a megfázásod nagyon régóta tart már.
  • Már allergia vizsgálaton töröd a fejed.
  • Több mint három hete egy nap legalább egyszer használod az orrcseppet.
  • Lefekvés előtt már meg sem próbálsz elaludni féltve őrzött kis üvegcséd nélkül, de éjszakára is inkább a kispárna alatt rejtegeted.
  • Magától nem dugul ki az orrod.
  • Ha kiteszed a lábad otthonról, mindig viszel magaddal egy üveggel.  
  • Sőt, mindig van egy tartalékban.
  • Havonta körülbelül 3000 forintot költesz orrcseppre vagy spray-re.

Azért ne keseredj el, ha mindez rád is igaz, mert mindig van megoldás. Csak elhatározás kérdése az egész. Lehet, hogy eleinte kicsit rosszabb lesz, de hosszú távon, hidd el, megéri. A lohasztó készítményeket vagy fokozatosan lecseréled receptre kapható szteroidos orrspray-re és közben tengeri sós vizet is használsz, vagy drasztikusan leteszed az egészet. Ha van elég kitartásod, azt is megteheted, hogy pár napig csak az egyik orrlyukadba fújsz és így lassan, de biztosan meg fogsz gyógyulni.

Tipp: Próbálj olyan napokat választani a leszokáshoz, amikor nem olyan nagy probléma, ha kicsit fáradt és kialvatlan vagy, mert lehet, hogy az első pár napban így nem lesz olyan pihentető az alvás. Sok sikert és kitartást!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást