A nyári nagy melegben senki nem szeret a tűzhely mellett görnyedni, ezért az étkezéseket jó megoldani minimális főzéssel, sokszor inkább hideg ételekkel. A desszertek esetében hasonló a helyzet, jobb, ha sütés nélkül, egyszerűen elkészíthetjük őket, kevesebb kalóriával. Mutatunk néhány receptet, hogy a nyáron bármikor tudj készíteni egy kis hűsítő édességet.
Gyümölcsös-túrós pohárkrém
A pohárkrémek nagyon mutatósak, ízletesek, és a legnagyobb előnyük, hogy egyáltalán nem kell a sütő közelébe menned miattuk.
Az elkészítéshez szükséged lesz 45 dkg túróra, amit keverj krémesre 1-2 evőkanál mézzel, néhány csepp citromlével és 3-4 evőkanál joghurttal.
Ezután vedd elő a poharakat vagy desszertes tálakat, és tegyél az aljukra néhány szelet gyümölcsöt: kiwit, felszeletelt epret, barackot, vagy bármit, ami szeletelhető.
Ezután jön egy újabb adag túró, majd ismét egy gyümölcsréteg – ide tehetsz szeleteket is, de akár bogyós gyümölcs is mehet rá.
Ismételd meg még egyszer a túró- és a gyümölcsréteget, majd tedd hűtőbe a desszertet 1 órára fogyasztás előtt.
Tejberizs
A tejberizs az egyik legfinomabb hűsítő desszert, amit fogyaszthatsz akár reggelire is.
Egy adaghoz 5 dkg rizsre és 2,5 dl tejre lesz szükséged, és cukorra, mézre vagy édesítőre, az ízlésed szerint.
Sima tej helyett használhatsz kókusztejet is a főzéshez – igen, ennél a receptnél egy picit kell a tűzhely mellett lenned.
A rizst tulajdonképpen úgy kell elkészítened, ahogy vízben főznéd, de nem kell elpárolnod róla az összes folyadékot, amint megdagadt, kapcsold le a gázt az edény alatt.
Hagyd hűlni a kását az edényben, majd ha már kihűlt, öntsd ki pohárba vagy tálkába, és tedd a hűtőbe.
1-2 óra múlva már fogyaszthatod is a tejberizst, amit tálalj friss gyümölccsel a tetején.
Joghurttorta
A joghurttorta akár egy családi ebéd után is tökéletes hűsítő édesség, amihez nem kell bekapcsolnod a sütőt.
Az elkészítéséhez szükséged lesz egy tortaformára, amelynek az alját 10 dkg vajjal elkevert kekszmorzsával kell kiraknod – a kekszmorzsához 40 dkg kekszet darálj le.
A krémhez főzz fel 1 zacskó zselatint 2 dl vízzel, majd keverd össze 1 kiskanál vajjal, 6 dl görög joghurttal, 2 evőkanál mézzel és 30 dkg pépesített gyümölccsel.
Ha egynemű a massza, öntsd rá a kekszes rétegre, majd hagy a hűtőben összefagyni a tortát.
Ha már jól megdermedt, a tetejét dekoráld olyan gyümölccsel, amit bele is tettél.
Málnás-mentás parfé
A parfé az egyik leghűsítőbb desszert, amit készíthetsz.
A málnás-mentás verzióhoz fél dl tejszínt kell melegítened a tűzön, hogy ebben fel tudj olvasztani 10 dkg tört fehércsokit.
2 dl tejszínt verj kemény habbá, majd keverj hozzá 20 dkg pépesített málnát és néhány apróra vágott mentalevelet.
Ha kihűlt a fehércsokis tejszín, add a krémhez azt is, és keverd jól össze.
Öntsd bármilyen szilikonos formába a parfét, majd tedd a fagyasztóba 5 órára fogyasztás előtt.
Sárgadinnyeleves
A hideg sárgadinnyeleveshez szükséged lesz egy érett sárgadinnyére, aminek ha kikapartad a magját, a húsát egy turmixba kell kanalaznod.
Adj hozzá 2 evőkanál mézet, 1-2 cm reszelt gyömbért és 2 dl joghurtot, majd turmixold össze.
A levest tedd hűtőbe 1-2 órára, és ha kihűlt, már tálalhatod is a hűsítő finomságot.