Hatékony terápiás módszer a szorongás ellen

Hatékony terápiás módszer a szorongás ellen

Címlap / Életmód / Lélek / Hatékony terápiás módszer a szorongás ellen

Rengetegen küzdenek Magyarországon is a szorongással. Mondhatni mára egy népbetegség lett. Joggal merül fel a kérdés sokakban, hogy vajon mit kellene csinálni, hogy megszabaduljunk tőle? Mit kellene tenni, hogy az állandó aggódás és nyugtalanság helyett a magabiztosság kerüljön főszerepbe? És végül a legfontosabb kérdés, hogy létezik-e bármilyen módszer, terápia, ami gyors megkönnyebbülést hozhat és segít leszámolni a szorongással? (x)

Szerencsére igen, ez pedig a kognitív viselkedésterápia, ami kifejezetten hatékonynak bizonyul a szorongás kezelésében.

Venczli Alexandra, kognitív viselkedésterapeuta 5 fő érvet emel ki, hogy miért érdemes ezt a pszichoterápiás elvet követni.

De előtte kiemeli pár mondatban, hogy mi is ez valójában.

Mi a kognitív viselkedésterápia?

Alexandra úgy fogalmaz, hogy egy speciális pszichoterápiás módszertan, aminek a lényege, hogy felismerteti, majd pedig megváltoztatja a szorongást kiváltó gondolkodásmódot és viselkedést.

(A Tudatosság Klub weboldalán olvasható erről egy részletesebb leírás is, amit innen érhető el. )

Egy nagyon hatékony terápiás módszerről van szó, ami során néhány célzott kérdés által feltárhatóak azok a negatív gondolkodási minták, vagy nevezhetjük tudatalatti programoknak is, amik rendre elindítják a szorongást. Nevezik ezeket automatikus (tudatalatti) gondolatoknak is.

Ezek ott vannak folyamatosan, csak olyan gyorsak és automatikusak, hogy nehéz észrevenni őket. Ezek észrevételében segít a terápia és persze maga a terapeuta.

Mihelyt megvannak ezek az automatikus gondolatok, különböző technikák segítségével törölhetőek, így jelentősen mérséklődnek, vagy el is tűnnek a szorongást kiváltó gondolatok.

Most pedig nézzük, hogy a szakember szerint mi az az 5 ok, ami miatt érdemes alkalmazni a kognitív viselkedésterápiát szorongás ellen.

A kognitív viselkedésterápia előnyei:

1) Rendkívül hatékony

Számos tanulmány vizsgálta a kognitív viselkedésterápia hatékonyságát, de emellett Alexandra gyakorlati tapasztalata is azt igazolja, hogy jelentősen hatékonyabb a szorongás kezelésére, mint a gyógyszerek, vagy a klasszikus beszélgetés alapú terápia.

Egy tanulmány alapján 3X hatékonyabb.

2) A szorongás kiváltó okával foglalkozik

Nem kell elemezni a gyermekkort, sem a szülőkkel való viszonyt és az sem szükséges, hogy megértsük miért is alakult ki a szorongás.

Ehelyett a kiváltó okokat találja meg, amiktől elindul a szorongás, mint mechanizmus és különböző technikák segítségével ezeket semlegesíti. Ezt követően pedig többet nem indul el a szorongás.

3) Nagyon gyors eredményeket hoz

Nem véletlenül népszerű a segítők oldaláról nézve is, valamint a „betegek” oldaláról nézve is, mivel talán az egyik legnagyobb előnye az, hogy rendkívül gyors. A gyorsasága abból fakad, hogy konkrétan a szorongást kiváltó tudatalatti gondolatokra koncentrál és csak ezek kezelésével foglalkozik.

4) Megoldó rendszert biztosít

Ez egy interaktív terápiás módszer, ami során olyan eszközöket ad a páciensek kezébe különböző technikák és készségek megtanítása által, amelyek által könnyebben kézben tarthatóvá válik az életük. Például megtanulnak olyan technikákat, amikkel semlegesíteni tudják a szorongást kiváltó viselkedésformákat.

5) Egyedül is végezhető

Bár a terápiához elengedhetetlen egy Venczli Alexandrához hasonlóan tapasztalt kognitív viselkedésterapeuta, azonban az előző pontból adódóan olyan eszközöket is ad a kezünkbe, amiket önállóan is végezhetünk.

Vajon csodaszer a kognitív viselkedésterápia?

Nem, természetesen nem létezik csodaszer, ez sem az.

De a legtöbb szorongásos eseten hatékonyan tud segíteni. Azonban a komolyabb, ún. klinikai eseteknél mindenképp szükséges pszichiátriai kezelés is. Ilyen esetben a kognitív viselkedésterápia párhuzamosan futhat.

Fontos megérteni, hogy a páciens részéről is komoly munkát és energiákat követel ez a fajta terápia is, tehát ha valaki nem veszi komolyan, nem tud átütő sikereket elérni.

Vagyis ha valaki nem teszi bele az energiát, nincs mögötte elszántság és csak várja, hogy a szorongása csettintésre megoldódjon, számára ez a terápiás módszer sem lesz megfelelő.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!