Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Nemsokára ismét elérkezik Halloween ünnepe, úgyhogy te se felejtsd el előszedni otthon a töklámpásokat, és feldíszíteni a házat a szellemek méltó fogadtatására!

Az elmúlt években, egyre többet lehet hallani erről az átvett ünnepről. Ilyenkor mindenki szorgos készülődésbe kezd, sokan töklámpásokat farigcsálnak, a gyerekek és a fiatalok pedig elkészítik díszes vagy akár ilyesztő jelmezeiket, hogy aztán elinduljanak szokásos esti körútjukra, melynek során különböző ajándékokat és főleg édességeket gyűjtenek be, cserébe a részmisztő külsejükért.

De mi is tulajdonképpen a Halloween, és honnan ered? Egyáltalán mióta van jelen Magyarországon? Ha eddig nem kaptál választ ezen kérdéseidre, akkor most itt az idő, és mindenre fény derül!

A Halloween, az Angolszász „All Hollows eve” szóból ered, aminek a jeletése, minden szentek előestéjét takarja. Ízig-vérig angolszász eredetű, viszont nem Nagy-Brittaniából indult. Származását tekintve, egy ősi kelta ünnep, amit nagyon sokáig csak az Írek és a Skótok ünnepeltek. Ugyanis, náluk ekkor volt a éves napforduló, és ezzel együtt számították az újévet. Úgy tartották, hogy ilyenkor nyár végén egyszerre tudnak hódolni a Napistennek és a Holtak urának.

Magának a népi hidedelemnek egy legenda szolgáltat alapot. Halloween éjszakája egyfajta bevezetőként szolgált, mert ez volt mindenszentek előestéje. Ezért több szempontból nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. Sokak szerint ezen a napon, vagyis október 31-én, a legvékonyabb a határvonal az élők és holtak birodalma között, ezért ilyenkor természetes, hogy sok szellem elindul kóborolni, és meglátogatják régi otthonukat, családjaikat, mert megpróbálnának visszatérni.

A lakóházakban szokás volt ilyenkor eloltani minden fényforrást, főleg a kandalló tüzét, mert úgy tartották, hogy sötétben nagyobb biztonságban vannak a szellemektől. Azt is vallották, hogy ilyenkor tér vissza azoknak a bűnösöknek a lelke is, akik előtte állat testben léteztek. Szokás volt sokáig áldozatot bemutatni, mert úgy hitték, hogy megfelelő áldozat bemutatásával engesztelést tudnak szerezni, és ezáltal a gonosz lelkek megváltást nyernek a menyországba.

Ilyenkor a papok és a falusi emberek általában felvonultak egy magasabb domtetőre, ahol nagy körtüzeket raktak. Közben táncoltak a tűz körül, és az áldozatokat is itt szentelték fel. Vallották, hogy minél magasabb és erőteljesebb a tűz lángja, annál biztosabban távoltartja és elijeszti a szellemeket. Maga a tűztánc is egyfajta rituális jelentéssel bírt.

Története

A Halloween tradicionális jelképe a faragott töklámpás, melynek szintén története van. A hiedelmek szerint, élt egy részeges kovács, Jack O’Lantern. Ez a férfi, állítólag egyszer még magát az ördögöt is megtréfálta. Történt ugyanis, hogy egy napon eljött hozzá az ördög. Mivel Jack-nek esze ágában sem volt vele tartani, így furfangos módon elérte, hogy felkergette az ördögöt egy fára. Majd a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Mivel az ördög félt a kereszttől, így nem tudott lejönni, és kénytelen volt hosszasan a fán időzni. Jack addig feszegette az ördög határait, amíg elérte, hogy az megígérte neki, soha többé nem fogja kísérteni amennyiben végre leengedi őt a fáról.

Így Jack, megengedte az ördögnek hogy lemásszon, aki azon nyomba el is tűnt. Viszont miután Jack meghalt, a két világ között ragadt. A mennyországba ugyanis nem engedték be, mivel élete során azért elkövetett bűnöket, viszont az ördög sem akarta már befogadni, hisz haragudott rá a régi incidens miatt. Azért odadobott Jack-nek egy izzó parázsdarabot, hogy még se kelljen a végtelenségig a sötétbe kóborolnia. Jack beletette a parazsat egy kivájt retekbe, mások szerint répába, és így kóborolt az idők végezetéig, menyország és pokol között. Később, ezt a szimbólumot cserélték le tökre az amerikaiak. Ami máig a Halloween jelképe.

Napjainkban

Mára már nemzetközi ünneppé nőtte ki magát. Kevés olyan ország van, ahol ne ismernék a töklámpásos ünnepet. Amerikában például kész őrület övezi, főleg a gyerekek körében, itt ugyanis ilyenkor a templomokban külön Halloween programokat és foglalkozásokat szoktak csinálni nekik, melyek egyik kötelező velejárója a tökvájó veseny. Hazánkban is egyre elterjedtebbek a különböző Halloween bulik, rituálék, összejövetelek.

Egyre többen követik a hagyományos szokásokat. Sokan vásárolnak tököket, amit aztán saját maguk faragnak ki lámpásnak, mások pedig kész Halloween relikviákat vesznek, mert már mindenféle kellék kapható a piacon. Magyarországon 2000-től ünneplik, ugyanis a mindenszentek és a halottak napja is ekkor vált hivatalosan munkaszüneti nappá. Úgyhogy az ezredfordulótól kezdett teret hódítani eme legfrissebb, bohókás, ám de nagyon is szerethető ünnepünk.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást