Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot

Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot

Címlap / Életmód / Egészség / Van házi megoldás felfázás ellen. Sokszor kiváltja az antibiotikumot

Sokan ismerjük a kellemetlen érzést: fájdalmas vizelés és állandó késztetés arra, hogy felkeressük a mosdót. A hólyaghurut egy olyan egészségügyi probléma, amit minden harmadik nő legalább évente egyszer átél, de a férfiakat is érintheti. Mégis sokan egyáltalán nem kezelik komolyan, pedig van rá megoldás.

A gyakran felfázásként emlegetett hólyaghurut manapság az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. Két változatát különböztetjük meg: a szövődménymenteset, amely során a gyulladás csak a húgyhólyagot érinti, és a szövődményeset, vagyis azt, amikor a gyulladás a test más területeire is kiterjedhet.

Többségében a nőket érinti, méghozzá azért, mert a női testben rövidebb, három-négy centiméter a húgycső, közel a hüvelyhez és végbélnyíláshoz. Ellenben a férfiaknál a húgyhólyagig vezető út nagyjából nyolc centiméter, így a baktériumok nehezebben juthatnak el odáig. Ettől még persze a férfiakat is érintheti a betegség, éppen ezért nemtől függetlenül fontos a diagnosztizálása és a kezelése.

A hólyaghurutra néhányan különösen fogékonyak, míg másoknál csak egyszer, vagy soha nem jelentkezik. Annyi biztos, hogy ha neked is volt már, akkor tudod, hogy rettenetesen kellemetlen tud lenni. A kialakulása számos tényezőtől függhet.

Néha az is elegendő hozzá, hogy néhány percig egy hideg padon ülj, vagy mezítláb sétálj a konyhakövön.

A hólyaghurut megelőzése
serezniy/depositphotos.com

Gyakran viszont szexuális együttlétek után jelentkezik, mivel a szoros bőrkontaktus és a súrlódás miatt a baktériumok könnyen oda tudnak jutni, ahol gondot okozhatnak. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ha már többször volt felfázásod, kevesebbet kellene szexelned. Gyakran már az is segít, ha az aktus után egyből a fürdőszobába mész, és alaposan kiöblíted a hüvelyedet, így megszabadulva a potenciális kórokozóktól.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»