Hogyan készítsünk mágnest otthon?

Hogyan készítsünk mágnest otthon?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Hogyan készítsünk mágnest otthon?

A mágnes húzóereje, ami a mező vonzásával egyenlő, bizony a mindennapi élet számos területén alkalmazható, és aknázhatóak ki a benne rejtőző előnyök. Amikből akad jócskán. Egyedül arra ildomos odafigyelni, hogy a neodínium alternatívák határozottan törékenyek, úgyhogy az ütközések akár súlyos sérüléseket is generálhatnak. (x)

Jöhet a vásárlás?

Szép gondolat az otthoni mágneskészítés, de a profi munkát jó a szakemberekre hagyni. A neodínium mágnes egy kémiai elemről kapta a nevét, míg egyébként vasat és bórt is tartalmaz. Sőt tulajdonképpen utóbbi két anyaghoz képest neodínium nyomokban fedezhető fel benne. Mindenesetre a pozitívumai vitathatatlanok, tehát nagyon hasznos és sokoldalú eszköz, ami számtalan platformon tehet jó szolgálatot.

Kockázatos üzem a mágnes rendszeres vagy folyamatos használata?

Nem. Sokan tartanak attól, hogy a húzóerő munkába állítása kockázatos, sőt mi több veszélyes. Mert jóformán elképzelhetetlennek tűnik, hogy semmiféle hatást nem gyakorol az emberi szervezetre a mágneses mező. Pedig ez az igazság. Nem gyakorol. Legalábbis eddig nem nyert bizonyítást ennek az ellentéte, pedig alaposan vizsgált és kutatott területről beszélünk. Olyannyira nincsenek kockázati tényezők a láthatáron, hogy sokan állítják: a mágneses mezőbe helyezett testrészek állapota javul, a fájdalmak enyhülnek, miközben a ruganyosság is borítékolható. Nos, ezeket a pozitív egészségügyi változásokat egyetlen orvosi tanulmány sem támasztja alá.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy mennyire hat a mező a különböző kütyükre? Például akadnak, akik attól félnek, hogy a mágnesek közelében törlődnek a pen drive-ok vagy egyéb adathordozók. Ám ennek a jelenségnek köze nincsen a húzóerőhöz. Viszont! A mobiltelefonok beépített iránytűit megzavarhatják, sőt. A bankkártyákat konkrétan károsíthatják. A mágneses beléptető kártyákat és a merevlemezeket is jó ötlet biztonságba helyezni. Igaz, utóbbiakra akkor gyakorolhat hatást, ha igazán közel kerülnek egymáshoz. Kevesen tudják, mert szerencsére viszonylag kevesen érintettek, de a mágneses mező a pacemaker és a defibrillátor működését is befolyásolja. Tehát ezekkel az eszközökkel mindenképpen érdemes kerülni a mágneseket.

Kezdődhet a szemezgetés?

Ha a fémszennyeződések kiválogatása a cél, akkor a neodínium mágnes kitűnő választás. Ráadásul ezek nyugodtan halmozhatóak is, akárcsak az élvezetek, lévén egymásra pakolva megsokszorozódik az erejük. Aztán ezek után következhet az eredményes szelektálás, ami nemcsak hatékony, de roppantul gyors eljárás.

Kis érdekesség és hasznos információ egyben, hogy a mágnesek hideg környezetben sokkal erősebbek, mint a nyári hőségben például. Bár igaz, ami igaz, hivatalosan csupán a 80 Celsius-fok az a hőmérséklet, ami kikezdheti, lecsökkentheti a mágnesek húzóerejét.

Hogyan rögzíthető a mágnes?

Ragasztóval például egyszerűen, könnyen és gyorsan. Még mielőtt jönne a raganyó, célszerű a felületet dörzspapírral lekezelni, illetve az esetleges zsírfoltokat eltávolítani. Ezek után aztán jöhet a kétkomponensű epoxi ragasztó, hogy egy sokak által letesztelt és méltatott példát említsünk, de amúgy bármilyen fémragasztó megteszi. A kétoldalú variációk a kisebb méretű mágnesek esetén nyújthatják a legjobb szolgálatot. Viszont az olvasztópisztolyos ragasztás nem javasolható, lévén a magas hőmérséklet húzóerő redukáló hatással jár.

Nagyjából ezek azok az információk, amikkel a tarsolyban már eredményesen el lehet indulni a mindennapi alkalmazás útján, miközben a mágneses mező elvégezheti a neki szánt, igazán vonzó feladatát.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!