Az idei advent süteményslágere: a vörösboros torta

Az idei advent süteményslágere: a vörösboros torta

Címlap / Életmód / Receptek / Az idei advent süteményslágere: a vörösboros torta

Ugye nálad sem telik el karácsony finom sütemények nélkül? De ne feledkezz meg arról sem, hogy sok olyan remek receptet is kipróbálhatsz, amelyek kifejezetten az adventi hangulathoz illeszkednek, mint például ez az idén különösen népszerű vörösboros torta. Ha már karácsonyi lázban égsz, forralt borra is cserélheted a vörös bort, ha pedig gyermekek is esznek a tortából, nyugodtan használj szőlőlevet, de a lényeg: te se hagyd ki ezt a finomságot!

Hozzávalók a piskótához:

  • 150 ml száraz vörösbor
  • 280 g puha vaj
  • 280 g porcukor
  • 5 db tojás (M-es méretű)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt vanília vaníliarúdból 
  • 30 g kakaópor
  • 100 g étcsokoládé reszelve
  • 12 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 300 g liszt
  • 9 g sütőpor
  • kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a ganache-hoz:

  • 300 g fehér csokoládé 
  • 300 ml folyékony tejszín
  • 1 csipet só
  • 200 g creme fraiche
  • 10 g őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt vanília vaníliarúdból 
  • 2 lapzselatin beáztatva és kinyomkodva

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 200 g marcipán massza/tejszínhab
  • 50 g porcukor
  • Őrölt fahéj vagy kakaópor
Henry Be/unsplash.com

A piskóta elkészítése:

  1. Vegyél elő egy tortaformát. Béleld ki sütőpapírral. 
  2. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső programon 190°C-ra.
  3. Keverd habosra a vajat, a porcukrot, a sót és az őrölt vaníliát, majd fokozatosan add a masszához a tojásokat.
  4. Keverd össze alaposan a reszelt csokoládét a liszttel, a kukoricakeményítővel, a fahéjjal, a kakaóporral és a sütőporral.
  5. Amint úgy látod, hogy krémes állagú a vajas massza, óvatosan keverd hozzá a vörösbort, majd dolgozd bele a lisztes keveréket.
  6. Keverd össze alaposan a tortát, hogy egy sima, folyós tésztát kapj. 
  7. A kész tésztát oszd el és simítsd el egyenletesen a tortaformában.
  8. Tedd a tésztát a sütőbe, és süsd kb. 50-55 percig. A sütési idő vége felé végezz tűpróbát.
  9. Amikor a sütemény teljesen megsült, hagyd kihűlni, majd válaszd el a tortaformától, és nagyjából a felénél vágd ketté vízszintesen a tésztát.

A ganache elkészítése:

  1. A tejszín felét (150 ml) forrald fel egy csipet sóval.
  2. Törd darabokra a csokoládét, és folyamatos keverés mellett olvaszd fel forró tejszínben.
  3. Ezután tedd egy tálba a csokikrémet, és hagyd kihűlni.
  4. Verd fel a maradék tejszínt (150 ml), és keverd össze a creme fraiche-al, a fahéjjal és a vaníliaőrleménnyel. 
  5. Ha kihűlt a csokikrém, keverd el jól a tejszínes creme fraiche-al.
  6. Oldd fel a zselatinlapokat, majd dolgozd bele őket a masszába.
  7. Helyezd egy tortapapírral ellátott tortatartóra az alsó tortalapot, majd kend rá és simítsd el a ganache 2/3-át.
  8. Tedd rá a piskóta másik felét, és óvatosan nyomd hozzá a krémhez.
  9. A maradék krémet simítsd el a torta tetején.
  10. Ezután legalább tedd a tortát a hűtőbe.

A dekoráció elkészítése:

  1. Gyúrd össze a marcipánmasszát a porcukorral.
  2. Hints meg egy deszkát vékonyan porcukorral, majd nyújtsd ki rajta a marcipánmasszát.
  3. Ha nem szeretnél marcipánnal dolgozni, egyszerűen tejszínhabbal is díszítheted a tortát, ebben az esetben a porcukorra sem lesz szükséged.
  4. Vágj ki különböző méretű csillagokat szaggatóval a marcipánmasszából, majd tedd őket egy tányérra.
  5. Vedd ki a kihűlt tortát a hűtőből.
  6. Vond be a torta teljes felületét őrölt fahéjjal vagy kakaóporral.
  7. Tedd rá a marcipáncsillagokat a tortára díszítésként és igény szerint azokat is vond be.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!