Párkapcsolat / Szerelem

Hajlamos a párod a megcsalásra? Ezek a tények növelik a rizikót

Hajlamos a párod a megcsalásra? Ezek a tények növelik a rizikót

A megcsalás minden kapcsolati probléma közül talán az egyik legkegyetlenebb, hiszen nem csak a bizalmat töri meg, de a megcsalt felet meg is alázza, porig rombolhatja az önbizalmát. Az, hogy valakiből csaló lesz-e vagy sem, számtalan tényen és körülményen múlik, a pszichológiai kutatások azonban feltártak néhány jellemzőt és tulajdonságot, ami növeli annak a valószínűségét, hogy valaki félrelép.

Munkahelyi hatalom

Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a férfiak eleve hajlamosabban a megcsalásra, mint a nők, a munkahelyi hatalom azonban mindkét nem esetében növelheti a megcsalás rizikófaktorát.
Felmérések szerint azok, akik vezető pozíciót töltenek be, nagy hatalommal rendelkeznek a munkahelyükön, azok a magánéletben is hajlamosabbak arra, hogy önkényesen kezeljék a monogám kapcsolat határait.

Anyagi függés

Tanulmányok ugyanakkor azt is kimutatták, hogy az alárendelt helyzet sem kedvez a hűségnek: férfiak esetében, ha anyagilag függenek partnerüktől, nőhet a megcsalásra való hajlandóság, mivel a férfiak ezt a hatalom, az önbecsülés visszaállításának eszközeként élik meg.
A statisztika szerint tehát a megcsalás esélye akkor a legalacsonyabb, ha mindkét fél egyenrangú a kapcsolatban és a szakmai életben is.

A bűnös kis gén

Kutatók azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik a DRD4 génvariánssal rendelkeznek, nem csak kreatívabbak és újdonságkeresők, de a megcsalásra is hajlamosabbak. A tudósok szerint az ezen génvariánssal rendelkezők több dopamint termelnek, ezért több izgalomra van szükségük ahhoz, hogy elérjék az elégedettség állapotát.
Ugyanakkor a tanulmányok arra is figyelmeztetnek, hogy ez pusztán annyit jelent, hogy a DRD4-es génvariációval születetteknek nagyobb önfegyelmet kell gyakorolniuk, vagy más területeken kell kiélniük az izgalom iránti szomjukat, de a gén jelenléte még nem szolgál mentségként a hűtlenségre.

Érzelmi bizonytalanság

Tanulmányok szerint az érzelmi bizonytalanság, és meglepő módon a kishitűség is odavezethet, hogy valaki félrelép.
Amikor ugyanis valaki nem bizonyos a partnere érzelmeiben, akkor máshol keresheti a kalandot, vagy akár az intimitást, ezzel önmaga előtt is újra és újra igazolva, hogy képes a hódításra.

A vallásosok hűségesebbek?

Egy kutatás szerint azok, akik naponta imádkoznak partnerük jólétéért, kevésbé hajlamosak a megcsalásra.
Kutatók azonban felhívják rá a figyelmet, hogy az ok nem feltétlenül kizárólag a vallásosságban keresendő, ha valaki nem is hisz istenben, de naponta, meghatározott időben szán néhány percet arra, hogy a partnerére gondoljon, azzal csökken a félrelépés valószínűsége.

Elégedetlenség más területeken

A tanulmányok azt támasztják alá, hogy a megcsalók nem mindig a rossz kapcsolatból menekülnek, és ha a kapcsolatukat boldogtalannak is írják le, az gyakran csak önigazolás – tehát igazából a megcsalás ténye után kezdenek el elégedetlenek lenni a kapcsolatukkal, hogy a bűntudatukat enyhítsék.
Az viszont gyakori, hogy valaki azért lép félre, mert az élete más területein elégedetlen, és a hiányzó sikerélményt alkalmi kalandokkal próbálja pótolni, még akkor is, ha a kapcsolatában egyébként minden rendben van.

Észre lehet venni a megcsalást?

Ugyan a megcsalásnak vannak nyilvánvaló, és kevésbé nyilvánvaló jelei, a kutatások szerint alapvetően nem vagyunk túl jók abban, hogy észrevegyük, ha hazudnak nekünk.
Így a legtöbb, amit tehetünk, hogy megbízunk a partnerünkben, és reméljük, hogy nem él vissza a bizalmunkkal – annál is inkább, mert a féltékenység érzelmi bizonytalansághoz, ez pedig egyes esetekben valóban megcsaláshoz, de legalábbis a kapcsolat minőségének megromlásához vezet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást