„A burgonya nem árt neked!” – mondja Toral Shah táplálkozástudományi tudós, a The Urban Kitchen alapítója. „Nagyon magas rost-, B-vitamin- és egyéb tápanyagtartalommal rendelkezik – különösen, ha a héja is marad. De ami igazán különleges a fehér burgonyában, az az, ami akkor történik, amikor annyit főzünk, hogy szétessen. A burgonyában ilyenkor magasabb a rezisztens keményítő szintje és alacsonyabb a GI (glükóz) profilja.”
Egy ideális világban megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd felmelegítjük, vagy hidegen fogyasztjuk, hogy növeljük a bélbe jutó rostokat, és elősegítsük a lassú felszabadulású energiát. Ki tudta, hogy a burgonyasaláta alapvetően szuperétel? Míg az édesburgonya tele lehet béta-karotinnal (ez adja narancssárga színét), a hagyományos burgonya is nagyon jót tesz nekünk!
„A gluténmentes trend nagy zavart keltett a lakosság körében” – mondja Bajekal. A glutén a búzában, rozsban, árpában és tritikáléban található fehérjék általános neve. Segít az élelmiszereknek megőrizni formájukat és szerkezetüket, „ragasztóként” működik, amely összetartja az ételeket.
Bajekal azt mondja, hogy a tévhitek ellenére „nincs szükség a glutén elkerülésére, hacsak nem diagnosztizálnak cöliákiát, amely a nyugati népesség körülbelül 1%-át és a világ népességének 1,4%-át érinti, vagy nem cöliákiás lisztérzékenységet.” A cöliákia egy autoimmun állapot, amely a vékonybélben lévő gluténre adott immunválaszt eredményez. Ez az állapot életveszélyes lehet, olyan problémákkal összefüggésben, mint a meddőség és a vashiányos vérszegénység, és Bajekal arra figyelmeztet, hogy "a cöliákiában szenvedőknek teljes mértékben kerülniük kell a glutént, amely a például sörben vagy szójaszószban is megtalálható."
Tekintettel arra, hogy a glutén olyan dolgokban fordul elő, mint a bolgár búza és a zab – mindkettő rostban és mikrotápanyagban gazdag –, nagy a kockázata annak, hogy a felesleges gluténmentesség a szupertápláló teljes kiőrlésű gabonák alulfogyasztását jelenti. Bajekal azt tanácsolja azoknak, akiknek gluténmentesnek kell lenniük, hogy a lehető legtöbb GM gabonát fogyasszák, beleértve a quinoát, a vörös rizst, az amarantot, a hajdinát, a teffet és a gluténmentes minősített zabot, ha ezek fogyaszthatóak a számukra.
„Ha lehetséges, próbálj ki gluténmentes, minősített hajdinatésztát is, amely magasabb fehérje-, rost- és mikrotápanyag-tartalommal rendelkezik, mint a finomított kukoricalisztből és rizslisztből készült gluténmentes tésztafélék.”