Még mindig nem tudunk kezet mosni. A 20 másodpercet sem tartjuk

Még mindig nem tudunk kezet mosni. A 20 másodpercet sem tartjuk

Címlap / Életmód / Egészség / Még mindig nem tudunk kezet mosni. A 20 másodpercet sem tartjuk

Mit gondolsz, a te kezed valóban tiszta a kézmosás után? Erre kisebb az esély, mint gondolnád…

Biztosan te is hallottad, hogy 20 másodperc kell ahhoz, hogy igazán tiszta legyen a kezed, de azt már kevesebben tudják, miért van erre szükség. Azok pedig még kevesebben vannak, akik valóban ügyelnek is rá, hogy a kritériumnak eleget tegyenek. Kutatások alapján a megkérdezett emberek csupán 5,3 százaléka tölt legalább 15 másodpercet, vagy annál több időt egy-egy kézmosással. Az átlagos idő összesen 6 másodperc.

Persze sokszor érthető okok állnak a háttérben. Mi is, amikor hazaérkezünk, egyből kezet mosunk. Azonban amikor csomagokkal megpakolva belépek, lesegítem a kislányom cipőjét, aztán valahogy lehámozom magamról is a cuccokat, mire oda jutok, hogy én is kezet mossak, a lányom már rég három dolgot kért és persze percek óta túl van a kézmosáson. A legtöbbször nem az jár az eszemben, hogy én is 20 másodpercig sikáljam a kezeimet, hanem az, hogy minél előbb nekilássak a rám váró teendőknek.

yacobchuk/istockphoto.com

Ismét a modern technológia sietett a segítségünkre

Egy újabb tanulmányban egy matematikai modell segítségével kimutatták, hogy valóban 20 másodperc kell ahhoz, hogy a baktériumok és vírusok a bőr felszínére kerüljenek a mélyebb rétegekből.

Ráadásul nem elég arra figyelni, hogy elszámoljunk húszig. A megfelelő eredményhez erőteljesen kell dörzsölnünk a tenyereinket, valamint nagy vízáramot javasolt használnunk.

A kutatás során úgy tudták mérni a kézmosás hatékonyságát, hogy különféle részecskéket jelöltek a tenyér felületén. Ezt követően betáplálták a kézmosás mozdulatait a speciális matematikai programba. Ezután a vírus és baktérium részecskéket vörös ponttal jelölték, majd megnézték, mi történik velük.

Az eredmények alapján ki tudták kalkulálni nem csak a kézmosáshoz szükséges időt, hanem a helyes mozdulatokat, valamint a vízáram erősségét. Így megszületett a tökéletes kézmosási technika, amiről a kutatók megtudták, mennyi időt és milyen mozdulatokat igényel.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»