A dió az egyik legkedveltebb és legegészségesebb őszi gyümölcs. Tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint az omega-3 zsírsavak, a fehérjék és a rostok. Önmagában is remek nassolnivaló tízóraira vagy uzsonnára, de olyan sokféleképpen felhasználható, hogy tulajdonképpen bármelyik étkezésünknek értékes része lehet. Kerülhet belőle zabkásába, készülhet belőle turmix, megannyi sütemény, de különféle salátáknak is remek eleme lehet. Hátránya azonban, hogy gyorsan avasodik. Szerencsére azonban nem lehetetlen akár hónapokon át is frissen tartani.
3/4 Nem mindegy, hová teszed
Talán te is hallottad már azt a nagymamák által gyakran emlegetett igazságot, hogy a diót valamilyen sötét és hideg helyen, a napfénytől távol érdemes tárolni. Bár egyáltalán nem tűnik olyan egyértelműnek, a héjas és a héj nélküli dió is hűtést igényel, ha azt szeretnéd, hogy hónapokon keresztül is elálljon. A pontos tárolási helyét leginkább ahhoz érdemes igazítanod, hogy mikor tervezed felhasználni, illetve hogy héjastul, vagy héj nélkül teszed el.
Ha egy hónapon belül tervezed felhasználni, akkor jó helye lesz a hűtőszekrényben, ha viszont tovább szeretnéd tárolni, akkor tedd nyugodtan a fagyasztóba. A hideg frissen tartja, és ha fel akarod használni, csak vedd ki, és hagyd, hogy felolvadjon. Ha a diót megpucoltad, akkor szobahőmérsékleten, egy sötét szekrényben tárolva is eláll néhány hónapig. Ha viszont rajta hagyod a héját, és nem akarod a hűtőszekrénybe tenni, akkor a kamrában is eláll nagyjából három hónapig.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!