6 hiba, amit elkövethetsz az esküvőszervezés során

6 hiba, amit elkövethetsz az esküvőszervezés során

Címlap / Szerelem / Esküvő / 6 hiba, amit elkövethetsz az esküvőszervezés során

Az esküvőszervezés hiába hosszadalmas, rengeteg energiát és időt felemésztő tevékenység, örökre emlékezetes marad, ezért mindenki megpróbálja alaposan odatenni magát. A nagy akarás azonban sokszor negatív végkimenetellel jár, különösképpen, ha nem figyelsz az alábbiakra.

Nem foglaltok időben, megfelelően

Az egyik legfontosabb dolog az esküvőszervezés során, hogy időben lefoglaljátok a kiválasztott helyszínt. Amint megvan az időpont, kulcsfontosságú a foglalás, akkor is, ha nem tudjátok még pontosan a létszámot.


Gyönyörű esküvői fotók, amiket te is lemásolhatsz


Ez ugyanakkor a következő lényeges lépés, nem csupán a vendéglátó egység fogja kérni a vendégek számát, nektek is nagyon fontos, hogy minél előbb fixáljátok ezt az adatot.

Egész biztos, hogy nem akarjátok kidobni az ablakon a pénzt, és eszetekben sincs több helyet foglalni, mint ahány vendéggel kalkuláltok, de nem szerencsés az sem, ha túl kis helyiségbe túl sok résztvevőt próbáltok bepréselni.

Alapvető tehát, hogy a helyszín lefoglalásánál már nagyvonalakban tudjátok, hány főt hívnátok meg, továbbá derítsétek ki azt is, mekkora befogadóképessége az étteremnek. 

Rosszul állítjátok össze a vendéglistát

Legyen szó szűk családi körről, vagy éppen hetedhét határra szóló lagziról, az biztos, hogy számolhattok a sértődéssel a meghívók kiosztása során, ez egyszerűen kivédhetetlen.

Eleve nem szerencsés egy-egy főt meghívni, általában véve úgy illik, hogy az ismerősötöket párosával invitáljátok. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ki számít már párnak?

Az, akit találomra meghív az illető, vagy az, akivel már legalább egy éve együtt van? Szerencsés, ha megpróbáljátok kivédeni a duzzogást, de tudnotok kell, hogy nem kell minden barátnak, ismerősnek jelen lennie a lakodalmatokon, ne legyen bűntudatotok.

A legfontosabb, hogy a valóban közeli rokonok, barátok megjelenjenek, s velük még azelőtt egyeztessetek, hogy bármit is lefoglalnátok. Az összes többi vendég jelenléte opcionális, nincs aranyszabály.

Nem külditek ki időben a meghívókat

Ez a lépés sokak számára egyértelmű, mások azonban halogatják a meghívók kiküldését. Utóbbi sajnos azzal járhat, hogy pont beletrafáltok a nyaralásba, vagy egy más fontos eseménybe, és választás, lemondás elé állítjátok vendégeiteket.

Legalább 4-5 hónappal az esküvő előtt érdemes fixálni a meghívottak személyét, számát, így nektek is jóval könnyebb lesz a szervezés.

Mindenképpen kérjetek visszajelzést, lehetőleg záros időn belül, hiszen mint írtuk, egyáltalán nem mindegy, mennyire lesz szellős a helyszín, vagy mennyi pénzt dobtok ki ablakon.

Az a legszerencsésebb, ha a közeli ismerősöknek személyesen adjátok át a meghívókat, a távolabbi rokonoknak pedig postán kikülditek, és mellékelitek az elérhetőségeiteket, így biztosan nem marad majd el a válasz.

Túlgondoljátok az inspirációkat

Az ember lánya hajlamos túlzásba esni, ha a tervezés milyenségéről és a befektetett időről van szó. Mindenki szeretne tökéleteset nyújtani az esküvőjén, így természetes, hogy az utolsó pillanatig gyűjtjük az inspirációkat.

Más kérdés, hogy ezzel sok esetben inkább elrontjuk az összhangot, ráadásképpen egyre rosszabbnak és rosszabbnak fogjuk érezni a korábban megbeszélt lehetőségeket, választott alternatívákat.

Példának okáért, ha már leadtátok a rendelést az asztali dekorációkra, akkor utólag teljesen felesleges további lehetőségek után böngésznetek.

Nyilván egy-egy utólagos ötlet beleférhet, de ez sokkal ritkább, inkább csak teljesen kikészítitek a segítő személyzetet, végül pedig lehet, hogy ti magatok is csalódottak lesztek. 

Alábecsülitek a költségeket

A költségvetés meghatározása mindenképpen hasznos és jó dolog, ám sokan túlságosan is alábecsülik a kiadásokat.

Tény, hogy a lakodalom után a legtöbb pár legalább a jelentős részét visszakapja a befektetésnek, addig elő is kell teremteni a pénzt. Sok helyen lehet spórolni, de semmi értelme teljesen kiköltekeznetek magatokat, de az sem jó, ha mindenből a legolcsóbbat választjátok.

Sokat segít, ha már a kezdetek kezdetén lebontjátok, egy főre mennyit kell költenetek, s ebbe mindent belekalkuláltok: az étel- és italfogyasztást, a helyszínt, a meghívókat, dekorációt stb.

Ha ez megvan, akkor már nagyon pontosan ki tudjátok számolni a megkerülhetetlen kiadásokat, és a költségvetés egy részét a váratlan fizetnivalókra tehetitek félre (mert azok sajnos kivédhetetlenül előfordulnak majd).

Nem készítetek menetrendet

Egy esküvő mindig több szálon fut, ezért könnyű elveszni a sorok között – nagyon fontos, hogy foglakozzatok a kevésbé lényegesnek tartott listaírással. Ellenkező esetben sajnos előfordulhat, hogy fogalmatok sincs róla, mi mikor történik, mire számíthattok, mikor tudtok egyáltalán kimenni mosdóba.

Banálisnak tűnhet a listavezetés, pedig a vőfélynek, az étteremnek, sőt, valószínűleg a zenekarnak is lesz egy menetrendje a fő irányvonalon felül. Bár ők nyilvánvalóan egyeztetni fognak a gördülékeny együttműködés érdekében, nem árt, ha nem vendégként tekintetek magatokra.

Eljön majd az idő, amikor ti is lazíthattok, de ez legfeljebb hajnaltájban fog bekövetkezni, addig nagyon oda kell figyelnetek és követnetek kell a korábban megbeszélt terveket.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!