Többször és többet kockáztatnak a férfiak, mint a nők – Miért?

Többször és többet kockáztatnak a férfiak, mint a nők – Miért?

Címlap / Hírek / Többször és többet kockáztatnak a férfiak, mint a nők – Miért?

Úgy tűnik igen, és még csak nem is haragudhatunk rájuk emiatt. A HSE Egyetem kutatói szerint a férfiak és a nők agyi hullámait vizsgálva kiderült, hogy a férfiak és a nők attitűdjei alapvetően és eredendően különböznek egymástól.

A Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences kutatóival együttműködve a szakértők felfedezték, hogy az agyunkban található egy olyan terület, ami felelőssé tehető azért, hogy egy adott személy több, vagy éppen kevesebb kockázatot vállal. 

Korábbi tanulmányok során már sikerült felfedezni, hogy az agy mely részeiből származnak ezek a hullámok, illetve milyen állapotban fordulnak elő (pl. gondolkodás, vagy éppen alvás közben). Azonban a mostani tanulmányokkal sikerült megmutatni azt is, hogy léteznek olyan agyi ritmusok, amelyek befolyásolják azt, hogy valaki idegenkedik-e a kockázatvállalástól, vagy éppen ellenkezőleg: túlságosan is merész.

kockázatvállalási kísérlet
Marin Tulard/unsplash.com

Ha mersz, akkor nyersz

Az új kutatásban a tanulmány szerzői 35 embert vizsgáltak, köztük 15 nőt és 20 férfit. Minden résztvevőnek elemezték agyának mágneses terét, majd három tesztnek is alávetették őket, köztük egy kockázatvállalási kísérletnek.

Az első két teszt kérdőív volt, ezek segítségével az önkontrollt és a kockázatvállalási hajlandóságot vizsgálták a szakértők.

A kockázatvállalási kísérletnek a lényege pedig az volt, ami a jól ismert, régi játéknak, az aknakeresőnek is. 100 doboz állt a résztvevők rendelkezésére, ezek közül mindegyikben volt pénznyeremény, azonban az egyik dobozban még egy „bombát” is elrejtettek. A játékszabály egyértelmű: aki a legtöbb pénzt összegyűjti, az nyer, viszont aki kibontja a bombát, az az összes addig bezsebelt pénzt elveszíti. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást