Az idei advent süteményslágere: ezt a vörösboros tortát te sem hagyhatod ki

Az idei advent süteményslágere: ezt a vörösboros tortát te sem hagyhatod ki

Címlap / Életmód / Receptek / Az idei advent süteményslágere: ezt a vörösboros tortát te sem hagyhatod ki

Hozzávalók a piskótához:

  • 150 ml száraz vörösbor
  • 280 g puha vaj
  • 280 g porcukor
  • 5 db tojás (M-es méretű)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt vanília vaníliarúdból 
  • 30 g kakaópor
  • 100 g étcsokoládé reszelve
  • 12 g kukoricakeményítő
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 300 g liszt
  • 9 g sütőpor
  • kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a ganache-hoz:

  • 300 g fehér csokoládé 
  • 300 ml folyékony tejszín
  • 1 csipet só
  • 200 g creme fraiche
  • 10 g őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt vanília vaníliarúdból 
  • 2 lapzselatin beáztatva és kinyomkodva

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 200 g marcipán massza/tejszínhab
  • 50 g porcukor
  • Őrölt fahéj vagy kakaópor
Henry Be/unsplash.com

A piskóta elkészítése:

  1. Vegyél elő egy tortaformát. Béleld ki sütőpapírral. 
  2. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső programon 190°C-ra.
  3. Keverd habosra a vajat, a porcukrot, a sót és az őrölt vaníliát, majd fokozatosan add a masszához a tojásokat.
  4. Keverd össze alaposan a reszelt csokoládét a liszttel, a kukoricakeményítővel, a fahéjjal, a kakaóporral és a sütőporral.
  5. Amint úgy látod, hogy krémes állagú a vajas massza, óvatosan keverd hozzá a vörösbort, majd dolgozd bele a lisztes keveréket.
  6. Keverd össze alaposan a tortát, hogy egy sima, folyós tésztát kapj. 
  7. A kész tésztát oszd el és simítsd el egyenletesen a tortaformában.
  8. Tedd a tésztát a sütőbe, és süsd kb. 50-55 percig. A sütési idő vége felé végezz tűpróbát.
  9. Amikor a sütemény teljesen megsült, hagyd kihűlni, majd válaszd el a tortaformától, és nagyjából a felénél vágd ketté vízszintesen a tésztát.

A ganache elkészítése:

  1. A tejszín felét (150 ml) forrald fel egy csipet sóval.
  2. Törd darabokra a csokoládét, és folyamatos keverés mellett olvaszd fel forró tejszínben.
  3. Ezután tedd egy tálba a csokikrémet, és hagyd kihűlni.
  4. Verd fel a maradék tejszínt (150 ml), és keverd össze a creme fraiche-al, a fahéjjal és a vaníliaőrleménnyel. 
  5. Ha kihűlt a csokikrém, keverd el jól a tejszínes creme fraiche-al.
  6. Oldd fel a zselatinlapokat, majd dolgozd bele őket a masszába.
  7. Helyezd egy tortapapírral ellátott tortatartóra az alsó tortalapot, majd kend rá és simítsd el a ganache 2/3-át.
  8. Tedd rá a piskóta másik felét, és óvatosan nyomd hozzá a krémhez.
  9. A maradék krémet simítsd el a torta tetején.
  10. Ezután legalább tedd a tortát a hűtőbe.

A dekoráció elkészítése:

  1. Gyúrd össze a marcipánmasszát a porcukorral.
  2. Hints meg egy deszkát vékonyan porcukorral, majd nyújtsd ki rajta a marcipánmasszát.
  3. Ha nem szeretnél marcipánnal dolgozni, egyszerűen tejszínhabbal is díszítheted a tortát, ebben az esetben a porcukorra sem lesz szükséged.
  4. Vágj ki különböző méretű csillagokat szaggatóval a marcipánmasszából, majd tedd őket egy tányérra.
  5. Vedd ki a kihűlt tortát a hűtőből.
  6. Vond be a torta teljes felületét őrölt fahéjjal vagy kakaóporral.
  7. Tedd rá a marcipáncsillagokat a tortára díszítésként és igény szerint azokat is vond be.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást