Életmód / Lélek / Család

Egy háziállat elvesztése mentális problémákat okozhat a gyereknél

Számtalan könyv és film helyezi történetének középpontjába a gyerek és a kisállat, legtöbbször persze kutya kapcsolatát. Ezekben szinte mindig előkerül az is, hogy a kedvencet általában elveszíti, vagy végleg, vagy átmenetileg. Mivel az állat ilyenkor már legalább annyira tagja a családnak, mint anya vagy apa, ez általálban nagy lelki megterhelést jelent a gyereknek. Egy friss kutatásból most kiderült, hogy van is igazságtartalma ezeknek a történeteknek.

A gyerekeket mentálisan tényleg nagyon megviseli, ha elveszítik a kedvencüket. A Massachusetts Kórház kutatói szerint – talán nem meglepő módon – a gyerekek nagyon szoros érzelmi köteléket alakítanak ki a kisállatokkal. Ez pedig azzal jár, hogy ha ezek elpusztulnak, elvesznek, elszöknek, vagy valamilyen más okból a gyerekeknek meg kell válniuk tőlük, az komoly pszichológiai nehézségeket okoz számukra. A kutatás alapján ez akár három évig is kitolhatja a tinédzserkori depresszió időtartamát.

„A gyerek számára az egyik első nagy veszteség valószínűleg a kisállat elvesztése lesz, ez pedig igazi traumát okozhat nála, főleg akkor, ha az állat igazi családtag volt. A kutatásunkból kiderült, hogy ez a veszteség gyakran felerősíti a mentális problémákat a gyerekeknél. Éppen ezért a szülőknek és az orvosoknak komolyan kell venniük a helyzetet, és nem szabad a szőnyeg alá söpörniük.”

írta Katherine Crawford, a tanulmány egyik szerzője a sajtóközleményben.

A fejlett országokban a háztartások majdnem felében van valamilyen kisállat, és nem is kérdés, hogy miért. A háziállatok sok boldogságot hozhatnak az emberek életébe, főleg akkor, ha gyerek is van a háznál. A gyerekek gyakran olyan kapcsolatot alakítanak ki a háziállatokkal, amik az emberi kapcsolatok tulajdonságait utánozzák. Akár ugyanolyan szorosak is lehetnek, mint a kötődés egy-egy családtaghoz. A pozitívumok egyértelműek, de ez a kutatás most megmutatja azt is, hogy milyen árnyoldalai lehetnek a kisállattartásnak a gyerekekre nézve.

A kutatás szerint a gyerekek 63 százalékának meg kell birkóznia egy kisállat elvesztésével még a hetedik születésnapja előtt. A kutatáshoz 6260 gyerekről gyűjtött adatokat használtak, az adatsorban mind a gyerek, mind a szülő válaszai megtalálhatók voltak. A cél az volt, hogy a kisállat elvesztésének hatását vizsgálják a gyerek nyolcadik születésnapjáig bezáróan.

Érdekes, hogy a kutatásból az is kiderült, teljesen mindegy, hogy a gyereknek a nyolcadik születésnapjáig milyen problémákkal és nehézségekkel kellett szembenéznie, egy kisállat elvesztése ugyanúgy megviseli akkor, ha korábban semmi komolyabb történés nem rázta meg, és akkor is, ha alacsonyabb szocioökonómiai státusszal él, és korábban is érték már megpróbáltatások. Mindentől független az, hogy a kis kedvenc halála mennyire fáj a gyereknek.

Az is érdekes, hogy a fiúkat jobban megviseli az állat elvesztése, mint a lányokat. Az életkor azonban egyáltalán nem számít, és az sem, hogy korábban átélték-e már egy másik kisállat halálát. A kutatásból a szülőknek annyit kellene megtanulniuk a szakértők szerint, hogy egy kis kedvenc halálát soha ne vegyék könnyedén, és mindig figyeljenek arra, hogy a gyerek hogyan reagál a tragédiára.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást