Hogyan találd meg a leginkább hozzád passzoló futócipőt? Most szakmai segítséget kaphatsz!

Hogyan találd meg a leginkább hozzád passzoló futócipőt? Most szakmai segítséget kaphatsz!

Címlap / Életmód / Futásra fel! / Hogyan találd meg a leginkább hozzád passzoló futócipőt? Most szakmai segítséget kaphatsz!

Nem a szín a legfontosabb

Bár ma már természetes, hogy a legtöbb futó az internetről tájékozódik, nincs az a fórum vagy cikk, amelyik meg tudja mondani neked, hogy pontosan milyen cipőben érdemes futnod. Már csak azért sem, mert a megfelelő cipő megtaláláshoz számos szempontot, például a futási szokásaidat, a testalkatodat, a lábtartásodat is figyelembe kell venni.

Érdemes persze előzetesen tájékozódni, de ha egy webshopban próbálod megtalálni a számodra megfelelő cipőt, az lesz a vége, hogy szín alapján választasz – és bár fontos, hogy szívesen húzd fel a csukát, azért ennél is fontosabb, hogy megfelelően tartsa a lábadat és hű társad legyen kilométereken keresztül.

A szakmai segítség a legjobb cipő megtalálásában még egy gyakorlott futónak is jól jön, a legelső futócipőd kiválasztásához pedig elengedhetetlen.

De nézzük, egyáltalán milyen cipők közül is választhatsz, mit kínálnak a szakboltokban?

Terepcipők

A futócipőket alapvetően két fő kategóriára bontjuk, aszfalt- és terep futócipőkre. Ezért a vásárlás során először is tisztázni kell a futóval, hogy milyen talajon és milyen körülmények között fut.

Terep futócipőt elsősorban olyan futóknak ajánlott beszerezni, akik laza talajon, hegyi útvonalakon, rossz időjárási körülmények között futnak.

Az ő esetükben nagyon fontos a megfelelő tapadás és a láb védelme. A terepcipők középtalpa a rossz és egyeletlen útviszonyok miatt merevebb, külső talpát pedig bordákkal látták el. 

Könnyebb terepre, ahol sok esetben kemény, szilárd burkolatú talajról beszélünk – pl. egy töltés – még aszfaltos futócipőt javasolunk, és ez lehet az ideális választás akkor is, ha például egy parkban futsz, ahol néha térsz csak le a járdáról, vagy egyenletes, letaposott talajon futsz.

EpicStockMedia/depositphotos.com

Aszfatlcipők

Az aszfaltos futócipők középtalpa könnyebb, rugalmasabb, sokkal jobban párnázott, több csillapítóréteget tartalmaz. Ezt a kategóriát lábtípus szerint két további kategóriára oszthatjuk, az úgynevezett neutrális (semleges) cipőkre, valamint a stabil (alátámasztott) modellekre. Léteznek házi módszerek arra, hogy megállapítsd, milyen a te lábtartásod, például megfigyelheted a vizes lábnyomod rajzolatát, vagy hogy hogyan kopnak el a már hosszabb ideje használatban lévő cipőid, de a legbiztosabb módszer mégis csak egy professzionális vizsgálat. Érdemes erre időt szánni, hiszen nem kerül semmibe, viszont tényleg komoly sérülésektől, hosszabb távon jelentkező problémáktól óv meg.

Egy lábanalízis során – számos paramétert megvizsgálva – megállapítják, hogy a vásárlók lába milyen mozdulatsort hajt végre a futás során. Azok esetében, akiknek a lába kifelé dől (szupinál) vagy semlegesen viselkedik, neutrális cipőt javasolnak. Azoknak pedig akik befelé dőlő lábbal (pronáció) futnak, stabil cipőt érdemes választaniuk.

A megfelelő típus kiválasztása a sérülések elkerülése és a tökéletes futókomfort megtalálása miatt rendkívül fontos, egy jó cipőben a teljesítményed is jobb lesz!

Speciális, a futók egyedi igényei alapján további alkategóriákat is kialakítottak a gyártók, mint pl. az úgynevezett mezítlábas- vagy a versenyfutócipők, ezeket már inkább a profi versenyzők keresik.

Daxiao_Productions/depositphotos.com

Hogyan találd meg a számodra ideálisat?

Az INTERSPORT szakértői egy igényfelmérés során – a fenti paraméterek szerint – segítenek megtalálni a lehető legjobban választást.

Elvégzik a lábanalízist (futócipő vásárlása esetén díjtalan) és kikérdeznek a futási szokásaidról, és ez alapján válogatják le, hogy mely futócipők jöhetnek szóba a te esetedben, a kínálatból pedig aztán már az elképzeléseidnek és pénztárcádnak megfelelően te választhatod ki azt a cipőt, amelyik hű társad lesz a futás során. 

Maridav/depositphotos.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást