Haragszol valakire? 5 tipp, hogy elmúljon a mérged

Haragszol valakire? 5 tipp, hogy elmúljon a mérged

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Haragszol valakire? 5 tipp, hogy elmúljon a mérged

A harag – mint tudjuk – rossz tanácsadó, továbbá fizikai, testi energia, mely verbális és testbeszéd formájában nyilvánul meg. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy mérgünkben olyat mondtunk vagy tettünk, ami utána évekig kísértett minket. Arisztotelész azt mondta:

Bárki feldühödhet, az könnyű. Azonban a megfelelő emberre, a megfelelő időben, megfelelő módon és jogos indokkal mérgesnek lenni csak kevesen képesek.

A féktelen düh ereje pusztító, hacsak nem tartjuk kordában és tereljük el a helyes irányba. Buddha szerint haragot tartani olyan, mintha izzó szenet szorongatnánk a markunkban azzal a szándékkal, hogy megdobjunk vele valakit: a végén csak magunkat égetjük meg. Destruktív impulzusaink kordában tartása személyes fejlődésünk része, melyben az alábbi tippek segítségünkre lehetnek. 

1. Kérdezd meg magadtól, mi értelme van

Még általános iskolában egyszer a fiú osztálytársaim meg akarták verni az egyik évfolyamtársukat. Mikor elmentem mellettük, hallottam, amint a főkolompos azt mondja a srácnak, hogy „Szét fogunk rúgni!” Odaszóltam neki, hogy „Miért?”. Először nem értette, teljesen zavarba jött, hogy mit miért? Mikor megkérdeztem tőle, hogy miért akarják megverni a fiút, nem tudtak értelmes választ adni és a mérgük is elpárolgott.

Ha dühöt érzel valaki iránt, vagy neheztelsz valakire, mindig kérdezd meg magadtól, hogy valóban érdemes-e energiát pazarolnod rá, illetve hogy pozitív irányba változnak-e a düh által a dolgok. A válasz szinte minden esetben az lesz, hogy nem.

2. Add ki magadból, de ésszel

A tartós neheztelés és indulat csak a saját testünket és tudatunkat mérgezi, így mindenképpen ki kell adnunk magunkból. Természetesen nem olyan formában, hogy rázúdítjuk a haragosunkra az egészet, hiszen azt már tudjuk, hogy abból semmi hasznos nem sül ki.

Ilyenkor a legjobb módszer az, ha kiírjuk magunkból a felgyülemlett feszültséget. Akár számítógépen is begépelhetjük, de jobb, ha kézzel írjuk le, hogy ki, miért, hogyan, mivel bosszantott fel minket, és mi hogy érezzük magunkat emiatt.

Legyünk alaposak és részletesek, adjuk bele minden mérgünket ebbe a levélbe. Ha készen vagyunk, égessük el, vagy ha számítógépen írtuk, akkor töröljük ki. Ezzel szimbolikusan a neheztelésünk is megszűnik. Ez egy egyszerű, de nagyon hatásos terápia.

3. Változtass a hozzáállásodon

Élete során minden embert érnek kudarcok, csalódások. Nincs olyan ember, akit ne vernének át, ne hagynának el, vagy ne bántaná soha senki, ez az élet természetes velejárója. A Taó tanítása szerint, ha az ember a folyón egy üres hajóval ütközik, nem lesz mérges, de ha valaki ül abban a csónakban, üvölteni fog vele.

Életünkre is nézhetünk ezen a metaforán keresztül: Mindenki evez a maga kis csónakjában, elkerülhetetlen, hogy néha ne ütközzünk. Ilyenkor azonban a másikra úgy kell tekintenünk, mint egy üres csónakra, és szépen szó nélkül tovább hajóznunk.

4. Nézz a dolgok mögé

Sok esetben nem is azért vagyunk mérgesek, amiért hisszük. Leüvöltjük a párunk fejét, mert nem mosogatott el, pedig valójában nem a piszkos edény a gond, hanem hogy természetesnek veszi, hogy nem neki kell megcsinálnia. Duzzogunk, amiért a barátunk ebéd közben húsz percen keresztül telefonált? Itt sem a hívás a gond, hanem az esik rosszul, hogy mi csak másodlagosak voltunk számára.

A híres pszichiáter, Jung azt mondta, ha megvizsgáljuk, kire miért vagyunk dühösek, inkább magunkról tudunk meg sok mindent. 

5. Keresd meg a helyzetben a pozitívat

Semmi nem történik ok nélkül. Mindig meg kell vizsgálni, hogy annak ellenére, hogy úgy érezzük, valaki igazságtalanul bánt velünk, milyen pozitív következményei lettek a történteknek. Lehet, hogy valakit kirúgtak a munkahelyéről, de emiatt végül elindított egy saját, sikeres vállalkozást. Lehet, hogy valakit elhagyott a férje, de aztán megtalálta az igazi társát egy új férfi személyében. Minden nehéz időszaknak vannak jó hozadékai is, csak meg kell látni őket. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást