Ez okozza a hosszú koronavírus-fertőzést, ami több hónapig is eltarthat

Ez okozza a hosszú koronavírus-fertőzést, ami több hónapig is eltarthat

Címlap / Életmód / Egészség / Ez okozza a hosszú koronavírus-fertőzést, ami több hónapig is eltarthat

A „hosszú COVID” a koronavírus-fertőzés egy olyan következménye, ami a gyógyulástól számítva még hónapokig együtt él a volt beteggel, még akkor is, ha a szervezetéből már nem mutatható ki a vírus jelenléte. Nem mindenkit érint a probléma, és a tünetek is teljesen vegyesek. Van, aki csak heteken keresztül extrém fáradékony, van, aki folyamatosan köhög, de a nehézlégzés is sokáig az emberrel maradhat.

Egy friss tanulmány szerint könnyen lehet, hogy a hosszú COVID tulajdonképpen több különböző szindróma, amelyeket a koronavírus hoz elő, vagy az erősíti fel a hatásukat.

A Brit Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet (NIHR) szerint legalább négy betegségről beszélhetünk:

 • maradandó szervkárosodás,
 • az intenzív ellátás utáni károsodás,
 • a vírusos megbetegedés utáni fáradékonyság,
 • és a velünk maradó COVID-19 tünetek.

Annak ellenére, hogy mindenki egy kalap alá veszi őket, az NIHR szerint meg kellene őket különböztetni, mert nagyon nem mindegy a kezelés során sem, hogy mi a kiváltó ok. Az első számú szindrómánál nyilvánvalóan a súlyosabb koronavírusos eseteknél kell számolni, illetve azoknál, akiknél a vírus tüdőkárosodást okozott. A másik szerv, amit viszonylag hamar elér a fertőzés, a vese szokott lenni.

A második szindróma az intenzív ellátásra utal. Mivel ez egy nagyon invazív technika, és megviseli a szervezetet, azoknál, akik olyan szerencsések, hogy egészségesen távozhatnak, maradhatnak pár hétig, hónapig tartó tünetek. A vírusos betegség utáni fáradékonyság is gyakori, hiszen a szervezet átesik egy betegségen, időre van szüksége, hogy teljesen helyreálljon. A negyedik eshetőség a legtisztább: van, aki hónapok alatt sem szabadul meg a koronavírus-fertőzés okozta tünetektől.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

 • Stella
  2020.11.27., 10:09

  Régen baj, ha már az ízlésünket is elveszíthetjük.. 🙂

  Válasz

Írj egy hozzászólást