A dió az egyik legkedveltebb és legegészségesebb őszi gyümölcs. Tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint az omega-3 zsírsavak, a fehérjék és a rostok. Önmagában is remek nassolnivaló tízóraira vagy uzsonnára, de olyan sokféleképpen felhasználható, hogy tulajdonképpen bármelyik étkezésünknek értékes része lehet. Kerülhet belőle zabkásába, készülhet belőle turmix, megannyi sütemény, de különféle salátáknak is remek eleme lehet. Hátránya azonban, hogy gyorsan avasodik. Szerencsére azonban nem lehetetlen akár hónapokon át is frissen tartani.
1/4 A dió csodás támogatója lehet az egészségednek és a szépségednek
A dió magas rost-, fehérje-, omega-3- és omega-6-tartalommal büszkélkedhet. Ezek a tápanyagok együtt étvágycsökkentőként is funkcionálnak, éppen ezért úgy tartják, hogy nemcsak a fogyást segíti elő, de a súlymegtartást is megkönnyíti. B-vitamin tartalmának köszönhetően növeli a szervezet energiaszintjét, és az agyra is remek hatással van. Egyes kutatások szerint hangulatstabilizáló hatással is bír, és a szorongás, valamint a depresszió tüneteit is segít csökkenteni.
Mivel erős antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaz, segít, hogy egészséges és rugalmas maradjon a bőröd. Esszenciális zsírsavakban is bővelkedik, amelyek képesek serkenteni az anyagcserét, így segítve az emésztést. Gyulladáscsökkentőnek is kiváló, erősíti a hajat és a körmöket, a benne található triptofán nevű aminosavnak köszönhetően pedig még a pihentető alvást is megkönnyíti.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!