Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot

Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot

Címlap / Életmód / Egészség / Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot / 2. oldal

A hólyaghurut tünetei

Felismerni könnyű, hiszen szinte biztos, hogy pisilési nehézséggel, fájdalmas pisiléssel, alhasi fájdalommal, esetleg véres vagy kellemetlen szagú vizeléssel jár, de annyi biztos, hogy egész nap azt érzed miatta, hogy fel kell keresned a mosdót.

Ha te is ilyen tüneteket tapasztalsz, fontos, hogy mielőbb cselekedj. Minél gyorsabban fordulsz a háziorvosodhoz vagy a nőgyógyászodhoz, annál nagyobb esély van a baktériumok terjedésének megállítására és a tünetektől való gyors megszabadulásra. A legbiztosabb és leghatékonyabb módszer tehát az orvosi segítség.

Szövődménymentes hólyaghurut esetén legtöbbször antibiotikumot ír fel az orvos – ez gyors és hatékony módszer, azonban nem rendszeresíthető, mivel a jó és fontos baktériumokat is elpusztítja, például a hüvelyi flórában. Ezen kívül pedig minden használat elősegíti az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciát, ami más betegségek kezelése esetén egyáltalán nem jó hír.

Ha szövődményes hólyaghurutról van szó, a probléma sokkal komolyabb. Ebben az esetben valamilyen más gond, például fejlődési rendellenesség, húgyúti szűkület, vesekő vagy immunhiányos állapot áll a háttérben, és olyan tünetek is társulnak a hólyaghurut klasszikus tünetei közé, mint a deréktáji fájdalom, a hányinger vagy a gyengeség. Ilyenkor mindenképpen orvosi kezelésre és további kivizsgálásokra van szükség.

Szerencsére a hólyaghurut sok esetben antibiotikum nélkül is kezelhető. Az egyik legjobb házi praktika rá a has melegen tartása, például derékmelegítővel, vagy a fokozott, legalább napi 2,5-3 liter folyadék (lehetőleg víz és különböző gyógyteák, pl. medveszőlő-, cickafark-, csalántea) bevitele annak érdekében, hogy a baktériumok előbb kiürüljenek a szervezetedből.

A megelőzésben az is segíthet, ha kerülöd az illatos szappanokat és a speciális intim mosakodó használatát. Ezek ugyanis gyengíthetik a szervezeted természetes védekezőképességét. Ne feledd, bár a hólyaghurut rendkívül kellemetlen tud lenni, a tünetek csak akkor húzódnak el, ha nem foglalkozol velük!

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»