Család / Életmód

Hogyan készítsük fel gyermekünket az iskolakezdésre?

Hogyan készítsük fel gyermekünket az iskolakezdésre?

Az iskolakezdés komoly választóvonal a gyerekek és a szülők életében egyaránt. Hogy megkönnyítsük ezt az időszakot és biztosítsuk, hogy a lehető legjobban érezze majd magát az iskolában a gyerek, érdemes már most néhány dologra figyelnünk.

Fontos információk

Törekedjünk arra, hogy a legfontosabb információkat átadjuk a gyereknek. Néhány hét éppen elég arra, hogy meséljünk neki, hogy mi fog az iskolában történni, mi vár rá, és hogy hogyan telnek majd a mindennapjai.
Fontos, hogy ezt az ő nyelvén, közérthetően és pozitívan mondjuk el neki és ugyanígy válaszoljunk a kérdéseire is.

Otthon szerepe

Az iskola szerepének hangsúlyozása mellett törekedjünk arra, hogy az otthon biztonságát is kiemeljük.
Különösen kistestvér esetén érdemes éreztetnünk, hogy otthon minden változatlan lesz, annyi különbséggel, a napja jó részét az iskolában tölti majd. Biztosítsuk arról, hogy mindenben számíthat ránk és fordulhat hozzánk, bármivel is találja magát szemben.

Tanszerek

Hasznos, ha a tanszereket közösen, egy családi program keretében vásároljuk meg. Szánjunk rá elég időt és magyarázzuk el neki, hogy az egyes füzetet, könyvet vagy írószert mire is fogják majd használni az iskolában.
A tanszerek bevásárlása semmiképpen se történjen feszült hangulatban, mivel a gyerek ezt könnyen az iskolakezdéshez köti.

Iskolalátogatás

Érdemes tájékozódni, hogy még augusztusban mikor lehet bemenni egy kicsit körülnézni az iskolába. Ha erre volt is módunk tavasszal, attól még érdemes ezt újra megcsinálni, hiszen így jobban fog rá emlékezni a gyerek.
Mutassuk meg neki a tantermeket, a folyosókat, és magyarázzuk el, hogy mi mire való. Így ismerős lesz neki a környezet szeptembertől és otthonosabban mozog majd az új közegben.

Osztálytársak

Általában az óvodai csoportból több gyerek is szokott ugyanabba az iskolába menni. Érdemes velük tartani a kapcsolatot a nyár folyamán, közös programot szervezni, vagy esetleg éppen az iskolalátogatást együtt megoldani.
Az ismerős társ szintén a biztonságérzetet erősíti, és könnyebbé teszi majd további barátságok kialakítását is.

Más szemlélet

Bizony az iskolában sok dolog más lesz, mint ahogy eddig otthon vagy a bölcsődében volt.
A játék és a mozgás helyét átveszi a koncentráció, és bár a pedagógusok is mindent megtesznek az átmenet megkönnyítésére, azért sok újdonságra számíthat a gyerekünk. Szoktassuk hozzá ezekhez kisebb feladatokkal, játékokkal.

Mérés

Az egyik legjellemzőbb és egyben a legnagyobb nehézséget okozó újdonsága az, hogy a gyereknek elkezdik mérni és összehasonlítani az eredményeit, valamint erre objektív visszajelzést is adnak.
Néhány otthoni feladattal, időre menő játékkal hozzászoktathatjuk ehhez a gyereket és megtaníthatjuk arra, hogy az eredmények tanulással javíthatóak.

Koncentráció

A másik fontos újdonság, amivel a gyerek az iskolában találkozhat, az a koncentrációval kapcsolatos elvárás. Mivel végig kell ülnie az órákat és érdemes azokon figyelni is, ezért nem árt, ha kicsit erősítjük ezt a képességét.
Nézzünk például az óra hosszúságával megegyező ideig tartó filmeket és utána meséltessük el vele. Kérdezzünk rá a részletekre és az összefüggésekre, hogy lássuk, mennyire tudott figyelni rá.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást