4 magyar kistermelő, akit meg kell ismerned! – I rész

4 magyar kistermelő, akit meg kell ismerned! – I rész

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 magyar kistermelő, akit meg kell ismerned! – I rész

Mi lehet a megoldás tehát, hogy biztosan friss és egészséges termékekhez juthassunk? Ha a forráshoz fordulunk, azaz a hazai termelőkhöz, akik mindig az aktuális idénynek megfelelő kínálattal várnak!

Most olyan termelőket gyűjtöttem nektek csokorba, akik szívvel-lélekkel termesztik a finomságokat, és készítenek belőlük különlegességeket, melyek nem csak vitaminokban, ásványianyagokban és nyomelemekben gazdagok, de szeretettel és odaadással készülnek! Emelem kalapom minden termelő előtt, igazi csoda, amit nap, mint nap tesznek! Ismerjétek meg őket ti is!

1. Cilikert

A háztáji termesztésű zöldségeknél nincs finomabb! Kiskoromban a nagymamám velencei háza mellett is veteményes állt, és az anyai nagyszüleim is egész sokáig tartottak fenn saját telket a veteményeik számára, így nekem teljesen magától értetődő volt, hogy mindig friss és idény zöldségek/gyümölcsök voltak az asztalon.

Sajnos ez mára megváltozott, így kifejezetten örülök, mikor olyan csodálatos termelőkbe botlok, mint Cili:

A Cilikert egy kis családi gazdaság az Alpári Holt Tisza partján, melynek küldetése a természettel harmóniában való zöldség- és gyümölcstermesztés. Az Alpári Holt Tisza az utolsó eredeti tájképét őrző Közép-Tisza-vidéki ártéri öblözet, ami a Kiskunsági Nemzeti Park része. Csodálatos vízivilág ez, amelynek közelsége szinte kötelez a vegyszermentes gazdálkodásra. Növénytársításos biozöldség-kertünkben szezonális zöldségeket termesztünk. Sőt, mi több, ínycsiklandó befőttek is készülnek kerti terményeink felhasználásával.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. rész

Eddigi tapasztalataim szerint az itteni talaj nagyon kedvez a „földben-tenyésző” zöldségeknek. Így van sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, cékla, hagymafélék. Paradicsomból különleges fajtákat is termelek, pl. fekete, vagy zöld-cirmos koktélparadicsomot. A különféle saláták szépek tavasszal. Ezek közül a május királyát, lollo rossot, lollo biondát és a római salátát, amerikai barna salátát és négy évszak salátát termesztek. A tökfélék közül lesz hokkaido fajtájú sütőtök és uborka.

Hüvelyesek közül, zöldborsó és zöldbab. Társnövényekként a következő zöldségeket és gyógynövényeket termesztem: mángold, spenót, zsálya, izsóp, szurokfű, büdöske. Trágyanövények a lucerna és a mustár. A feldolgozott termékekből cékla befőtt, céklakrém, és lekvár készül. A kínálat természetesen folyton bővül, melyről honlapunkon és Facebook oldalunkon is tájékoztatjuk a vásárlókat.

Egész évben friss, illetve helyben tárolt zöldségekből, valamint saját feldolgozású termékekből áll össze kínálatunk, amit online shopunkból, vagy a Pancs gasztroplaccról lehet megvásárolni. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, kedvesemnek és a barátainknak a rengeteg támogatásért, amik nélkül a Cilikert sem jöhetett volna létre!

2. Délity méz

Bár egy ideje kacérkodom a vegán ételek világával, azt kell, hogy mondjam, sose tudnék igazán vegánná válni, ugyanis a termelői mézről nem tudnék lemondani! A teáimat szinte kivétel nélkül azzal édesítem, és olykor bizonyos süteményekhez is mézet használok. Kitti elhivatottsága igazán levett a lábamról! Nagyon inspiráló számomra, amit a családjával létrehozott, és amit a mai rohanó világban képviselnek.

4 hazai kistermelő, akit mindenképpen érdemes megismerni! – I. rész

Abban nőttem fel, hogy a szüleim főállásban méhészkednek, majd pár éve jött a felismerés, hogy ezt, amit ők létrehoztak – apukám hatalmas szakmai tudása ne vesszen el –, ezt valamilyen formában tovább kellene vinni. Textiltervezőként diplomáztam és egy grafikus barátnőm segítségével új arculatot terveztünk a mézeknek. Az értékesítés mellett a méhészkedésben is igyekszem kivenni a részem, amolyan kisinas formában segédkezem, és folyamatos kérdésekkel próbálom a tudást magamba szívni.

Mézeink több generációra visszanyúló családi méhészetből származnak, célunk pedig a kiváló minőségű hazai méz képviselete. Édesapám, Délity Ádám a nyolcvanas évek közepétől méhészkedik, első méhcsaládját még nagyapámtól kapta. Bács-Kiskun megyében Sükösdön van a telephelyünk, de vándorméhészetünk a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Én, mint a harmadik generáció tagja, 2016-ban tettem méhész vizsgát.

A kínálatunkban megtalálható mézek 100%-ban természetesek, ezáltal megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Valódi értéket képviselnek, melyet a prémium kategóriás csomagolás is tükröz. A különböző mézek fogyasztása nem csak egészséges, hanem önmagában élvezetet nyújt a széles körű ízvilágoknak köszönhetően. Mézeink között megtalálható a klasszikus akác-, hárs-, selyemfű-, repce- és vegyes virágméz mellett egy igazi különlegesség, az erdei mézharmat, melyet a méhek a Duna árterében gyűjtenek szárazabb nyári időszakban. A mézharmat, másnéven édesharmat különlegessége, hogy nem virágról gyűjtik a méhek a nektárt, hanem a fák levelein megtalálható édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat alakítják mézzé. Így egy igazi különleges mézet kapunk, melynek színe nagyon sötét, állaga sűrű, íze pedig egyedülállóan zamatos! Ásványi anyagban gazdag, remek immunrendszererősítő méz.

Budapesten megtalálhatóak mézeink a Börze Kávéház és Étterem delikát polcain, számos más kiváló magyar termelő termékei mellett. Ide betérve meg is lehet kóstolni a mézeinket! Továbbá a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő belvárosi Kiskertpiac résztvevői is vagyunk, ahol szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A Délity méz facebook oldalát itt találhatod meg!

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»