Hasznos eszközök, amikre neked is szükséged van a konyhában

Hasznos eszközök, amikre neked is szükséged van a konyhában

Címlap / Otthon / Dekor / Hasznos eszközök, amikre neked is szükséged van a konyhában

A konyhai teendők talán nem feltétlenül tartoznak a kedvenc elfoglaltságaid közé, de ennek az is lehet az oka, hogy nem használod az alábbi, nagyon praktikus kellékeket. Pedig ezek nem csupán a dolgodat könnyítik meg, még a kedvedet is meghozhatják!

Szilikonos sütőforma

Az elmúlt évek egyik, talán legjobb újítását ölelik fel a szilikonos sütőformák. Talán te is ódzkodsz ezektől a kellékektől, pedig ha betartod a hősmérsékleti előírásokat, akkor új távlatok nyílnak meg előtted.

Vehetsz szilikonból készült muffin, kenyér- és különleges tortaformákat is, úgyhogy bőséggel válogathatsz. A szilikonos formákkal könnyű bánni, mindent gond nélkül kifordíthatsz belőlük, a tisztítás pedig minden eddiginél egyszerűbb lesz (na és a tárolás sem éppen bonyolult).

A szilikont ráadásul messze nem csak sütésre használhatod. A muffin formákban lefagyaszthatsz szendvicskrémet, készíthetsz fűszeres, vagy éppen gyümölcsös jégkockákat, ételízesítőket, de akár a citromlevet is tartósíthatod.

Fagyasztás után a muffin formából csak ki kell fordítanod a jéggé fagyott alapanyagokat, és zacskóban a fogyasztásig tárolhatod őket.

Szilikonos nyújtólap

Még mindig a szilikonnál járunk, ám ezúttal a nyújtólapokra szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Ezek a hasznos kis kellékek általában egy méter hosszúak, fél méter szélesek és tökéletesen megfelelnek mindenféle süteményalap, tészta nyújtásához, formázásához.

Ha idáig nálad is minden tiszta liszt volt a tészták elkészítése során, ráadásul folyton leragadtak az alapanyagok, akkor egy szilikonos nyújtólapot be kell szerezned.

Persze némi lisztet ez a felület is igényel, de ha végeztél, akkor egyszerűen felemeled az asztalról, belesöpröd a felesleget a kukába, a lapot pedig pár pillanat alatt elöblíted.

Nem kell sokat takarítanod, vagy éppen az asztalt súrolnod, ráadásul a nyújtólapokon különféle méretű, formájú sablonok segítik, hogy egyforma és teljesen azonos tésztácskákat készíthess.

Mindenre jó: az aprítógép

Az aprítógép nem hiányozhat a konyhádból, mert jóval sokoldalúbban használhatod, mint azt elsőre gondolnád.

Hogy csak az egyszerűbb példákat említsük, gyakran kiválthatod a segítségével a reszelő használatát, pl. összeapríthatod a krumplit a tócsnihoz és a többi alapanyagot is ebben az egy edényben elegyítheted.

Sokan nem élnek a lehetőséggel, pedig az aprítógépben csodás mártások, fűszeres alapok készülhetnek, amik később pácként, vagy akár felfőzésre váró levesként is szolgálhatnak.

Nem utolsó szempont, hogy egy valóban jó aprítógép a jeget, jeges gyümölcsöket is könnyedén feldolgozza, tehát segítségével kalóriaszegény turmixok, fagyasztásra váró fagylaltalapok, de még frappék, koktélok is készülhetnek. 

Habverő és dagasztó gép

Ez az eszköz nem újdonság számodra, ha valaha is készítettél már süteményt, vagy tortát.

Mi most azonban nem a hagyományos, kézi habverőkre gondolunk, hanem azokra, amiket bátran magukra hagyhatsz.

Ezeket a robotgépeket nem kell tartanod, hiszen megállnak saját támasztékukon, neked csak annyi a dolgod, hogy a megfelelő üzemmódot kiválasztva beleadagolod az alapanyagokat az edénybe.

Ez a funkció rendkívül sokat tud segíteni akkor, ha egyszerre többféle ételt készítesz, vagy még nem mozogsz túl otthonosan a konyhában, és folyton félúton jut eszedbe, hogy valami kimaradt.

Ami pedig szintén sokat segít, mégis kevesen használják, az a géphez csatolható dagasztó kar.

Kézzel gyúrva sokkal nehezebb és lassabb a tészták dagasztása, de ezzel a karral pár perc alatt, hihetetlenül levegős tésztát készíthetsz a kelesztéshez.

Vízforraló, ha sokat rohansz

Ha állandóan rohanásban vagy és az a célod, hogy minél előbb elkészülj mindennel, akkor egy vízforraló hasznos kellék lehet számodra.

Amellett, hogy segítségével gyorsan elkészítheted a kedvenc 3in1 kávédat és a teádat, a főzés során is jó hasznát veheted.

Például gyorsabban elkészülnek a levesek, tészták, a rizsfélék, ha nem a tűzhelyen forralod fel a vizet, hanem eleve forrón teszed az edényekbe.

A forró víz egyébként is mindig jól jön a főzés során: a húsok garantáltan nem keményednek meg, amikor fel kell őket öntened, viszont hideg víz használata mellett ez a probléma felütheti a fejét.

A használt edényeket rögtön átöblítheted a forró vízzel (a vízforralóval sokkal magasabb lesz a hőmérséklet, mint amit a csapból engedhetsz), így könnyebb lesz őket elmosni, vagy mehetnek is egyből a mosogatógépbe.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!