Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Hogy működnek a lézer- és tintasugaras nyomtatók?

Lézeres vagy tintasugaras nyomtató? Miben különböznek egymástól?

Mi a különbség a lézernyomtató és a tintasugaras nyomtató között? Mindenekelőtt a működési technológia, amelynek köszönhetően a megfelelő patron kiválasztása a nyomtatóhoz eltérő elvek alapján történik. A lézernyomtató tonert, a tintasugaras nyomtató pedig tintát tartalmaz. Ezek teljesen más nyomtatott médiák. A toner a tinta porított megfelelője. Hőre lágyuló gyanta, pigment és vas részecskéiből áll – különböző arányban keverve. A lézersugár hatására látens nyomtatási kép kerül a fényérzékeny dobra. Ezután rátapadnak a festékrészecskék, amelyek az elektrosztatika miatt kötődnek a papírlaphoz. A nyomtatási folyamat utolsó eleme a rögzítés – amikor a papír áthalad a beégetőn (200 Celsius-fok feletti hőmérsékletet generáló termikus alkatrész), a lapra felvitt por bele préselődik, így hosszantartó nyomat készül.

Egy tintasugaras nyomtató teljesen másképp működik. A tinta, azaz a folyékony formában lévő pigment egy patronban található, amelyet egyes gyártók a nyomtatósínhez csatlakoztatnak. Erre a sínre egy fejet helyeznek, amely lineárisan mozog a papír felületén. A fej időnként megáll, hogy tintát vigyen fel a lapra. A tinta gőz, gáz vagy buborékok hatására szabadul fel. A speciális fúvókák milliónyi tintacseppet lövellnek ki a megfelelő pontokon, ami beszívódik a papírba – ezért a tintasugaras nyomtatóról kiérkező dokumentumoknak gyakran kell pihenniük egy ideig, hogy megszáradjanak, mert enélkül eltorzulhat a nyomtatási kép. Ennek ellenére a szövegek vagy képek tintasugaras reprodukálása sokkal realisztikusabb, mint a lézer. Ez a csúszófejnek köszönhető, amely a mátrixnyomtatóhoz hasonlóan maximális pontossággal és precizitással viszi fel a tintát a papírra.

A lézer- és tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai

Azt mondják, hogy egy lézeres készülék vásárlása jó befektetés. Egy lézernyomtató jóval drágább, mint egy tintasugaras nyomtató, de nagy hatékonysága és a szignifikánsan alacsonyabb nyomtatási költségei miatt hosszabb távra kalkulálva megéri megvenni. Valójában változó. Az első hátrány, amelyet a lézernyomtatók használói kiemelnek, a fogyóeszközök magas költsége. Bár kétségtelenül igaz, hogy a tonerek drágák, de sokkal tovább tartanak, mint a tinta. Ezért annak ellenére, hogy a lézerek beszerzése jelentős költséget jelent, gyakran kifizetődőbbnek bizonyul. A tintasugaras nyomtatók árai ugyan alacsonyabbak, de a kevésbé hatékony tintapatronok működés miatt végül globálisan költségesebb lehet a nyomtatás. Gyakori nyomtatási igénnyel előfordulhat akár az is, hogy a tintapatront akár néhány hetente cserélni kell, ellenkező esetben – alacsonyabb használati indexszel – pedig sajnos beüthet a „kiszáradt a tinta a nyomtatóban” slamasztika, amely nem kevésbé frusztráló. A tintasugaras nyomtató vagy a lézernyomtató közötti választást tehát alaposan meg kell fontolni. Vásárlás előtt nem csak a készülék induló árát érdemes figyelembe venni, hanem a tervezett üzemeltetési költségeket és a nyomtatási hatékonyságot is. A nyomtató méretei szintén fontosak. Ha nincs sok hely az irodában, lakásban, jobb megoldás lehet egy kisebb, vagy akár egy hordozható tintasugaras nyomtató vásárlása.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást