Egészség / Életmód / Lélek

Hol húzódik az internetfüggőség határa?

Hol húzódik az internetfüggőség határa?

Egy magyar kutatás kimutatta, hogy az internethez köthető szenvedélybetegség hasonló elváltozásokat okoz az agyszerkezetben, mint más addikciók, így például a drogfüggőség, írta a HáziPatika. Egyes becslések szerint a fiatalok mintegy 10 százaléka ma internetfüggőnek mondható hazánkban. Egy szakértővel beszélgettünk arról, mikortól is számít valami internetfüggőségnek, és hogyan lehet kezelni ezt a problémát.

Alkalmazás-függés

Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora szerint ahogy más addikcióknál, úgy az internet esetében is onnantól lehet problémáról beszélni, ha alapvetően sérülnek a mindennapi szerepek, a mindennapi élettel kapcsolatos dolgok, tehát ha elkezdjük elhanyagolni a kötelességeinket, feladatainkat, és a kapcsolatainkat is.

Önmagában internetfüggőségről kevésbé lehet beszélni, hiszen ez egy kommunikációs csatorna, amelyet ma már szinte valamennyien a mindennapi életünk részeként használunk, sokkal inkább beszélhetünk az internet kapcsán alkalmazásfüggőségekről. Elsősorban a videójátékok és a közösségi média azok az alkalmazások, amelyek képesek arra, hogy függőséget okozzanak, valójában bármely korcsoport számára, de első sorban a serdülők esetében – magyarázta a szakember.

Akárcsak a különböző szerhasználatok, ez a fajta függőség is ugyanúgy káros lehet az egészségre, amellett hogy elhanyagoljuk a feladatokat, kapcsolatainkat miatta. – A különböző alkalmazás függőségek sok üléssel járnak együtt, így kevesebb mozgást eredményeznek, felborítják a megszokott napi életmódot, sok esetben pedig nem alváshoz is vezethetnek, hiszen gyakran éjszaka is a gép előtt tudják tartani az embert– mondta el Demetrovics Zsolt.

Ha valaki internet-, illetve alkalmazásfüggő, azt úgy vehetjük észre rajta, hogy például a videójátékok, a közösségi média miatt elkezdik hanyagolni a tanulmányaikat, munkájukat, és titkolózni is próbálnak, letagadják például azt, hogy mennyi időt töltenek a számítógép, az okoseszközök előtt a nap folyamán. Az internetfüggőséggel együtt jelentkezhetnek még olyan tünetek, mint a szorongás, a depresszió, vagy egyéb problémák, de sokszor ezek váltják ki a függőséget. – Az internet- vagy alkalmazásfüggőség ugyanolyan betegség, mint más addikció, ezért a kezeléséhez mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Pszichoterápia vagy akár gyógyszeres segítségre is szükség lehet a problémák kezeléséhez.

Miért menekülünk az internethez?

Az internet sokak számára színesebb, érdekesebb világot jelent a saját, valódi életüknél, világuknál, ahova jó elmenekülni. Sokan akkor neteznek többet a szükségesnél, ha valami stressz éri őket, és a közösségi média felé is gyakrabban fordulnak, ha magányosnak érzik magukat, hiszen gyakran egyszerűbbnek tűnik így ismerkedni, viszont ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben nem tudnak elmélyülni, és az internet keretei között maradnak.

Az internetfüggőség kialakulásásnál is megfigyelhető egyfajta fokozatosság, mint bármely függőség esetében: először csak kevesebbet használjuk a különböző alkalmazásokat, kevesebbet játszunk azért, hogy kezeljük a szorongásunkat, majd egyre hosszabb ideig maradunk a gép előtt, amíg teljesen megszűnik a körülöttünk lévő, valódi világ.

A Nemzeti Agykutatási Program keretei között végzett internetfüggőséggel kapcsolatos kutatásból az is kiderült, hogy az agy jutalmazó központjában az internethasználat hatására is előállnak olyan szerkezeti változások, amelyek a kokainfüggőkre jellemzőek, tehát a szorongó emberek képesek arra, hogy az internethasználattal megnyugtassák önmagukat.

Veszélyeztetett korosztály

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve az internetfüggőség veszélyének. Mivel egyre többen használják úgy a különböző okoseszközöket, mint digitális bébiszittereket, amelyekkel a gyerekek nyugodtan eljátszanak otthon, amíg a szülőknek dolga van, gyakorlatilag hozzászoktatják őket ahhoz, hogy ha unatkoznak, vagy nem tudnak mit csinálni, használják az internetet, az alkalmazásokat.

A gyerekek esetében éppen ezért nem árt korlátozni is azt az időt, amennyit a különböző képernyők előtt eltölthetnek, és meg kell tanítani őket arra, hogy unalmukban más módokon is el tudják foglalni magukat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást