Háztartás / Otthon

Házi praktikák a szúnyogok ellen

Házi praktikák a szúnyogok ellen

A szúnyogok elleni védekezés korántsem egyszerű feladat, de persze nem lehetetlen. Mindegy, hogy bio vagy vegyi védekezést választunk, a lényeg az, hogy ne feledkezzünk meg róluk, különben vakargathatjuk a kezünket, lábunkat, talpunkat, fülünket egész álló nap.

Illóolajjal

Az illóolajok közül a citrom és az eukaliptusz hathatós védelmet jelenthet a kis vérszívók ellen. Az esti beszélgetésekhez használj aromamécsest, amibe cseppent ezekből néhány millilitert.
Nem kell túl sok, hiszen nagyon intenzív illatokról van szó, de arra figyelj, hogy nehogy felforrjon a tálkában lévő folyadék, mert az tönkreteszi az aromákat.

Kakassarkantyú

Ha legközelebb tavasszal kertészet közelében jársz, akkor szerezz be ebből az igénytelen, de nagyon mutatós növényből néhány tövet. A kakassarkantyúnak ugyanis van egy olyan áldásos tulajdonsága, hogy nagyon illatos, és ezt az aromát a szúnyogok nem viselik.
Ezzel tökéletesen vegyszermentesen veheted fel a küzdelmet a kis vérszívók ellen. Még most is találhatsz ilyen növényt, nem kell megvárnod, amíg újra tavasz lesz. Érdemes az ablak közelében elhelyezni: egyrészt kívül tartja a hívatlan látogatókat, másrészt a növény szereti a fényt, így ezen a helyen jobban fejlődik.

A bőrön

A boltok polcain százszámra vannak a szúnyogok elleni szerek, melyekből azonban csak egy kevés nyújt tényleges védelmet. Ne sajnáljuk hát a pénzt, inkább a márkásabb darabokat vegyük, mert biztosabb a hatás.
Ha mégsem szeretnénk nagy összegeket költeni, akkor a már említett két illóolajból és némi vízből mi is készíthetünk riasztószert, amit a bőrre is nyugodtan spriccelhetünk.

Megelőzés

A legjobb védekezés a támadás – tartja a mondás, és nagyon is igaza van. Ahhoz, hogy sikerrel küzdhessünk az apró vérszívók ellen már a kifejlődésüket is meg kell akadályoznunk.
Ehhez nem kell más, mint megszüntetni az apró tavacskákat, pocsolyákat és vízfelfogókban kialakult élőhelyeket. A feladat nem egyszerű, főleg eső után, de garantáltan hatásos módszer.

Beszélgetéshez

A kertben eltöltött kellemes esti órákhoz nagyban hozzásegíthet minket a rovarlámpa is. Ez az UV-fénnyel működő csapda azért hatásos, mert minden rovar vonzódik a fényhez.
Erre építve a szúnyogok is megindulnak a forrás felé ahol, a biztonságosan elhelyezett nagyfeszültség elégeti őket. Egyetlen hátránya a lámpának, hogy nem tud különbséget tenni a rovarok között, így a hasznosakat is felperzseli.

Elektromos

Ha zárt térben vagyunk, az egyik legjobb megoldás az elektromos szúnyogriasztó. Népszerűségének oka igen egyszerű: amellett, hogy hatékony, gyakorlatilag csak be kell dugni a 220-ba, és kész.
Igaz, ez azt is jelenti, hogy egész éjszaka működik, így mi is folyamatosan belélegezzük a vegyszert. Ez az emberi szervezetre nem ártalmas, ha azonban mégsem tartod megbízhatónak, még mindig választhatod a természetes megoldásokat.

A legjobb

Szinte biztos, hogy a leghatékonyabb védelmet a jó öreg szúnyogháló jelenti. Persze csak akkor, ha minden olyan nyílásra felszereljük, ahol a friss levegő a szobába jut. Nem is hinnénk, hogy az apró rovarok micsoda találékonysággal vannak megáldva, ha a bejutásról van szó.
Mindenképpen vegyünk nagyon apró lukú hálót, mivel a szúnyogok különböző fajai között vannak olyanok, melyek a hagyományoson könnyedén átjutnak. Plusz jó dolog az ilyen védekezésben, hogy a vérszívókon kívül minden más rovart is távol tart a szobától, így sem a pókok, sem a legyek, sem semmilyen ízeltlábú nem fogja háborgatni a mindennapjainkat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást