Hírességek – ilyennek képzelted őket meztelenül?

Hírességek – ilyennek képzelted őket meztelenül?

Címlap / Otthon / Hírességek – ilyennek képzelted őket meztelenül?

Jennifer Lawrence egy fiatal és csinos színésznő. Jennifer Lawrence népszerű. Jennifer Lawrence-et valószínűleg sok férfi, és valószínűleg sok nő is elképzelte már meztelenül. Egy hacker feltöri a Jennifer Lawrence mobiljához tartozó szolgáltatást, és felteszi az internetre az ott talált meztelen fotókat. Az emberek, akik elképzelték már Jennifer Lawrence-et meztelenül – és talán azok is, akik eddig még nem – megnézik a képeket. A történet egyszerű. De kinek kell szégyellnie magát mindezért?

Hogyan került több száz híresség meztelen fotója a netre?

Az Apple mobiltelefonjaihoz, pontosabban a rajtuk futó iOS-hoz tartozik egy szolgáltatás, ez az úgynevezett iCloud, vagyis felhő. Ennek lényege, hogy minden képet, amit a telefonoddal készítesz, automatikusan elment a készülék ebbe az internetes fiókba is, amihez csak a saját felhasználóneveddel és jelszavaddal tudsz hozzáférni. Elvileg.

Egy hacker ugyanis nemrégiben rést talált a pajzson, és több száz híresség iCloudjához fért hozzá, lementve onnan a képeiket, amelyek mindegyike privát fotó volt, és olyanok is akadtak közöttük, melyeken a hírességek fehérneműben, meztelenül, esetleg szex közben voltak lekapva. A „nagylelkű” hacker gyorsan közzé is tette a képeket a neten, és azóta a fél világ ezeken csámcsog.

„Úgyis abból élnek, hogy magukat mutogatják”

Nem meglepő módon a képeket több millióan keresik, és valószínűleg sokakban nincs bűntudat amiatt, hogy olyan intim fotókat néznek meg a hírességekről, amelyeket ők privát használatra szántak.

A kíváncsiság egyfelől érthető: naiv dolog lenne azt állítani, hogy ezek a színésznők csak és kizárólag a tehetségükből élnek. Amellett, hogy milyen filmben, és hogyan játszanak, érdekel minket az is, hogy éppen kivel járnak, hogyan hordják a hajukat, milyen ruha volt rajtuk a legutóbbi vörös szőnyeges eseményen. Ha valaki a csapból is folyik, nem lehet egyszer csak éles határvonalat húzni, és azt mondani: eddig érdekeltek a vele kapcsolatos dolgok, de most hirtelen elvágom a kíváncsiságomat.

Mindezekből szerintem – és hangsúlyozom, ez kizárólag az én véleményem – az a paradox helyzet áll elő, hogy nem várható el az emberektől, hogy legalábbis néhányan (ami a milliárdos lakosság mellett nem elenyésző szám) ne kattintsanak a képekre. Ugyanakkor azt sem mondhatjuk, hogy csak azért, mert hírességekről van szó, nyugodtan kémkedhetünk utánuk, és semmibe vehetjük a személyiségi jogaikat, vagy hogy egyszerűen ne tiszteljük emberi mivoltukat.

Ezek a nők meghúztak egy vonalat, eldöntötték, mennyit, mikor és hogyan akarnak megmutatni magukból, és ezt átlépni súlyos vétség ellenük. Csak azért, mert holnap szoknyában mész dolgozni, még nem jelenti, hogy bárki felránthatja majd a derekadig, hogy megnézze, milyen bugyi van rajtad, hiszen a lábadat már úgyis megmutattad.

„De egyáltalán miért csináltak magukról ilyen képeket?”

Ez az egyik legtöbbször elhangzó, vagy leírt kérdés, ami az eset kapcsán az interneten szembejön. Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy tudom a választ: semmi közünk hozzá. Semmi közünk ahhoz, hogy valaki kivel és hogyan éli a szexuális életét, vagy hogy mit csinál, amikor egyedül van otthon.

Ha készítesz magadról egy meztelen fotót, azzal nem ártasz senkinek. És innentől kezdve teljesen mindegy, hogy miért készítetted. Az ügy lezárva.

Sajnos azonban úgy tűnik, sokaknak ez nem ilyen egyértelmű, és ezek a reakciók voltak azok, amelyek miatt úgy döntöttem, hogy írnom kell az esetről. Azok, akik szerint a hírességek maguk tehetnek arról, hogy a képeik kiszivárogtak, hiszen nem kerültek volna ilyen helyzetbe, ha eleve nincsenek ilyen képeik, azok az áldozatokat hibáztatják.

Ez pedig igen gyakori, és annál súlyosabb probléma, amikor a nők elleni erőszakról, szexuális kizsákmányolásról, vagy szexuális erőszakról van szó. Ez a hozzáállás semmiben nem különbözik attól, mint amikor valaki egy nemi erőszak áldozatát kezdi hibáztatni, mert mondjuk kihívó ruhát viselt.

Nem akarok naiv lenni. Nem várom el az emberektől, hogy ne kattintsanak hírességek kínos fotóira, mert azt hiszem, mindig fognak. De azt elfogadhatatlannak tartom, hogy miután valaki erőszakot követ el ezeken a nőkön a virtuális térben, még meg is alázza őket, mintha mindez az ő hibájukból történt volna. Ezek azok az emberek, akiknek ebben a történetben igazán szégyellniük kellene magukat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást