Ha újévi fogadalmaid között szerepel, hogy idén jobban odafigyelsz magadra, akkor ezekkel a mítoszokkal éppen itt az ideje leszámolni!
2/10 Tévhit: a kenyér rosszat tesz neked
A kenyér elleni háború hosszú és fájdalmas volt. Sokunkat úgy neveltek fel, hogy a kenyeret az egyik legrosszabb ételnek tekintsük – ezzel megerősítve azt az elképzelést, hogy a kenyeret kerülni kell. Míg néhány boltban vásárolt kenyér nagymértékben feldolgozott alapanyagokból áll, a saját kenyér készítéshez nagyon kevés összetevőre van szükség (liszt, víz, só és cukor). Adj hozzá néhány magot, és használj teljes kiőrlésű lisztet, így rostban és E-vitaminban gazdag cipót készíthetsz. Valójában egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a növényi eredetű élelmiszerekből, például kenyérből származó fehérje fogyasztása állati eredetű helyett alacsonyabb halálozási kockázattal jár.
A JAMA Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban kutatók 416 104 férfi és nő adatait vizsgálták meg 16 éves időszak alatt. Arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi fehérje fogyasztása összefügg az összességében és a szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkező halálozás kisebb esélyével, és ez az összefüggés akkor volt a legerősebb, amikor az emberek a kenyeret és a tésztát választották a hús és a tojás helyett. Fogyassz bátran kovászos kenyeret!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!