Jó hír: megvan a hirtelen csecsemőkori halál (SIDS) valódi oka

Jó hír: megvan a hirtelen csecsemőkori halál (SIDS) valódi oka

Címlap / Életmód / Család / Jó hír: megvan a hirtelen csecsemőkori halál (SIDS) valódi oka

Az Eurostat 2019-es adatai szerint Magyarországon ezer főre 3,6 gyermekhalálozás jut. Ez a szám már jelentős javulást mutat, hiszen 1961-ben az egy éves kor betöltése előtt ezerből még 44 gyerek halt meg Magyarországon. A hirtelen csecsemőkori halálozások száma a fejlett országokban mindenhol csökken. Ez azonban érthető módon vajmi kevés vigaszt jelent azoknak a családoknak, akik arra ébrednek, hogy a legszörnyűbb rémálmuk valósággá vált.

Az aggódó szülőknek pedig még mindig nem tudnak konkrét választ adni az orvosok arra a kérdésre: hogyan előzhető meg a hirtelen csecsemőkori halál?

Sok éven át azt hittük, hogy létezik egy bizonyos SIDS nevű dolog. Jelenleg nem ez a működő modell” – mondja Richard Goldstein, a Bostoni Gyermekkórház és a Harvard Medical School vezető SIDS-kutatója, a gyermekgyógyászati ​​palliatív ellátás specialistája.

„A SIDS egy leíró szó – egy kimenetel leírása. Annak a jelenségnek a leírása, hogy egy látszólag jó általános állapotban lévő csecsemő lefekszik aludni, és álmában meghal, látszólag minden ok nélkül.”

Lehet valahogy csökkenteni a hirtelen csecsemőkori halál esélyét?

Bizakodásra ad okot, hogy számos módszert ismerünk, amellyel csökkenthetjük a váratlan csecsemőkori halálozás kockázatát. Ez az oka annak, hogy a szülőket arra kérik, adassák be gyermekeiknek a védőoltásokat, ne dohányozzanak, aludjanak a csecsemővel egy szobában, altassák el a babát a hátukon. Szintén megelőzhető a probléma, ha nem kanapén, fotelben, puha ágyneműben alszanak a gyerekek. Ezen kívül kockázatot jelent még, ha a szülők alkohol vagy kábítószer hatása alatt állnak.

A SIDS kockázatának csökkentésére vonatkozó egyéb iránymutatások mellett a szülőknek azt is tanácsolják, hogy ügyeljenek arra, hogy a csecsemő soha ne legyen olyan testhelyzetben, ami beszűkíti a légutakat (mint ez a babahordozóban, az autósülésben vagy az alvófészekben előfordulhat). Lényeges, hogy ne öltöztessék túl a babákat, mert túlságosan felhevülhetnek. Az egyik oka annak, hogy az anyákat a szoptatásra ösztönzik, hogy ez is összefüggésbe hozható a SIDS kockázatának csökkentésével.

Michele Pevide/istockphoto.com

Egy enzim segíthet a SIDS kialakulásának csökkentésében

Amellett, hogy a szülők sokat tehetnek azért, hogy szabadon tartsák a csecsemők légútjait, 2022-ben egy ausztrál gyermekkórház kutatása is ad tanácsot.

A szakemberek arra jutottak, hogy egy bizonyos enzim alacsony szintje is előre jelezheti a hirtelen csecsemőkori halál bekövetkezésének nagyobb valószínűségét.

A projekt vezetője Dr. Carmel Harrington volt, aki 29 évvel korábban maga is SIDS következtében veszítette el újszülött kisfiát. A tragédia – érthető módon – úgy megviselte az orvost, hogy karrierjét ez után a SIDS kutatásának szentelte. Remélte, hogy valamiféle értelmet, magyarázatot talál a kisfia elvesztésére, és talán más szülőket megkímélhet a rettenetes tragédiától.

Közel három évtizedes munkája végül sikerrel járt. Az enzim azonosítása kulcsfontosságú lépés a tudomány számára abban, hogy előre tudják jelezni a SIDS kockázatának fennállását. Továbbá a látszólag minden ok nélküli légzésleállás kialakulásáról is képet ad. Így végső soron abban is segít, hogy megtalálják a gyógymódot a SIDS szűrésére és megelőzésére.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást