A humor is lehet egészségtelen – Gondoltad volna?

A humor is lehet egészségtelen – Gondoltad volna?

Címlap / Életmód / Lélek / A humor is lehet egészségtelen – Gondoltad volna?

Alberto Dionigi pszichológus szerint a humorérzék összetett dolog, a személyiség számos aspektusát ötvözi, úgy, mint viselkedési szokásokat, készségeket, kompetenciákat, megküzdési stratégiákat. A humor sok mindenre eszköz lehet, építhetünk vele kapcsolatokat, átsegíthet nehéz élethelyzeteken, pihenteti az elménket, feszültséget vezet le. Ugyanakkor kétélű fegyver is, mert viccelődve is lehet valaki manipulatív, gúnyos, rosszindulatú. A humorérzék lehet akár egészségtelen, bántó is.

Milyen esetekben lesz negatív hatású a humorérzék?

A humor akár önpusztító szerepet is betölthet, ha valakinek kevés az önbecsülése és viccbe csomagolva gúnyolja saját magát, kifigurázza saját gyengeségeit. Chloe Lau kanadai pszichológus szerint az önpusztító humor egyfajta menekülést jelent a negatív érzések, csalódás, elutasítottság, magány elől. Mintha viccesen próbálná felfogni az illető saját nehéz helyzetét. Valójában nem ez történik, inkább csak még rosszabbul érzi majd magát.

Egy kutatás a humor típusai szerint vizsgálta a különböző személyiségeket. Akik a fekete humort kedvelik, ironikus, szarkasztikus, gúnyolódó stílusban viccelnek, hajlamosabbak az uralkodó attitűdre.

Ők a humor eszközeit mások megfélemlítésére használhatják. A nárcisztikus személyiségek a könnyedebb stílust szeretik, szórakoztatóak, szellemesek, de öncélúan használják a humort, saját fontosságuk kihangsúlyozása a cél.

A humor sötét oldala
Primoarc91/istockphoto.com

Humor és agresszió

Külön érdemes róla beszélni, egyáltalán ki mit talál viccesnek. Sokan kedvelik és szórakoztatónak találják az agresszív elemeket tartalmazó tv műsorokat és videojátékokat. Egy határig ez normális, de nagyfokú érzéketlenségről és az erkölcsi normáktól való eltávolodásra utal a túlzott erőszakmánia és az azzal való humorizálás. Aki gyakran viccel erőszakos témákkal, teheti ezt azért, hogy tompítsa saját agresszív viselkedése által okozott bűntudatát vagy szégyenérzetét. 

A szuperhősök erőszakos tettei iránti vonzalom sem jobb. Hiába harcolnak a gonosz erők ellen, hiszen mégiscsak erőszakosan lép fel egy vitás helyzet megoldásában. A vizsgálatok szerint a szuperhősök agresszivitása rosszul hat a fiatalok értékrendjére, viselkedésére.

Pszichológusok azt javasolják a szülőknek, akiknek gyerekei inkább viccesnek, mintsem elszomorítónak találják az erőszak kifejeződését a különféle médiumokban, hogy jobban figyeljenek a családi értékekre és a médiafogyasztási szokásokra.

Összességében a humor nagyon jó kapaszkodó az életünkben, a legnehezebb helyzeteket is megszépítheti, ha képesek vagyunk humorral szemlélni. Persze csak akkor, ha viccelődésünk nem bántó, lealacsonyító sem mások, sem önmagunk számára és mint mindenben, itt is mértéket szab a jóízlés.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást