Hüvelyesekkel az egészségünkért: Liptai Claudia nem szokványos alapanyagból készített finom és egészséges süteményeket

Hüvelyesekkel az egészségünkért: Liptai Claudia nem szokványos alapanyagból készített finom és egészséges süteményeket

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hüvelyesekkel az egészségünkért: Liptai Claudia nem szokványos alapanyagból készített finom és egészséges süteményeket

A Bonduelle idén a Hüvelyesek világnapja alkalmából kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár a Hüvelyesek világnapja alkalmából egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat és brownie-t készítettek vörösbab és csicseriborsó felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek. 

Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra. „Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában a feltűnnek a finom újdonságok” – mondta el Claudia a látványsütés során.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására”

– mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

„A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készteni segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok.

Emellett hatékonyan támogatják az egészséges emésztőrendszert és a bélflórát, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladata a Bonduelle-nek az edukáció. A Hüvelyesek világnapjának fő témái az egészséges táplálkozás, a fenntarthatóság és a testi-lelki egészség. „Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, kezd egyre nagyobb igény lenni az olyan termékekre, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!