Hogyan NE fényképezzünk? A legnagyobb fotózási hibák

Hogyan NE fényképezzünk? A legnagyobb fotózási hibák

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogyan NE fényképezzünk? A legnagyobb fotózási hibák

Sokan szeretünk hobbiként fotózni, megfigyelni, majd megörökíteni a részleteket, és a képekből nem csupán jó, de egyben szép emléket is készíteni. Attól függetlenül, hogy esetleg nem vagyunk képzett fotósok, még készíthetünk előnyös és jó képeket – de ehhez néhány alapvető hibát el kell kerülni!  

Háttér

Lehetőség szerint ne válasszunk túl rikító színű vagy túl dominánsan mintás hátteret. Ez ugyanis eltereli a figyelmet a kép témájáról, és a fotónkat „túl sok”-ká teszi.

A legegyszerűbb, ha semleges pasztell színeket választunk, ezek ugyanis hagyják dominálni a képet, és egyben egy finom keretet biztosítanak hozzá.  

Felesleges dolgok a képen

A fénykép elkészítése előtt győződjünk meg arról, hogy tényleg a megfelelő tárgyak lesznek a képen.

Sok gyönyörűnek szánt kép született már úgy, hogy sajnos később vettük csak észre, hogy valójában a szerelmespár egy kuka mellett áll, vagy hogy a tájképünket egy óriási villanypózna csúfítja el.  

Elhelyezés

Alapvető, hogy lehetőleg a kép témája a fotó középpontjába kerüljön. Így a figyelem egyből erre helyeződik és a háttérrel együtt egy egészet alkot.

Ezért lehetőleg a főszereplőnek vagy szereplőknek ne lógjon le a lába vagy a keze a képről, mert kiegyensúlyozatlan, zavaró hatást vált ki a szemlélőből.

Idegenek

Ha olyan helyen fényképezkedünk, ahol mások is vannak, akkor próbáljuk őket nem a fényképre tenni. Van abban valami bizarr, amikor vadidegenek mosolyognak a családi fotók sarkában, vagy akár a háttérben.

Ezért tegyük a képre azt, akit szeretnénk, de lehetőleg ne rontsuk a hatást idegenek megjelenítésével is.

Mesterséges megvilágítás

A megfelelő megvilágítás a jó fénykép alapját képezi. Győződjünk meg arról, hogy a vaku jó helyzetbe van-e állítva, illetve hogy tényleg szükség van-e a használatára.

Rosszul beállított világítással ugyanis leggyakrabban csak kis sárga alakokat fényképezünk, amelyekről később már mi magunk sem mondjuk meg, hogy kit is ábrázolt.

Természetes megvilágítás

A természetes fényhez való alkalmazkodás is sokszor ütközik akadályba. Ki ne látott volna olyan fotót, amelyen egy függőleges fénycsík jelezte, hogy a fotós a nappal szemben állt fényképezés közben.

Érdemes figyelni erre, mivel nem csak a kép összhatását rontja el, de az egyensúlyt is, sőt sokszor éppen a lényeg nem látszik emiatt.

Horizont

Alapszabály, hogy a horizontnak érdemes vízszintesnek maradnia a fényképen is csakúgy, mint a valóságban.

A táj-vagy városkép szépségét és a kép egyensúlyát egyaránt rontja, ha akár csak néhány milliméter eltérés is van a horizont két pontja között.

Más kérdés az eleve ferdére fényképezett megoldás, de azon egyértelműen látszódnia kell annak, hogy eleve ez volt a szándék.

Alaphibák

Van néhány alaphiba, amelyet már egyre kevesebben követnek el, de ezért még mindig lehet találkozni a fényképeken.

Sokan mégis kicsit belenyúlnak az objektív elé, hogy az ujjuk érvényesülhessen a fotó egyik-másik sarkában, vagy véletlenül bólintanak fényképezés közben, amivel néhány szereplő feje sajnos már nem tud a képre kerülni.

Képek sérülése

A digitális kamerák esetén érdemes figyelni arra a gyakorlati részletre, hogy a kártyát csak akkor távolítsuk el, miután már kikapcsoltuk a fényképezőgépet.
Ellenkező esetben a képek sérülhetnek, vagy akár teljesen használhatatlanná is válhatnak. Akkor pedig sajnos hiába választottunk meg mindent jól a fényképhez!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást